Betahydroxybutyrate

Super keton: beta-hydroxybutyraat

Als je het keto dieet volgt en/of regelmatig voor wat langere tijd vast, gaat je lichaam vet verbranden en hier komen ketonen bij vrij. De belangrijkste keton voor onze gezondheid is beta-hydroxybutyraat.

chronische ontstekingen

Deze keton is een heel goede ontstekingsremmer, maar dat is lang niet het enige! Het is een superbrandstof voor onze hersenen. Deze specifieke ketonen kunnen namelijk de afgifte van neurotrofines in gang zetten en die helpen de neuronfunctie en synapsvorming te verbeteren. Een van deze neurotrofines kan helpen met cognitieve verbetering, verlichting van depressie en vermindering van angst.

betere cognitieve prestaties

Als je een verhoogd niveau van beta-hydroxybutyraat hebt kan je betere cognitieve prestaties leveren. Onderzoek heeft uitgewezen dat je dan beter scoort op bijvoorbeeld geheugentests en dit geldt zelfs voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Er zijn zelfs studies die hebben laten zien dat deze ketonen kunnen helpen om de ziekte van Alzheimer om te keren.

Beta-hydroxybutyraat is niet alleen heel goed voor onze hersenen, maar voor alle cellen. Als een cel beschadigd is (of de mitochondria in een cel) dan kunnen deze ketonen helpen om de cel te repareren.

Het is daarom niet vreemd dat beta-hydroxybutyraat heel belangrijk voor ons lichaam is. Het is de combinatie van ontstekingsremmer, pure energievoorziening en neurotrofines wat deze keton zo bijzonder en waardevol maakt. En het allerbeste is dat je lichaam hem gewoon zelf kan maken in de hoeveelheden die het nodig heeft zolang je in ketose bent.

Gezonde vetten

super keton

Een goede bron voor je lichaam om beta-hydroxybutyraat uit te maken is vooral roomboter. Een eetlepel roomboter bevat 14 gram vet, waarvan maar liefst 560 mg boterzuur.

Maar je lichaam maakt deze ketonen natuurlijk ook uit andere gezonde vetten, zoals vette vis (zalm, makreel, haring, sardientjes, etc.), avocado’s, olijfolie, etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.