ketostix

Hoe weet je of je in ketose bent?

Hoe weet je of je in ketose bent? Het doel van het keto dieet is om in ketose te komen en te blijven. Het is daarom belangrijk om te weten of je in ketose bent. Maar hoe weet je of je in ketose bent?

Wat is ketose?

Je bent in ketose als je lichaam ketonen als brandstof gebruikt. Je lever maakt ketonen als je insuline niveau heel laag is en je glucagon niveau hoog is. Je lever kan dan vetten uit je voeding, maar ook lichaamsvet, omzetten in ketonen. Ketonen komen dus vrij als gevolg van vetverbranding. Vrijwel je hele lichaam, inclusief je hersenen, kan ketonen als brandstof gebruiken. Ketonen zijn een heel pure brandstof.

Herkennen of je in ketose bent

Als je langere tijd in ketose bent (12+ weken) en fat-adapted aan het worden bent, kan je vaak zelf herkennen of je wel of niet in ketose bent. Je hebt bijvoorbeeld veel meer energie, kan je beter concentreren, wordt minder snel boos, je kan makkelijk één of meerder maaltijden overslaan, etc.

Meten of je in ketose bent

Dit is echter nog niet het geval als je net met het keto dieet begonnen bent. Vooral dan is het heel belangrijk om regelmatig te meten of je in ketose bent. Uiteindelijk is je doel om in ketose te komen en je wilt natuurlijk weten of je dat doel bereikt.

Als je je goed aan het dieet houdt en toch niet in ketose bent, is het namelijk belangrijk om uit te vinden waarom dat zo is. Meestal komt het doordat je toch te veel koolhydraten eet. Het kan echter ook komen doordat je macro’s (de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten) verkeerd zijn of de hoeveelheid calorieën die je eet te hoog of te laag is gezien je dagelijkse energiebehoefte. Er kan dus best wel wat mis gaan. Als je niet in ketose bent, ben je geen vetverbrander. Je zal dus ook geen lichaamsvet verbranden en afvallen zal niet of minder goed lukken. Hier kan je lezen hoe je snel in ketose kan komen.

Op drie manieren ketonen meten

Als je in ketose bent zal je lichaam het merendeel van de ketonen als brandstof gebruiken. Deze ketonen circuleren in je bloed. Vooral als je net met het keto dieet begint, zullen er ook ketonen uitgescheiden worden via je adem en urine.

Er zijn daarom drie manieren om te meten of je in ketose bent. Je hoeft natuurlijk niet alle drie te meten, één manier is voldoende.

Ketonen in je urine: ketostix

Met ketose sticks (bijvoorbeeld ketostix) kan je meten of je in ketose bent. Door over een papieren strip heen te plassen kan je na 15 seconden aflezen hoeveel ketonen er in je urine zitten. Heel makkelijk, snel en goedkoop dus.

Er zijn inmiddels verschillende merken ketose strips of ketostix. Ik heb een aantal verschillende merken uitgeprobeerd, ze verschillen wat betreft:

 • prijs
 • nauwkeurigheid
 • gemak om af te lezen

Zelf vind ik ketostix van Bayer het prettigst. Zelfs als je net in ketose bent, dus traces van ketonen in je urine hebt, kun je dat met de Bayer ketostix al meten. Dit kan heel motiverend werken. Bovendien zijn de Bayer ketostix heel makkelijk af te lezen. Het nadeel van deze ketostix is dat ze vrij duur zijn.

Ik heb onder meer ook deze ketonenstrips geprobeerd. Deze zijn veel goedkoper dan de Bayer ketostix. Het grote nadeel is echter dat ze niet heel precies zijn. Ze zijn bovendien lastig af te lezen, want de kleur van de strip met urine komt niet erg goed overeen met de kleuren op het busje/doosje. Als je lage hoeveelheden ketonen in je urine hebt, zullen deze strips dit niet aangeven.

Moyen

Op de strip kan je vervolgens aflezen hoe diep je in ketose bent. Je doel is om ‘moyen’ te zijn. Het gaat er dus niet om dat je een maximaal aantal ketonen in je urine hebt, maar je wilt wel meer ketonen dan ’traces’.

Het kan gebeuren dat als je het keto dieet al heel lang volgt (jaren!), dat je een vals-negatieve uitslag krijgen. Dat betekent dat je geen ketonen in je urine kan meten, terwijl je wel degelijk in ketose bent. Dat komt omdat je lichaam dan zo goed is geworden om ketonen als brandstof te gebruiken, dat je ze niet meer in je urine uitscheidt.

Ketonen in je bloed: CareSens Dual (bloedglucose en ketonen)

Je kan ook meten of je in ketose bent met een bloed ketonen meter. Hiermee kan je aflezen hoeveel ketonen je in je bloed hebt. Dit is duurder maar ook preciezer. Je moet dan natuurlijk wel prikken.

Het voordeel van de CareSens Dual is dat je niet alleen de ketonen in je bloed kan meten, maar ook je bloedglucose. Dit kan op een gegeven moment handig zijn. Het is namelijk mogelijk dat je op een gegeven moment een gewichtsplateau bereikt en dan kan je met deze meter uitvinden of je te veel eiwitten eet of niet.

Ketonen in je adem

ketonen in adem meten

Het is ook mogelijk om via je adem te meten of je in ketose bent of niet. Dit is heel precies en je hoeft niet te prikken.

Een heel bekend merk is Ketonix.

Er zijn goedkopere meters (Ali Express) maar ik weet niet of die wel betrouwbaar zijn.

Signalen dat je in ketose bent

Er zijn een aantal signalen waaraan je kan herkennen of je wel of niet in ketose bent. Als je in ketose bent merk je waarschijnlijk vooral de volgende dingen:

 1. niet hongerig
 2. meer dorst
 3. droge mond en ’s ochtends een vieze smaak in je mond (dit is vooral in het begin)
 4. slechte adem (vooral in het begin, gaat na een tijdje weg)
 5. gewichtsverlies
 6. centimeters rond taille kwijtraken
 7. beter kunnen concentreren
 8. meer energie

Zodra je keto-adapted bent, zal je merken dat je steeds makkelijker in ketose blijft en als je uit ketose bent geweest, kom je sneller en makkelijker weer in ketose.

Kenmerken als je langere tijd in ketose bent:

 1. makkelijk kan vasten, ook meerdere dagen
 2. centimeters rond je taille kwijt raakt
 3. gewichtsverlies
 4. helder van geest
 5. goed kunnen concentreren
 6. emotioneel stabiel bent (niet snel kwaad of geïrriteerd)
 7. dieper en soms korter slaapt
 8. volledig uitgerust wakker wordt
 9. veel energie
 10. groter uithoudingsvermogen

Test je keto kennis!

Hier is een link naar de keto quiz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.