Witte kom met vegetarische stroganoff met platte peterselie

Vegetarische stroganoff

Deze vegetarische stroganoff is het lekkerste als je verschillende soorten paddenstoelen gebruikt. Paddenstoelen kan je het beste niet afwassen, want ze worden dan te nattig en slap en verliezen smaak. Je kan ze het beste schoonmaken met een champignonborsteltje of een stukje droog keukenpapier.

Pas op met zout!

Je maakt deze vegetarische stroganoff met geraspte halloumi en vegetarische blauwe kaas. Beiden zijn vrij zout, dus zet de halloumi eerst in water met citroen.

Ik gebruik Viking Blue of Castello Creamy Blue blauwe kaas, maar je kan natuurlijk ook een andere blauwe kaas gebruiken. Zowel Viking Blue als Castello Creamy Blue is gemaakt met microbieel stremsel en daarom geschikt voor vegetariërs.

Verder gebruik ik halloumi. Je kan de halloumi iets minder zout maken door het eerst in een kom met citroensap en water zo’n 10-15 minuten te laten staan. Een andere optie is om paneer te gebruiken. Paneer kan je heel makkelijk zelf maken, hier kan je lezen hoe je dat doet. Paneer is ook verkrijgbaar bij onder meer AH en Ekoplaza. Paneer is niet zout.

Optioneel: Viognier

Je zou voor nog meer smaak ook wat Viognier kunnen toevoegen. Dit is een witte wijn die heel mooi met de paddenstoelen gaat.

Konjac rijst

Deze vegetarische stroganoff is een complete maaltijd. Het is dus niet echt nodig om een rijstvervanger toe te voegen. Mocht je dit echter toch willen, dan raad ik konjac rijst aan. Hier kan je daar meer over lezen. Ik zou geen bloemkoolrijst hierbij nemen, want dan begint de hoeveelheid koolhydraten teveel op te lopen.

Grote kom met Vegetarische stroganoff en platte peterselie

Vegetarische stroganoff

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch
Keuken: Russisch
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 855kcal

Ingrediënten

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 300 gram gemengde paddenstoelen
  • 250 gram halloumi (paneer is minder zout)
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 100 gram Viking Blue
  • paar takjes platte peterselie
  • peper en zout
  • 100 ml Viognier (witte wijn, optioneel)

Instructies

  • Rasp de halloumi. Pers de citroen uit. Doe de geraspte halloumi met het citroensap in een kom. Voeg water toe, zodat de halloumi net onder water staat. Laat 10-15 minuten staan. Giet de halloumi dan af en dep droog met keukenpapier.
  • Doe de takjes platte peterselie in een kom met ijskoud water.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snij in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan op hoog vuur.
    Braadpan met extra vierge olijfolie
  • Zodra de olie heet is de knoflook en ui in de pan doen en het vuur op matig zetten (anders verbrandt de knoflook). Laat een aantal minuten fruiten.
  • Maak de paddenstoelen schoon met een champignon borsteltje of wat keukenpapier. Snij ze in grove stukken.
  • Voeg de paddenstoelen en de tijm aan de braadpan toe en laat op matig vuur 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Je wilt dat de paddenstoelen slap beginnen te worden.
  • Voeg de halloumi aan de braadpan toe en roer door elkaar heen.
  • Deze stap is optioneel. Je kan eventueel 50-100ml Viognier toevoegen en het vuur dan iets hoger zetten, zodat de saus inkookt.
  • Snij de blauwe kaas in stukjes.
    In stukjes gesneden blauwe kaas
  • Voeg de stukjes blauwe kaas aan de braadpan toe. Roer alles even door. Maak op smaak met peper. Kijk uit met zout, want halloumi en ook de blauwe kaas zijn al vrij zout.
  • Dep de peterselie droog en hak in grove stukken. Strooi over de keto stroganoff.
  • Serveer eventueel met konjac rijst.

Nutrition

Calorieën: 855kcal | Bruto koolhydraten: 12g | Eiwit: 40g | Vetten: 73g | Sodium: 1831mg | Kalium: 583mg | Vezel: 3g | Vitamine A: 167IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 6mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 13mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K: 13µg | Calcium: 1283mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 38µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 25mg | Fosfor: 150mg | Selenium: 14µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 76% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 18%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating