Oxidatie en chronische onstekingen

Hoe kan het keto dieet helpen bij zoveel verschillende ziekten?

Er is steeds meer onderzoek dat het keto dieet kan helpen in de behandeling van een enorme lijst met ziekten, zowel fysiek als geestelijk. Er wordt momenteel dan ook enorm veel onderzoek gedaan naar het keto dieet in de behandeling van hersenaandoeningen, stofwisselingsziekten, steeds meer soorten kanker en hormoonproblemen. De lijst wordt steeds langer en dan vraag je je af hoe kan één dieet dit nou allemaal doen?

Het lijkt er op dat het komt door een combinatie van dingen niet en dingen juist wel doen.

Chronische ontstekingen tegengaan

Zonnebloemolie veroorzaakt chronische ontstekingen

Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is waarschijnlijk wat je NIET doet op het keto dieet.

Op het keto dieet eet je veel en veel minder koolhydraten en helemaal geen suiker en bewerkte producten en gebruik je geen zaadoliën.

Robert Lustig over suiker

Met suiker wordt ook natuurlijke suiker, zoals honing, vruchtensuiker in fruit, etc. bedoeld. Alle suiker dus. Met zaad-oliën worden alle plantaardige oliën en margarines bedoeld, behalve olijfolie en kokosolie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je door geen suiker en plantaardige oliën te gebruiken, je de kans op chronische ontstekingen enorm vermindert en waarschijnlijk verdwijnen deze zelfs op den duur.

Bovendien probeer je op het keto dieet zo natuurlijk mogelijk te eten. Als je de keuze hebt tussen wilde vis en gekweekte vis, kies je voor de wilde vis.

Vegetarische zalm?

Hier zijn goede redenen voor, want wilde vis eet zoals het door de natuur bedoeld is. Zo bevat wilde zalm niet alleen Omega 3 vetzuren, maar ook astaxanthine. Gekweekte zalm bevat alleen wat het via z’n voer binnenkrijgt. Zalm is van nature een carnivoor, maar de grootste zalmkweker ter wereld is hard op weg om van zalm een vegetarische vis die soja eet te maken. Dat klinkt misschien wel milieu-vriendelijk en laten we wel wezen, het zal uiteindelijk zorgen voor veel meer winst voor de producent, maar je kan je afvragen of dat nou wel zo goed is voor onze gezondheid. Hier kan je meer over Nutreco lezen.

Het is dus heel goed mogelijk dat het eten van zo puur mogelijk eten (wilde vis, vlees van grasgevoerd vee, etc.), één van de redenen is waarom heel veel soorten aandoeningen veel minder worden als je het keto dieet volgt, of zelfs helemaal verdwijnen.

Oxidatieve stress (vrije radicalen) tegengaan

Oxidatie en chronische onstekingen

Het is ook al langer bekend dat als je producten met suiker en/of zaadoliën eet, deze chemische processen in je lichaam in werking zetten waarbij ‘vrije radicalen’ (reactive oxygen species, ROS) vrijkomen.

Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door een binding aan te gaan met zuurstof, dit maakt deel uit van ons stofwisselingsproces. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand die ontstaat als er meer reactieve zuurstofverbindingen (ROS) vrijkomen dan gebruikelijk. Hierbij komen vrije radicalen vrij en deze stofjes kunnen zowel genen als moleculen veranderen, zodat cel-eigenschappen veranderen.

Cell DNA

De cellen hebben nu meer en meer energie nodig om te kunnen blijven functioneren, uiteindelijk lukt dit niet meer en raakt het cel DNA beschadigd.

Dit kan dan ook tot een versnelde veroudering leiden, maar ook tot heel veel andere ziektes zoals:

  • hart- en vaatziekten
  • diabetes
  • oogaandoeningen
  • ziekte van Alzheimer
  • aantasting van het immuunsysteem
  • chronische ontstekingen
  • kanker door ongeremde celdelingen
  • verminderde vruchtbaarheid (PCOS)

Het lijkt er op dat het keto dieet kan helpen met in elk geval gedeeltelijk de schade terug te draaien, omdat ketonen, en vooral een speciaal keton namelijk ß-hydroxybutyrate, een heel krachtige en pure energiebron zijn.

Ketonen als pure energiebron

ketonen als pure energiebron

Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat ketonen een hele pure en geconcentreerde bron van energie zijn en op celniveau het mogelijk maken voor de mitochondriën om zich te herstellen.

De mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel en als het op dat niveau fout gaat wordt je ziek. Dit is waarschijnlijk hoe bij neurodegeneratieve ziekten, ketonen kunnen helpen met neuronen te herstellen.

ouderdomsziekten

Het lijkt er op dat het keto dieet kan helpen schade te herstellen op celniveau. Dit is natuurlijk heel bijzonder en heel belangrijk in de behandeling van heel veel ziekten, waaronder een aantal soorten kanker en neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, Parkinson, ALS (!), MS, etc.), maar ook andere ouderdomsziekten of vervroegde ouderdom door celschade.

Een gouden combinatie

Het is waarschijnlijk deze combinatie van factoren die het mogelijk maakt om zoveel verschillende aandoeningen (in elk geval gedeeltelijk) te behandelen met behulp van het keto dieet.

Hippocrates

Dit laat dan ook het enorme belang van gezonde voeding zien en dat de oorzaak van de enorme toename in de zogenaamde welvaartsziekten (kanker, obesitas, hersenaandoeningen, diabetes, etc.) komt doordat onze voeding zo slecht is geworden.

Nu is het wel zo dat het keto dieet alleen vaak niet genoeg is. Voldoende en goede kwaliteit slaap en voldoende ontspanning zijn natuurlijk ook ontzettend belangrijk, maar ook daar is er een wisselwerking met je voeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.