Hoogbewerkt eten

Hoogbewerkt eten en obesitas

Steeds meer mensen kampen met obesitas. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen en jongeren.

Er is steeds meer onderzoek dat een direct verband laat zien tussen hoogbewerkt voedsel en obesitas. Zo is het al veel langer bekend dat de introductie van hoogbewerkt voedsel bij culturen waar tot voorheen alleen natuurlijke, pure voeding werd gegeten tot een enorme golf van overgewicht heeft geleid, bijvoorbeeld bij de inheemse Amerikaanse bevolking, maar ook de inheemse bevolking van Australië en Nieuw-Zeeland. Gary Taubes heeft hier uitvoerig over geschreven in zijn boek The Diet Delusion.

Hoogbewerkt eten

Hoogbewerkte voeding is voedsel dat in fabrieken door middel van een (groot) aantal industriële processen veranderd wordt. Vrijwel al het eten wat je eet is in zekere zin bewerkt. Door eten te koken bewerk je het ook. Maar hoogbewerkt eten is een verhaal apart.

Het bestaat vrijwel altijd uit goedkope basisstoffen waar additieven en nutriënten aan toegevoegd worden. Je kan hoogbewerkt voedsel makkelijk herkennen door naar het etiket te kijken. Op het etiket zie je een enorme lijst met ingrediënten staan.

Op het etiket van een ambachtelijk gemaakt brood (als het al een etiket heeft) zou je tarwemeel, water, gist en wat zout verwachten. Op het etiket van een hoogbewerkt supermarkt brood zie je echter een lange lijst ingrediënten, dan weet je dus meteen al dat je met een hoogbewerkt product te maken hebt. Hetzelfde geldt voor andere producten, hoe langer de lijst ingrediënten is hoe meer bewerkt het product is. Zo zal je van allerlei toevoegingen vinden die je niet in je keukenkastje hebt staan, zoals:

  • glucosestroop en andere zoetstoffen
  • verdikkingsmiddelen, zoals verschillende soorten gom
  • stabilisatoren
  • smaakstoffen (kunstmatig of ‘natuurlijk’)
  • kleurstoffen
  • toegevoegde vezels

Toch geldt dit niet voor alle hoogbewerkte producten. Zo is zonnebloemolie een hoogbewerkt product, maar op het etiket staat alleen zonnebloemolie. Echter probeer maar eens olie uit zonnebloemzaadjes te halen, dit is niet zo simpel. Hier kan je daar meer over lezen.

Lekker, makkelijk, overal verkrijgbaar, langer houdbaar en goedkoop

Het is niet zo vreemd dat je tegenwoordig overal hoogbewerkt voedsel tegenkomt. Het is lekker, makkelijk, langer houdbaar en goedkoop. Bovendien is het veel winstgevender voor de voedselproducent.

Hoogbewerkt voedsel is echter niet alleen heel smakelijk, maar ook heel hoog in energie (dus hoog in calorieën). Deze combinatie zorgt er voor dat de kans dat je overgewicht krijgt als je veel hoogbewerkt voedsel eet, veel groter is.

Inmiddels bestaat bijna in Amerika 60% van het dieet van de gemiddelde persoon uit hoogbewerkt eten. En dit geldt nog veel meer voor kinderen en teenagers in Amerika. De grootste toename is in pizza’s en andere hartige en zoete op graan gebaseerde producten (zoete broodjes, pizza, koek, etc.). Tegelijkertijd is de hoeveelheid vlees en zuivelproducten afgenomen.

Wat je eet bepaalt ook hoeveel je eet!

Een klein recent onderzoek heeft het eetgedrag van 20 proefpersonen in een onderzoekscentrum vergeleken. Ze kregen eerst twee weken lang minimaal bewerkte voeding te eten, vervolgens kregen ze twee weken lang hoogbewerkte voeding te eten. Het voedsel wat werd aangeboden had precies dezelfde hoeveelheid calorieën, suiker, vet, vezels en macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten). De proefpersonen konden zoveel hiervan eten als ze wilden.

In de periode dat de proefpersonen minimaal bewerkt eten aten vielen ze gemiddeld 1 kilo af. In de periode dat ze hoogbewerkt eten aten kwamen ze gemiddeld 1 kilo aan en aten ze een extra 500 kcalorieën per dag. De proefpersonen aten niet alleen meer hoogbewerkt eten maar ze aten dit ook veel sneller. De onderzoekers konden de hoeveelheid van het verzadigingshormoon PYY meten en dit was veel lager als hoogbewerkt voedsel werd gegeten en dit leidt tot overeten.

Het is dan dus niet zo vreemd dat als je langdurig veel hoogbewerkt voedsel eet je gestaag in gewicht gaat aankomen. Het gaat misschien maar om 1 kilo per 2 weken, maar dit kan dus heel lang zo doorgaan.

Ons lichaam en hoogbewerkt eten

Ons lichaam is niet gemaakt om hoogbewerkt eten te eten. Dit geldt overigens niet alleen voor ons mensen, maar ook voor onze dieren.

Ons lichaam heeft zich aangepast aan natuurlijke eiwitten, natuurlijke vetten en natuurlijke koolhydraten. Door natuurlijke en pure voeding te eten krijg je een gevoel van verzadiging en stop je als je voldoende gegeten hebt.

Hoogbewerkt voedsel bevat geen natuurlijke vezels, want vezels zorgen ervoor dat voedsel minder lang goed blijft. Hierdoor wordt hoogbewerkt voedsel veel sneller door je darmen opgenomen. Vervolgens gaan die voedingsstoffen direct door naar de lever, waar de lever het teveel aan voedingsstoffen omzet in vet. De vetophoping in je lever veroorzaakt chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, leververvetting, PCOS en bepaalde soorten kanker.

De vezels die in natuurlijke voeding voorkomen verhinderen zo’n snelle opname van de voedingsstoffen. Helaas bereik je dit effect niet door wat extra vezels aan hoogbewerkt voedsel toe te voegen! Voor je lichaam is het fundamenteel anders.

Geen verzadiging

Inmiddels wordt het steeds duidelijker, dat hoogbewerkt eten niet leidt tot een gevoel van verzadiging. Ons lichaam herkent dit soort eten niet als voeding en bovendien is dit soort voedsel vaak zodanig bewerkt dat het er bewust toe leidt dat je gaat ‘overeten’. Hier kan je daar meer over lezen.

Hoogbewerkt eten bevat in het algemeen weinig vet. En als het al vet bevat dan is dat hoogbewerkt vet en geen natuurlijk vet. Natuurlijk vet kan vrij snel ranzig worden, dus als voedsel veel natuurlijk vet bevat bederft het veel sneller. Op zulk soort voedsel kan je veel minder winst maken en ook de consument wil liever voedsel dat lang houdbaar is.

Te veel keus

Een ander groot verschil tussen hoogbewerkt eten en pure onbewerkte voeding is de hoeveelheid keus. Je kan elke dag iets anders eten, het smaakt lekker en is niet duur. Deze enorme keus en variatie zorgt ervoor dat je steeds meer wilt eten. Je zal merken dat als je elke dag hetzelfde eet, de nieuwigheid er snel af is en het een soort sleur wordt. Eten wordt saai en je eet dan alleen omdat je honger hebt. Dat is op zich juist heel goed! Je wilt ook alleen eten als je honger hebt! Zo kan je speciaal eten voor speciale gelegenheden houden.

Het is dus heel belangrijk om eten als brandstof te zien! Het is geen goed idee om door te blijven eten omdat het zo lekker is. Het is geen goed idee om te proberen om steeds maar weer andere dingen te nemen, want zo blijf je je eetlust overvoeden. Het is gewoon te lekker om tijdig te stoppen.

Afvallen zal makkelijker zijn door eten saaier te maken, dus eten als brandstof.

Te veel eetmomenten

De belangrijkste redenen waarom we tegenwoordig zoveel hoogbewerkt voedsel eten, is omdat het goedkoop, makkelijk en overal verkrijgbaar is.

Als je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt, dan is het makkelijk om een paar ‘maaltijdvervangers’ zoals (keto) repen of shakes mee te nemen. En dit leidt vaak ook nog eens toe dat je veel meer eetmomenten op een dag hebt. Elke keer dat je iets eet, ook iets kleins, is een nieuw eetmoment. Hoe meer eetmomenten, hoe moeilijker het zal zijn om af te vallen! Hier kan je daar meer over lezen.

Geen tijd

Hoogbewerkt eten is ontzettend populair en dit geldt net zo goed op het keto dieet.

Je kan zelf je avondmaaltijd maken of naar de McDonalds gaan. Hier kan je meer over dirty keto vinden.

Je kan zelf je lunch maken of keto repen/shakes/broodjes kant-en-klaar kopen. Hier kan je meer informatie over kant-en-klare repen etc vinden.

Je denkt waarschijnlijk dat koken teveel tijd inneemt en dat je die tijd domweg niet hebt. Toch is het meestal niet het koken wat veel tijd inneemt, maar het bedenken wat je gaat eten en de boodschappen doen. Plan daarom je menu voor de hele week en doe je boodschappen allemaal op een vaste dag in de week. Om hier een start mee te maken kan je meedoen aan één van de Challenges of als lid kan je gebruik maken van de kant-en-klare weekmenu’s. Gebruik de boodschappenlijst om in één keer al je boodschappen in huis te halen en zo bespaar je veel tijd en verleiding. Want elke keer naar de supermarkt als je honger hebt, stel je jezelf bloot aan verleiding.

De menu’s op keto-recepten bestaan uit echte pure voeding. Alleen door het eten van echte, pure voeding val je niet alleen goed af maar krijg je ook de vele gezondheidsvoordelen van het keto dieet.

En mocht je echt geen zin hebben om te koken, dan is vasten natuurlijk een veel gezondere optie dan de snackbar of McDonalds!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.