clean keto

Clean Keto: Echte voeding

Op het keto dieet is het de bedoeling dat je echte voeding eet. Je wilt zo gezond en puur mogelijk eten. Je wilt eten vol met voedingsstoffen.

Je eet voldoende eiwitten uit vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten, eieren, wat koolhydraten uit groenten, bosvruchten en natuurlijk gezonde vetten. Je kookt bij voorkeur zelf en gebruikt geen hoogbewerkte producten.

Je eet natuurlijk omdat het lekker is, maar vooral ook omdat je wilt dat je lichaam alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. En dit kan weleens één van de redenen zijn dat het keto dieet met zoveel gezondheidsvoordelen in verband gebracht wordt en bij zoveel ziekten kan helpen.

Natuurlijk is er een belangrijke rol voor ketonen en vooral het superketon betahydroxybutyraat, maar ook het feit dat je gezonde, echte voeding eet speelt waarschijnlijk een heel belangrijke rol.

Wat is echte voeding?

Echte voeding is voeding zoals het in de natuur voorkomt. Het heeft geen ingrediënten. Het product zelf is het ingrediënt!

Op spinazie, eieren, biefstuk, melk staan geen ingrediënten. Het zijn natuurlijke producten die niet in een fabriek in elkaar geknutseld hoeven te worden. Het product zelf is het ingrediënt!

Echte voeding is voeding die mensen die lang geleden leefden ook herkend zouden hebben. Onze voorouders zouden geen pakken met ontbijtgranen, koekjes met zoetstoffen en vulmiddelen of eiwitshakes herkend hebben! Ze zouden wel een stuk vlees, vis, groente of kaas herkend hebben.

Echte voeding is voedzaam. Als je echte voeding eet krijg je een gevoel van verzadiging en je zal daarom automatisch stoppen met eten! Dit geldt net zo goed voor echte voeding die van nature meer koolhydraten bevat. Neem sinaasappels, je kan best meerder glazen sinaasappelsap drinken, maar de kans dat je een kilo sinaasappels achter elkaar opeet is erg klein. Dit komt omdat in een hele sinaasappel ook vezels zitten. Deze vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen (je krijgt dus een minder grote piek in je insuline-niveau) en dat je je eerder en langer verzadigd voelt.

Echte voeding is voeding die je zelf klaarmaakt. Dan weet je precies wat er in zit. In kant-en-klare gehaktballetjes zit vaak suiker, glucosestroop, zonnebloemolie, azijn etc. om maar eens wat te noemen. Dat wil je graag vermijden op het keto dieet.

Is alle echte voeding keto?

Op het keto dieet beperk je de hoeveelheid koolhydraten zodat je in ketose kan blijven. Hierdoor kan je geen voedsel hoog in zetmeel en/of (natuurlijke) suikers eten.

Vooral veel soorten fruit en een aantal soorten groenten zijn weliswaar ‘echte’ voeding, maar passen toch niet binnen het keto dieet. Dit betekent niet dat ze ongezond zouden zijn, maar ze verhinderen dat je in ketose komt en blijft en dat is je doel op het keto dieet. Dus niet alle echte voeding is keto.

Dit geldt bijvoorbeeld voor groenten die onder de grond groeien (dus bol en knolgewassen). HIer kan je meer informatie over echte keto groenten vinden. Peulvruchten en granen bevatten ook veel koolhydraten en passen dus niet binnen het keto dieet. Een mogelijke uitzondering zijn tuinboontjes en erwtjes zolang je de portie heel klein houdt.

Grijs gebied

Het is al heel erg goed voor je gezondheid als je echte voeding in plaats van hoog bewerkte producten eet. Dus een handje nootjes of zelfgemaakte granola in plaats van hoogbewerkte keto repen. Hier kan je meer lezen over ‘dirty keto‘.

Toch kan het nog steeds voorkomen dat iets op ‘echte voeding’ lijkt, maar het dat eigenlijk niet is. Dit heeft dan te maken met hoe voedsel geproduceerd is. Je ziet dit bijvoorbeeld als je worstjes, gehaktballetjes of gehakt uit de supermarkt met dat van de slager vergelijkt. In supermarktvlees zitten vaak van allerlei toevoegingen, zoals zaadolie, glucosestroop, dextrose, azijn, smaakstoffen, ‘natuurlijke’ aroma’s, etc. Als gevolg van die toevoegingen blijft supermarkt vlees langer goed en is het vaak goedkoper. Vers gehakt van de slager moet je echt binnen 1-2 dagen eten, dit geldt niet voor supermarktgehakt.

Het is ook oppassen met koolhydraatarme producten, zoals koolhydraatarme jam. Dit soort jam bevat zoetstoffen en vaak vulstof en andere toevoegingen. Hetzelfde geldt voor water met smaakjes of zero calorie frisdranken, deze wil je vermijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.