Sugar rush

Vezels en de ‘sugar rush’

Ook natuurlijke, onbewerkte producten kunnen suiker bevatten. Dit is waarom je op het keto dieet maar weinig soorten fruit eet. Ga er maar vanuit dat als iets lekker zoet smaakt het (natuurlijke) suikers bevat. Typische voorbeelden zijn druiven, meloen, banaan, etc.

Toch reageert ons lichaam heel anders op de suiker als je een stuk mango eet vergeleken met het drinken van mango sap. Hoe komt dit?

Natuurlijke producten bevatten twee soorten vezels

vezels

In natuurlijke, onbewerkte producten zoals groente, fruit en graanproducten zitten oplosbare en onoplosbare vezels. Deze twee soorten vezels zitten in verschillende verhoudingen in verschillende producten. Het is dus niet zo dat een appel evenveel oplosbare als onoplosbare vezels bevat als een kom havermout.

Niet alle natuurlijke producten bevatten vezels. Alleen plantaardige producten bevatten vezels. Dierlijke producten, zoals vlees, vis, etc. bevatten geen vezels (en geen suikers). Zuivelproducten bevatten wel suikers, namelijk lactose, maar geen vezels. Dit is waarom diabetici uit moeten kijken met hun suikerspiegel als ze zuivelproducten eten.

Verhouding tussen suikers en vezels

Als je iets zoets eet, dan zal je bloedsuikergehalte tijdelijk stijgen. Je lichaam zal insuline aanmaken om je bloedsuiker dan weer te normaliseren. Hoe snel je bloedsuikergehalte stijgt, hangt af van de verhouding tussen de hoeveelheid suikers en de hoeveelheid vezels in het product.

Vezels vertragen de opname van suikers

Een product dat voldoende natuurlijke vezels bevat zal de opname van suikers vertragen. Hierdoor wordt de stijging van de bloedsuikerspiegel over een langer tijdsinterval uitgespreid.

Hierdoor geef je je lichaam langer de tijd om deze extra energie ook te gebruiken. Energie die je lichaam gebruikt, wordt namelijk niet als lichaamsvet opgeslagen. Je lichaam slaat alleen overtollige energie (energie die het op dit moment niet kan gebruiken) als lichaamsvet op.

De vezels in een product zorgen er daarom voor dat je lichaam in staat is om de energie inname in balans te houden met het energie verbruik (van je cellen). Dit verkleint de kans dat je die energie als vet opslaat.

Appels bevatten suikers én vezels

appels bevatten vezels

Als je een appel met schil eet, bevat die appel niet alleen vruchtensuiker (fructose) en zetmeel maar ook vezels.

Je lichaam zal de fructose en het zetmeel uit de appel niet allemaal direct gebruiken. Fructose kan alleen door onze lever afgebroken worden en leidt dus niet tot een stijging van je bloedsuikerspiegel, maar het zetmeel in de appel kan wel leiden tot een stijging in je bloedsuikergehalte.

Toch zal die stijging bij gezonde mensen niet heel groot zijn.

Dit komt doordat appels ook een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels bevatten. Die vezels zorgen er voor dat de vertering en de opname van de koolhydraten meer geleidelijk plaats vindt. Je krijgt door het eten van een appel dus geen ‘sugar rush’.

Appelsap bevat geen vezels

Dit is heel anders als je een glas appelsap drinkt. De vezels zijn in het persproces verloren gegaan.

In feite is appelsap gewoon suikerwater. Dus heel snelle energie. Als die heel snelle energie niet direct gebruikt wordt, dan zal je lichaam het opslaan als lichaamsvet.

Dit is waarom het drinken van grote hoeveelheden vruchtensap zelfs tot een vervette lever kan leiden. En het drinken van puur vruchtensap, smoothies kan je dus een ‘sugar rush’ geven net zoals het eten van bewerkte producten met heel veel suiker.

Bewerkt voedsel: weinig vezels

Bewerkt voedsel bevat weinig vezels. Dit is expres want zo blijft het langer goed, heeft een mooie textuur en smaakt het lekker. Bovendien zorgt het er voor dat je je niet snel verzadigd voelt en nodigt het dus uit om te ‘overeten‘ en dan kan je dus meer verkopen.

Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom zoveel mensen met overgewicht te maken hebben. Tegenwoordig eten we veel bewerkt eten. Het is makkelijk, snel, goedkoop, etc.

De prijs die we er voor betalen is uiteindelijk enorm. We krijgen niet alleen overgewicht, we kampen met chronische ontstekingen en die leiden weer tot van allerlei ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, verschillende soorten kanker, etc. Hier kan je daar meer over lezen.

Vezels kunstmatig toevoegen

Toch worden meer en meer mensen zich bewust dat ons eten niet goed meer voor ons is. Ze proberen naar ‘gezonde’ alternatieven te zoeken. De voedselproducenten zien ook hier een gat in de markt.

Tegenwoordig zie je dus steeds meer producten die als ‘gezond’ gepromoot worden omdat er vezels aan toegevoegd worden. Maar het blijft bewerkt eten en de vezels die toegevoegd worden zijn alleen de oplosbare vezels. Wat ons lichaam nodig heeft is nou juist de combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels, zoals die van nature in producten zit.

Eet dus een appel, met schil, dit is veel en veel beter dan een glas appelsap! Hier kan je een onderzoek vinden over hoe fruit het risico op diabetes verlaagt en vruchtensap het risico verhoogt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.