Keto zoetstoffen

Stoppen met zoetstoffen

Als je het keto dieet gaat volgen kan je geen producten met natuurlijke of toegevoegde suikers eten. Voor veel mensen betekent de omschakeling naar het keto dieet ook afkicken van een suikerverslaving. Voor veel mensen is suiker enorm verslavend. Experimenten met ratten hebben aangetoond dat voor ratten suiker nog verslavender is dan cocaïne en dat ze ook echt afkick verschijnselen krijgen als ze geen suiker meer krijgen.

Het is dan niet vreemd dat veel mensen suiker door zoetstoffen gaan vervangen. Dat lijkt het wat makkelijker te maken om te stoppen met suiker. Toch is dit voor lang niet iedereen zo. Als je zoetstoffen gaat gebruiken, blijf je het verlangen naar een zoete smaak in stand houden. Je smaak krijgt niet de kans om te veranderen en de natuurlijke zoetheid in eten en drinken te leren herkennen. Bovendien zijn er steeds meer onderzoeken die zoetstoffen met onder meer een verhoogd risico op kanker in verband brengen.

Stoppen met zoetstoffen?

Een zoetverslaving kan je alleen doorbreken door niet alleen met suiker maar ook te stoppen met zoetstoffen. Het helpt niet om de ene vorm van zoetigheid door een andere vorm van zoetigheid te vervangen! Als je verslaafd bent aan alcohol, helpt het niet om te zeggen ik ga geen wijn meer drinken, ik drink alleen nog bier. Hetzelfde geldt voor zoetstoffen.

Hoe doorbreek je verslaving aan zoetstoffen

Met dit stappenplan kan je je verslaving aan zoetstoffen doorbreken en stoppen met zoetstoffen:

1. Onderken het probleem

De eerste stap is herkennen dat je een probleem hebt. Dus het helpt als je herkent (of erkent) dat je aan zoetstoffen verslaafd bent. Alleen dan kan je dit ook daadwerkelijk aanpakken. En het is belangrijk om dit aan te pakken als je het keto dieet succesvol wilt volgen.

Als je namelijk zoetigheid blijft eten, ook al zijn het producten met zoetstoffen laag in koolhydraten, dan is de kans dat je het keto dieet niet vol gaat houden heel erg groot. Het begint met één keto koekje of één keto MCT chocolade reep. Maar als je verslaafd aan iets bent (of wordt) dan zal één als snel niet meer genoeg zijn: je zal steeds meer en vaker iets zoets willen eten. Bovendien zal je alles wat minder zoet smaakt minder lekker gaan vinden. De kans dat je dan weer terug gaat naar een koolhydraatrijke leefstijl is groot.

Dit is niet op iedereen van toepassing, er zijn ook mensen die het prima bij één keto koekje met zoetstof kunnen laten en er verder niet naar talen. Als dat voor jou geldt heb je geen probleem.

2. Maak een begin

De volgende stap is het besluit om daadwerkelijk iets aan je zoetstoffenverslaving te gaan doen. Maak dus een begin en stel het niet langer uit. Dit kan zijn dat je besluit om direct te beginnen of je besluit om de volgende dag te beginnen en vandaag te gebruiken om je keukenkastjes op te ruimen en alle zoetigheid de deur uit te doen.

Want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten en zo maak je de verleiding een stuk minder.

3. Zet een realistisch doel

Van een zoetstoffenverslaving afkomen is moeilijk, vaak zal het met tegenslag gepaard gaan. Wees daarom realistisch in wat je doel is en stel realistische verwachtingen voor jezelf. Als je op dit moment, meerdere keren per dag iets zoets eet, dan kan je eerste doel zijn om één hele dag niks zoets te eten. Als dat goed lukt, kan je dit geleidelijk of in één keer uitbreiden naar meerdere dagen. Mocht het niet lukken, dan pas je je doel aan en probeer je bijvoorbeeld een halve dag geen zoetigheid te eten. Zoetstoffen zijn verslavend en afkicken kan gepaard gaan met afkickverschijnselen. Door geleidelijker te stoppen, kan je die afkickverschijnselen verminderen.

4. Afleiding

Vaak kan het helpen om te zorgen dat je voldoende afleiding hebt. Ga een eind wandelen, kijk naar een film of neem een warme douche of een lang bad. Probeer jezelf met iets anders bezig te houden.

Het zal niet helpen om allemaal zoete keto recepten te gaan opzoeken! Je confronteert jezelf dan namelijk steeds met wat je niet kan hebben. Bovendien zullen deze producten veel minder lekker smaken als je nog verslaafd aan zoetstoffen bent. Je smaak moet zich nog helemaal gaan aanpassen om de natuurlijke zoetheid in natuurlijke voeding te ontdekken. Dat is een proces en dat kan best een tijdje duren als je zoetverslaafd bent.

5. Voldoende mineralen

Soms kan je lichaam een verlangen naar zoetigheid verwarren met een tekort aan een noodzakelijke stof.

Vaak gaat het dan om een mineralen tekort of een tekort aan eiwitten. De mineralen waar je het meest alert op wilt zijn, zijn zout, magnesium en kalium. Probeer als je een enorme trek in iets zoets hebt, een beetje zout onder je tong te nemen of een kopje drinkbouillon te drinken.

Magnesium kan je in de vorm van magnesiumsulfaat in een bad of voetenbad doen of je kan magnesium in tablet vorm kopen. Normaal adviseer ik ook Lucovitaal magnesiumcitraat (zakjes citroendrank), maar niet als je verslaafd bent aan zoetigheid. Kalium zit onder meer in avocado’s en spruitjes.

6. Voldoende eiwitten

Normaal gesproken zou je niet verwachten dat je een eiwit tekort hebt op het keto dieet, maar het is wel mogelijk, vooral als je een vegetarisch (keto) dieet volgt. Ons lichaam neemt plantaardige eiwitten minder makkelijk op en daarom heb je als vegetariër meer eiwitten nodig. Dit is waarom ik op het vegetarische keto dieet vooral eieren en bepaalde soorten kazen en andere zuivelproducten als eiwitbronnen gebruik. Hier kan je meer informatie vinden over de beste vegetarische eiwitbronnen op het keto dieet.

Ook als je herstellende bent van een ziekte, heeft je lichaam extra eiwitten nodig en hetzelfde geldt voor vrouwen in de menopauze.

7. Kies de juiste snacks

Het allerbeste is om helemaal niet te snacken, maar als dit echt niet lukt, dan helpt het om de juiste snacks te kiezen. Kies voor hartige snacks zoals hardgekookte eieren, olijven of uitgebakken spek. Dit zijn de beste snacks als je probeert van je zoetverslaving af te komen.

Stoppen met zoetstoffen

Het is belangrijk om met zoetstoffen te stoppen als je van het keto dieet een succes wilt maken. Je kan je hersenen niet voor de gek houden.

Zoetstoffen zijn al heel lang op de markt en desondanks zijn er meer en meer mensen met overgewicht. Als zoetstoffen echt zouden werken, dan zou je verwachten dat overgewicht afneemt. Dit is echter niet zo. Inmiddels zijn er al meerdere onderzoeken die een verband hebben aangetoond tussen het gebruik van zoetstoffen en de toename van overgewicht.

Kortom, zoetstoffen helpen je niet met afvallen. Dit is eigenlijk ook logisch, want je wordt niet dik door een teveel aan calorieën, maar door een te hoog insuline gehalte.

Verhoging in insuline niveau

Zelfs zoetstoffen die maar een gering of zelfs geen effect op je bloedsuikerinsuline niveau hebben, hebben toch een insuline effect. En recent onderzoek laat zien dat hoe langer je zoetstoffen gebruikt, hoe groter dit effect wordt. Het lijkt dat er een soort gewenning optreedt.

Onderzoek heeft ook laten zien dat het puur de smaak is die het insuline effect al veroorzaakt. Dus als je een slokje frisdrank gezoet met bijvoorbeeld stevia neemt en dit dan uitspuugt, dan verwacht je lichaam vanwege de zoete smaak koolhydraten te krijgen. Het verhoogt daarom je insuline gehalte. Het gaat bij zoetstoffen zoals xylitol en erythritol dus net zo goed om een insuline effect en dit hindert het vetverbrandingsproces. Insuline is het vetopslaghormoon en je kan dus niet afvallen als je insuline niveau stijgt.

Pure stevia is mogelijk een uitzondering en heeft misschien geen insuline effect, echter stevia wordt vrijwel nooit puur gebruikt maar altijd gemengd met andere zoetstoffen, zoals erythritol. Dan is er dus wel een effect. Dit is waarschijnlijk de reden dat het gebruik van zoetstoffen tot een gewichtsplateau kan leiden. Bovendien gaat het hier om hoogbewerkte producten. Hier kan je daar meer over lezen.

Verslaafd aan zoetstoffen en eetbuien

Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die laten zien dat mensen die verslaafd zijn aan een zoete smaak meer last hebben van eetbuien. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de zoet receptoren in de slokdarm en maag misleid worden door koolhydraatarme suikervervangers. Hierdoor ga je naar meer en meer verlangen en dit leidt tot eetbuien.

Juist eetbuien kan je heel goed tegengaan op het keto dieet als je echte, pure voeding eet, maar dit geldt dus niet als je voeding met zoetstoffen gaat eten.

Impact op de darmflora van zoetstoffen

De darmflora is ontzettend belangrijk! Het bepaalt voor een groot deel hoe je immuunsysteem werkt maar ook hoe je je geestelijk voelt. Er is steeds meer bewijs dat zoetstoffen een negatieve impact hebben op de darmflora. Als je suikeralcoholen zoals erythritol gebruikt, kan het zijn dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Dit is dan een duidelijk teken dat het je darmflora verstoord.

Zelf vind ik dit één van de vele problemen met zoetstoffen, want je darmflora is ontzettend belangrijk voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Hier kan je daar meer over lezen.

Lange termijn effecten van zoetstoffen zijn niet bekend

Het is niet bekend wat de effecten zijn van langere tijd grote hoeveelheden zoetstoffen gebruiken. Zoetstoffen kwamen in de jaren ’50 op de markt in de vorm van zoetjes voor in koffie en thee. Nu zie je veel zogenaamde keto producten of producten voor diabetici die heel grote hoeveelheden zoetstoffen bevatten.

Verstoorde darmflora

Inmiddels is er onderzoek dat laat zien dat sucralose en maltodextrine leidt tot prikkelbare darmsyndroom in muizen en een soort ziekte van Crohn veroorzaakt. Muizen die deze zoetstof kregen, kregen een grotere bacteriegroei van E. coli, salmonella en legionella in hun darmen en kregen last van permanent ontstoken darmen.

Verhoogd risico op kanker

Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken met muizen en ratten die aspartaam in verband brengen met een verhoogd risico op kanker. De voedingsindustrie doet er van alles aan om deze onderzoeken te ontkrachten en heeft flink invloed op de toezichthouders, zoals de FDA en EFSA. Aspartaam mag dan ook nog gewoon in levensmiddelen voor mensen gebruikt worden. Aspartaam zit in ontzettend veel producten. De financiële belangen voor de voedingsindustrie zijn dan ook heel groot.

Het feit dat er honderd studies zijn die zeggen dat aspartaam veilig is en minder dan 100 studies zeggen dat het kanker kan veroorzaken zegt naar mijn mening helemaal niks. Ik ben het dus niet met de FDA eens.

De voedingsindustrie heeft er direct belang bij dat aspartaam op de markt blijft. Zij kunnen tientallen of honderden studies financieren en zo in elkaar zetten dat er het gewenste resultaat uitkomt. Het is voor onafhankelijke wetenschappers onmogelijk om steeds maar weer financiering te krijgen om hetzelfde ding te bewijzen. Dus als ze eenmaal hebben laten zien dat aspartaam in ratten, muizen en mensen kanker veroorzaakt, dan zullen ze niet opnieuw geld krijgen om dit nogmaals aan te tonen. Aantallen studies dat iets wel of niet gezond is, zeggen dus niks! Hoeveel onderzoeken je naar hetzelfde ding kan doen, laat gewoon zien hoeveel toegang je tot funding hebt.

Dit grote Franse onderzoek NutriNet-Santé onder 102,865 volwassenen vond wel degelijk een verband tussen aspartaam en een vergrote kans op kanker.

Het probleem is overigens lang niet alleen met aspartaam. Sucralose wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met leukemie in muizen.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Recent onderzoek heeft aspartaam ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Ook erythritol is recent in opspraak geraakt vanwege een mogelijk vergrote kans op hart- en vaatziekten en hartinfarct. Dit onderzoek is door een heel aantal keto websites gebagatelliseerd. Dit is niet zo vreemd want erythritol wordt in ontzettend veel ‘keto’ producten en ‘keto’ recepten gebruikt (en in flink grote hoeveelheden!). Overal waar veel geld wordt verdiend gaan de principes al snel de deur uit en dit geldt net zo goed voor de hele keto industrie!

Leefstijl & lange termijn gewichtsverlies

Als je het keto dieet als leefstijl wilt volgen, dan gaat het om veel meer dan afvallen. Je wilt gezond worden en blijven. Het is dan heel belangrijk om suiker niet door zoetstoffen te vervangen. Als je nu wel al zoetstoffen gebruikt, probeer dan te stoppen met zoetstoffen. Alleen dan kan je ook op de langere termijn een keto leefstijl volhouden. Voor veel mensen is het daarom geen goed idee om zoetstoffen te gaan gebruiken, ook niet als het zoetstoffen zijn waardoor je wel in ketose kan blijven.

Een keto leefstijl is natuurlijk lang niet alleen belangrijk om af te vallen of op het juiste gewicht te blijven, maar het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het tegengaan van chronische ontstekingen. Hier kan je meer over de gezondheidsvoordelen van het keto dieet lezen. Het is daarom belangrijk om natuurlijke producten te eten en zoetstoffen horen hier niet bij, ook stevia niet! Ook stevia is een hoogbewerkt product. En zelfs het plantje, dat inderdaad al eeuwen door het Guarani volk in Zuid-Amerika wordt gebruikt, wordt door hen slechts in kleine hoeveelheden voor bijzondere gelegenheden gebruikt. Dat is niet hoe stevia hier in het Westen gebruikt wordt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.