clean keto

Clean Keto: Echte voeding

Op het keto dieet is het de bedoeling dat je zo gezond en puur mogelijk eet. Je eet natuurlijk omdat het lekker is, maar vooral ook omdat je wilt dat je lichaam alle juiste voedingsstoffen krijgt. En dit kan weleens één van de redenen zijn dat het keto dieet met zoveel gezondheidsvoordelen in verband gebracht wordt en bij zoveel ziektes kan helpen. Natuurlijk is er een belangrijke rol voor ketonen en vooral het superketon betahydroxybutyraat, maar ook het feit dat je gezonde, echte voeding eet speelt waarschijnlijk een heel belangrijke rol.

Wat is echte voeding?

  1. Echte voeding is voeding zoals het in de natuur voorkomt. Het heeft geen ingrediënten. Het product zelf is het ingrediënt! Op spinazie, eieren, biefstuk, melk staan geen ingrediënten. Het product zelf is het ingrediënt!
  2. Echte voeding is voeding die mensen die lang geleden leefden ook herkend zouden hebben. Onze voorouders zouden geen pakken met ontbijtgranen of eiwitshakes herkend hebben! Ze zouden wel een stuk vlees, vis, groente of kaas herkend hebben.
  3. Echte voeding is voedzaam. Als je echte voeding eet krijg je een gevoel van verzadiging en je zal daarom automatisch stoppen met eten! Dit geldt net zo goed voor echte voeding die van nature meer koolhydraten bevat. Neem sinaasappels, je kan best meerder glazen sinaasappelsap drinken, maar de kans dat je een kilo sinaasappels achter elkaar opeet is erg klein. Dit komt omdat in een hele sinaasappel ook vezels zitten. Deze vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen (je krijgt dus een minder grote piek in je insuline-niveau) en dat je je eerder en langer verzadigd voelt.

Is alle echte voeding keto?

Op het keto dieet beperk je de hoeveelheid koolhydraten zodat je in ketose kan blijven. Hierdoor kan je geen voeding hoog in zetmeel en/of (natuurlijke) suikers eten.

Vooral veel soorten fruit en een aantal soorten groenten zijn weliswaar ‘echte’ voeding, maar passen toch niet binnen het keto dieet. Dit betekent niet dat ze ongezond zouden zijn, maar ze verhinderen dat je in ketose blijft en dat is je doel op het keto dieet.

Dit geldt ook voor peulvruchten en granen. Granen kunnen namelijk wel degelijk echte voeding zijn zolang ze niet hoog bewerkt zijn. Het feit dat iets ‘volkoren’ wordt genoemd zegt tegenwoordig helaas niet heel veel meer. Dit komt doordat de definitie van ‘volkoren’ zo is aangepast, dat je ook de losse delen van een graankorrel mag toevoegen. Dus je haalt eerst de vezels uit het graan en je krijgt zo wit meel en voegt vervolgens weer vezels toe en dan mag het volkoren heten. Dat is natuurlijk geen echte voeding, echte voeding is natuurlijke voeding dus niet in elkaar geknutselde voeding!

Grijs gebied

Het is al heel erg goed voor je gezondheid als je echte voeding zoals hierboven beschreven eet. Toch kan het nog steeds voorkomen dat iets op ‘echte voeding’ lijkt, maar het dat eigenlijk niet is. Dit heeft dan te maken met hoe het voedsel geproduceerd is.

Vlees en zuivel van grasgevoerd vee

Je wilt het liefst vlees en zuivelproducten van grasgevoerd vee. Helaas is dit bijna onmogelijk te vinden. Zelfs weidemelk komt van koeien die vaak maar 1/3 deel van het jaar een aantal uren op de wei lopen. De rest van het jaar staan ze dus in stallen en krijgen ze vrijwel altijd graan gevoerd. Dit is geen natuurlijke voeding voor herbivoren. Ze horen gras, kruiden, etc. te eten.

Er is natuurlijk wel een reden waarom vee graangevoerd wordt. De opbrengst in melk en vlees is dan namelijk veel hoger. Net zoals mensen te dik worden van te veel granen, geldt dit ook voor koeien. Je krijgt vlees met veel meer vet-aders, het is sappiger hierdoor, maar niet gezonder. Vlees en zuivel van koeien die uitsluitend gras eten bevat hogere hoeveelheden Omega 3 vetzuren en dit is veel gezonder voor de koeien en voor ons.

Toch zijn er inmiddels meerdere berichten, dat heel duur natuurvlees van vee dat in natuurgebieden loopt, te veel schadelijke stoffen bevat. Dit komt doordat de bodem zo vervuild is.

Kippen die buitenlopen en gevarieerd eten

Hetzelfde geldt voor kippen. Je wilt het liefst eieren en vlees van kippen die buiten hun eigen kostje bij elkaar gescharreld hebben. Dit zijn zaadjes, insecten, etc. Kippen zijn omnivoren, mijn kippen heb ik ook weleens een hele pad zien eten! Dit soort eieren bevatten van nature meer Omega 3 vetzuren en zijn daarom veel gezonder.

Toch zijn eieren van kippen die vrij rondlopen niet altijd gezonder. Helaas kan het zijn dat de grond dermate vervuild is, en zoveel giftige stoffen (waaronder dioxine) bevat, dat eieren van vrij rondscharrelende kippen meer gifstoffen bevatten dan eieren van kippen die niet buiten kunnen scharrelen. Dit is natuurlijk heel kwalijk.

Groenten en fruit uit hydrocultuur

Vooral in Nederland worden steeds meer groenten en fruit via hydrocultuur (hydroponics) geteeld. Ze groeien niet buiten in de aarde maar binnen in kassen op water met toegevoegde voedingsstoffen. De opbrengst is veel groter, er hoeven minder pesticiden gebruikt te worden, veranderingen in het weer hebben geen impact, producten kunnen gedurende het hele jaar geteeld worden, etc. Veel voordelen dus.

Echte voeding voor gezonde kinderen & niet de hele dag snacken

Als je het keto dieet volgt met het doel om continu in ketose te blijven kan je bepaalde soorten echte voeding niet eten. Dit geldt natuurlijk niet voor kinderen. Voor verreweg de meeste kinderen is het helemaal niet nodig om het aantal koolhydraten dat ze eten te beperken. Wat wel enorm belangrijk is voor kinderen in de groei, is dat ze echte, pure voeding eten.

Juist kinderen hebben voldoende goede kwaliteit (complete) eiwitten en natuurlijk ook gezonde vetten en vitamines en mineralen nodig. Normaal gesproken is het niet nodig en waarschijnlijk niet eens wenselijk voor kinderen om de hele tijd in ketose te blijven. Een ieder met een goed werkende stofwisseling zal af en toe weleens in ketose zijn, doordat je een wat langere periode niet eet (sowieso ’s nachts).

Behalve gezonde, echte voeding is het aantal eetmomenten ook belangrijk voor kinderen. Behalve voor misschien de allerkleinsten, is het ook voor kinderen helemaal niet nodig om tussendoor te snacken. Drie maaltijden per dag zijn prima. En ook voor kinderen geldt dat het een goed idee is om de laatste maaltijd rond 18.00u en zeker niet later dan 20.00u te eten en daarna niet meer te eten tot ontbijt de volgende dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *