eiwitrepen passen niet op het keto dieet

Eiwitrepen en eiwitshakes: keto fastfood?

Eiwitrepen en eiwitshakes worden gepromoot als gezond, makkelijk, lekker en ze zouden prima binnen het keto dieet passen. Is dit wel zo?

Eiwitproducten bevatten natuurlijk veel eiwitten. Sommige eiwitproducten bevatten zelfs zo veel eiwitten dat 1-3 van deze producten in je gehele dagelijkse eiwitbehoefte kan voorzien. Dit is natuurlijk alleen zo als ze complete eiwitten bevatten en dat is lang niet altijd zo! Niet alle eiwitten zijn namelijk complete eiwitten en je krijgt dus niet altijd alle aminozuren die je nodig hebt via zo’n product binnen of je krijgt ze niet in de juiste verhouding binnen. 

Hoeveel eiwitten?

Een Body & Fit smartbar bevat 15 gram eiwit per reep. Atkins eiwitrepen bevatten 18 gram eiwitten. En dit zijn alleen de repen en die repen zijn helemaal niet groot en ze zijn niet duur. Het is dus niet zo vreemd dat mensen meerdere repen per dag eten en dit vaak dan ook nog eens combineren met één of meerdere shakes.

Lekker en makkelijk, een soort keto fastfood. Je hoeft niet te koken en je voelt je verzadigd. Vaak is het mogelijk om gewoon in ketose te blijven, zelfs als je grotere hoeveelheden eiwitten eet (en heel weinig of geen koolhydraten eet).

Eiwitproducten zijn makkelijke maaltijden op het keto dieet, keto fastfood zeg maar.

Je lichaam hergebruikt eiwitten

Eiwitten zijn gemaakt van aminozuren. Er zijn zo’n 20 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken. De overige aminozuren maakt ons lichaam namelijk wel zelf.

Je lichaam is in staat om eiwitten die het niet meer nodig heeft af te breken en her te gebruiken. Je lichaam gaat dit natuurlijk niet zo maar doen! Het doet dit alleen als het ook noodzakelijk is. Als je dus veel eiwitten via je voeding binnenkrijgt, dan is er totaal geen noodzaak voor je lichaam om eiwitten binnen je lichaam die kapot zijn of niet meer nodig zijn af te breken.

Het feit dat je lichaam in staat is om zelf eiwitten die het niet meer nodig heeft af te breken en onderdelen her te gebruiken om nieuwe eiwitten te vormen, laat zien dat het menselijk lichaam in de meeste gevallen geen grote hoeveelheden eiwitten nodig heeft. Normaal gesproken is je eiwitbehoefte vrij beperkt. Dit betekent niet dat je eiwitbehoefte nul is. Het proces waarbij je lichaam eiwitten afbreekt en hergebruikt is heel efficiënt, maar toch gaan er wel wat aminozuren verloren en die moet je dus via je voeding aanvullen. Dit kan gewoon door gezond te eten. Je hebt hier dus geen speciale eiwitproducten, zoals eiwitrepen en eiwitshakes, voor nodig.

1. Te veel eiwitten wordt als vet opgeslagen

Je lichaam kan aminozuren niet opslaan. Als je dus te veel eiwitten eet (meer dan nodig is om de verloren aminozuren aan te vullen), gaat je lichaam die eiwitten omzetten in glucose via een proces dat gluconeogenese heet.

Als gevolg hiervan gaat je bloedsuikergehalte stijgen, je lichaam gaat insuline (vetopslaghormoon) aanmaken om je bloedsuikergehalte te reguleren en je wordt weer een suikerverbrander in plaats van een vetverbrander.

Door te veel eiwitten te eten zal je uiteindelijk dus uit ketose komen. Het is daarom juist als je eiwitshakes en eiwitrepen eet, extra belangrijk om regelmatig te meten of je wel in ketose blijft. Je zal de eerste niet zijn die denkt het keto dieet te volgen, maar helemaal niet in ketose blijkt te zijn en dus inderdaad niet in staat te zijn om (lichaams)vet te verbranden.

Toch zijn er ook nog twee andere redenen waarom je op moet passen met kunstmatig gemaakte eiwitproducten.

2. Eiwitvergiftiging

Als je veel te veel eiwitten eet of aan een bepaalde stofwisselingsziekte lijdt, kan je door te veel eiwitten te eten zelfs eiwitvergiftiging oplopen. Dit is een levensbedreigende aandoening. Hier kan je daar meer over lezen.

3. Veel losse huid

Als je afvalt heb je minder eiwitten nodig, je hebt eigenlijk van alles minder nodig. Als je aan het afvallen bent, raak je niet alleen lichaamsvet kwijt. Je hebt ook huid die je niet langer nodig hebt, bindweefsel dat overbodig wordt, bloedvaatjes, bloed, huidlaagjes, etc. Je lichaam kan hier onderdelen van hergebruiken en de rest plas en poep je uit. Dat wil je ook graag, want anders zit je straks met een heleboel losse huid, waar je niet vanaf kan komen.

Onderdelen die je lichaam niet meer nodig heeft moeten opgeruimd worden, want overbodige cellen en kapotte cellen kunnen het begin van ziektes gaan vormen. Dit proces heet autofagie. Je lichaam gaat natuurlijk alleen onderdelen hergebruiken als dit ook nodig is. Als je de hele tijd veel eiwitten door je voeding binnenkrijgt, is er geen enkele reden voor je lichaam om overbodige huid, kraakbeen, bloed etc. af te breken om aan aminozuren te komen.

Het is dus belangrijk dat je de juiste hoeveelheid eiwitten voor jouw lichaam eet.

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Als je te veel eiwitten eet kunnen er een aantal dingen gebeuren:

  1. je krijgt veel losse huid
  2. je insuline niveau gaat omhoog
  3. je valt langzamer of helemaal niet meer af, want je bent (een deel van de tijd) niet meer in ketose
  4. je komt in gewicht aan, want glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet
  5. je kan nierproblemen gaan ontwikkelen
  6. je kan eiwitvergiftiging oplopen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.