eiwitrepen passen niet op het keto dieet

Eiwitrepen en eiwitshakes: keto fastfood?

Ze worden gepromoot als gezond, makkelijk, lekker en ze zouden prima binnen het keto dieet passen. Is dit wel zo?

Eiwitproducten bevatten natuurlijk veel eiwitten. Sommige eiwitproducten bevatten zelfs zo veel eiwitten dat 1-3 van deze producten in je gehele dagelijkse eiwitbehoeften kunnen voorzien. Dit is natuurlijk alleen zo als ze ook de juiste eiwitten bevatten en dat is lang niet altijd zo! Niet alle eiwitten zijn namelijk complete eiwitten en je krijgt dus niet altijd alle aminozuren die je nodig hebt via zo’n product binnen of je krijgt ze niet in de juiste verhouding binnen. 

Hoeveel eiwitten?

Een Body & Fit smartbar bevat 15 gram eiwit per reep. Atkins eiwitrepen bevatten 18 gram eiwitten. En dit zijn alleen de repen en die repen zijn helemaal niet groot en ze zijn niet duur.

Het is dus niet zo vreemd dat mensen meerdere repen per dag eten en dit vaak dan ook nogeens combineren met één of meerdere shakes. Lekker en makkelijk, een soort keto fastfood?

Je lichaam hergebruikt eiwitten

Eiwitten zijn gemaakt van aminozuren. Er zijn zo’n 20 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken. De overige aminozuren maakt ons lichaam namelijk wel zelf.

Zonder dat je hier maar iets van merkt, is je lichaam voortdurend bezig om eiwitten die het niet meer nodig heeft af te breken en her te gebruiken. Op deze manier blijft je eiwitbehoefte vrij beperkt. Ook al is dit proces heel efficiënt, toch gaan er wel wat aminozuren verloren en die moet je dus via je voeding aanvullen. Dit kan gewoon door gezond te eten. Je hebt hier dus geen speciale eiwitproducten, zoals eiwitrepen en eiwitshakes, voor nodig.

Te veel eiwitten wordt als vet opgeslagen

Overgewicht

Je lichaam kan aminozuren niet opslaan. Als je dus te veel eiwitten eet (meer dan nodig is om de verloren aminozuren aan te vullen), gaat je lichaam die eiwitten omzetten in glucose via een proces dat gluconeogenese heet.

Als gevolg hiervan gaat je bloedsuikergehalte stijgen, je lichaam gaat insuline (vetopslaghormoon) aanmaken en je wordt weer een suikerverbrander in plaats van een vetverbrander.

Eiwitvergiftiging

Als je veel te veel eiwitten eet of aan een bepaalde stofwisselingsziekte leidt, kan je zelfs eiwitvergiftiging oplopen. Dit is een levensbedreigende aandoening. Hier kan je daar meer over lezen.

Meet of je in ketose blijft

Als je te veel eiwitten eet ben je niet langer in ketose. Insuline zorgt er voor dat de energie die je niet verbruikt als lichaamsvet wordt opgeslagen.

Je kan als je te veel eiwitten eet dus in gewicht gaan aankomen! En het risico dat je te veel eiwitten eet is veel groter als je eiwitproducten, zoals eiwitrepen en eiwitshakes, gebruikt. Dit zijn ultra bewerkte producten en zullen je minder snel en veel korter een gevoel van verzadiging geven. Ze bevatten weinig of geen gezonde vetten en zijn geen natuurlijke bron van vitamines en mineralen. Bovendien bevatten ze veel onnatuurlijke toevoegingen om te zorgen dat ze lekker smaken en lang goed blijven. Ja, het is dus keto fastfood.

Als je afvalt heb je minder eiwitten nodig

Als je aan het afvallen bent, raak je niet alleen lichaamsvet kwijt. Je hebt ook huid die je niet langer nodig hebt, bindweefsel dat overbodig wordt, bloedvaatjes, bloed, huidlaagjes, etc. Je lichaam kan hier onderdelen van her gebruiken en de rest plas en poep je uit.

Dat wil je ook graag, want anders zit je straks met een heleboel losse huid, waar je niet vanaf kan komen.

Hoe spoor je je lichaam aan om dit te doen?

keto macros in gram

Je lichaam gaat natuurlijk alleen onderdelen hergebruiken als dit ook nodig is.

Als je de hele tijd veel eiwitten door je voeding binnenkrijgt, is er geen enkele reden voor je lichaam om overbodige huid, kraakbeen, bloed etc. af te breken om aan aminozuren te komen.

Het is dus belangrijk dat je de juiste hoeveelheid eiwitten voor jouw lichaam eet. Dit zal voor iedereen verschillend zijn . Je optimale eiwitbehoefte is waarschijnlijk ongeveer 0.6 – 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Dus iemand die 80 kilo weegt heeft een andere eiwitbehoefte dan iemand die 60 kilo weegt. Als je gespierd bent en veel sport kan je ook een iets hogere eiwitbehoefte hebben, vooral als je in een spieropbouw fase zit. Mannen hebben ook een iets hogere eiwitbehoefte dan vrouwen. Kinderen in de groei, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang en vrouwen die borstvoeden hebben ook een iets hogere eiwitbehoefte.

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Als je te veel eiwitten eet kunnen er een aantal dingen gebeuren:

  1. je krijgt veel losse huid
  2. je insuline niveau gaat omhoog
  3. je valt langzamer of helemaal niet meer af, want je bent een deel van de tijd niet in ketose
  4. je komt in gewicht aan, want glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet
  5. je kan nierproblemen gaan ontwikkelen
  6. je kan eiwitvergiftiging oplopen

Onderzoek heeft uitgewezen dat als je te veel eiwitten eet, je insuline niveau omhoog gaat. Dit betekent trouwens niet dat je bloedsuikerniveau ook persé omhoog gaat. Dat werd eerst gedacht, maar dat blijkt lang niet altijd zo te zijn.

Te veel gaat autofagie tegen

Onderdelen die je lichaam niet meer nodig heeft moeten opgeruimd worden, want overbodige cellen en kapotte cellen kunnen het begin van ziektes gaan vormen. Dit proces heet autofagie.

Normale porties vlees, vis en eieren zijn ruim voldoende om in je eiwit behoefte te voorzien. Bovendien krijg je dan tegelijkertijd ook gezonde vetten en vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen binnen.

Alles uit pakjes en zakjes lijkt makkelijk, maar het kan nooit een gezonde voeding vervangen. Bovendien ga je veel sneller ‘overeten’ als je bewerkte producten eet.

Het is misschien wel makkelijk om een eiwitshake als ontbijt te nemen of een eiwitreep als lunch, maar het is lang zo gezond niet. Roerei is ook zo klaar en als je ’s avonds wat extra voor lunch de volgende dag kookt, hoeft lunch ook geen tijd in beslag te nemen. Eigenlijk is het gewoon heel goede marketing wat ons aanspoort al dit soort producten te kopen, maar nodig heb je ze niet en je kan je geld beter uitgeven aan iets anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.