Als je het keto dieet gaat volgen kan je geen producten met natuurlijke of toegevoegde suikers eten. Voor veel mensen betekent de omschakeling naar het keto dieet, ook afkicken van een suikerverslaving. Het is dan niet vreemd om suiker door zoetstoffen te vervangen. Dat lijkt het wat makkelijker te maken om te stoppen met suiker. Toch is dit voor lang niet iedereen zo. Als je zoetstoffen gaat gebruiken, blijf je het verlangen naar een zoete smaak in stand houden. Je smaak krijgt niet de kans om te veranderen en de natuurlijke zoetheid in eten en drinken te leren herkennen.
Zoetverslaving
Een zoetverslaving kan je doorbreken door niet alleen met suiker maar ook met zoetstoffen te stoppen. Het helpt dus niet om de ene vorm van zoetigheid door een andere vorm van zoetigheid te vervangen! Als je verslaafd bent aan alcohol, helpt het niet om te zeggen ik ga geen wijn meer drinken, ik drink alleen nog bier. Hetzelfde geldt voor zoetigheid.
Hoe doorbreek je verslaving aan zoetstoffen
Met dit stappenplan kan je je verslaving aan zoetstoffen doorbreken:
1. Onderken het probleem
De eerste stap is herkennen dat je een probleem hebt. Herkennen dat je aan zoetstoffen verslaafd bent. Alleen dan kan je dit ook daadwerkelijk aanpakken. En het is belangrijk om dit aan te pakken als je het keto dieet succesvol wilt volgen.
Als je namelijk zoetigheid blijft eten, ook al zijn het producten met zoetstoffen laag in koolhydraten, dan is de kans dat je het keto dieet niet vol gaat houden heel erg groot. Het begint met één keto koekje of één keto MCT chocolade reep. Maar als je verslaafd aan iets bent (of wordt) dan zal één als snel niet meer genoeg zijn: je zal meer willen en het vaker willen eten. Bovendien zal je alles wat minder zoet smaakt minder lekker gaan vinden. Dat is dan waar het misgaat.
Dit is niet op iedereen van toepassing, er zijn ook mensen die het prima bij één keto koekje met zoetstof kunnen laten en er verder niet naar talen. Als dat voor jou geldt heb je geen probleem. Echter voor veel mensen zal het niet bij één koekje blijven en dan is er wel een probleem.
2. Maak een begin
De volgende stap is het besluit om daadwerkelijk iets aan je zoetstoffenverslaving te gaan doen. Maak dus een begin en stel het niet langer uit. Dit kan zijn dat je besluit om direct te beginnen of je besluit om de volgende dag te beginnen en vandaag te gebruiken om je keukenkastjes op te ruimen en alle zoetigheid de deur uit te doen.
Want wat je niet in huis hebt, kan je ook niet eten en zo maak je de verleiding een stuk minder.
3. Zet een realistisch doel
Van een zoetstoffenverslaving afkomen is heel moeilijk, vaak zal het met tegenslag gepaard gaan. Wees daarom realistisch in wat je doel is en de verwachtingen naar jezelf toe. Als je op dit moment, meerdere keren per dag iets zoets eet, dan kan je eerste doel zijn om één hele dag niks zoets te eten. Als dat goed lukt, kan je dit geleidelijk of in één keer uitbreiden naar meerdere dagen. Mocht het niet lukken, dan pas je je doel aan en probeer je bijvoorbeeld een halve dag geen zoetigheid te eten.
4. Afleiding
Vaak kan het helpen om te zorgen dat je voldoende afleiding hebt. Ga een eind wandelen, kijk naar een film of neem een warme douche of een lang bad. Probeer jezelf met iets anders bezig te houden.
Het zal niet helpen om allemaal keto recepten te gaan opzoeken of bedenken voor keto zoetigheid zonder zoetstoffen. Je confronteert jezelf dan namelijk steeds met wat je niet kan hebben. Bovendien zullen deze producten veel minder lekker smaken als je nog verslaafd aan zoetstoffen bent, je smaak moet zich nog helemaal gaan aanpassen om de natuurlijke zoetheid in natuurlijke voeding te ontdekken. Dat is een proces en dat kan best een tijdje duren als je zoetverslaafd bent.
5. Voldoende mineralen
Soms kan je lichaam een verlangen naar zoetigheid verwarren met een tekort aan een noodzakelijke stof.
Vaak gaat het dan om een mineralen tekort of een tekort aan eiwitten. De mineralen waar je het meest alert op wilt zijn, zijn zout, magnesium en kalium. Probeer als je een enorme trek in iets zoets hebt, een beetje zout onder je tong te nemen of een kopje drinkbouillon te drinken.
Magnesium kan je in de vorm van magnesiumsulfaat in een bad of voetenbad doen of je kan magnesium in tablet vorm kopen. Normaal adviseer ik ook Lucovitaal magnesiumcitraat (zakjes citroendrank), maar niet als je verslaafd bent aan zoetigheid. Kalium zit onder meer in avocado’s.
6. Voldoende eiwitten
Normaal gesproken zou je niet verwachten dat je een eiwit tekort hebt op het keto dieet, maar het is wel mogelijk, vooral als je een vegetarisch (keto) dieet volgt. Ons lichaam neemt plantaardige eiwitten minder makkelijk op en daarom heb je als vegetariër meer eiwitten nodig. Dit is waarom ik op het vegetarische keto dieet vooral eieren en bepaalde soorten kazen en andere zuivelproducten als eiwitbronnen gebruik. Hier kan je meer informatie vinden over de beste vegetarische eiwitbronnen op het keto dieet.
Ook als je herstellende bent van een ziekte, heeft je lichaam extra eiwitten nodig en hetzelfde geldt voor vrouwen in de menopauze.
7. Kies de juiste snacks
Het allerbeste is om helemaal niet te snacken, maar als dit echt niet lukt, dan helpt het om de juiste snacks te kiezen. Kies voor snacks zoals hardgekookte eieren, olijven of uitgebakken spek. Dit zijn de beste snacks als je probeert van je zoet-verslaving af te komen.
Stop met zoetstoffen
Het is belangrijk om met zoetstoffen te stoppen als je van het keto dieet een succes wilt maken. Je kan je hersenen niet voor de gek houden.
Zoetstoffen zijn al heel lang op de markt en desondanks zijn er meer en meer mensen met overgewicht. Als zoetstoffen echt zouden werken, dan zou je verwachten dat overgewicht afneemt. Dit is echter niet zo en de echte reden hierachter is dat zoetstoffen niet werken. Ze helpen je niet met afvallen. Dit is eigenlijk ook logisch, want je wordt niet dik door een teveel aan calorieën, maar door een te hoog insuline gehalte.
Verhoging in insuline niveau
Zelfs zoetstoffen die maar een gering of zelfs geen effect op je bloedsuikerinsuline niveau hebben, hebben toch een insuline effect. En recent onderzoek laat zien dat hoe langer je zoetstoffen gebruikt, hoe groter dit effect wordt. Het lijkt dat er een soort gewenning op treedt.
Onderzoek heeft ook laten zien dat het puur de smaak is die het insuline effect al veroorzaakt. Dus als je een slok frisdrank gezoet met bijvoorbeeld stevia neemt en dit dan uitspuugt, dan verwacht je lichaam vanwege de zoete smaak koolhydraten te krijgen en verhoogt het daarom je insuline gehalte. Het gaat bij zoetstoffen zoals xylitol en erythritol dus net zo goed om een insuline effect en dit hindert het vetverbrandingsproces. Insuline is het vetopslaghormoon en je kan dus niet afvallen als je insuline niveau stijgt.
Pure stevia is mogelijk een uitzondering en heeft misschien geen insuline effect, echter stevia wordt vrijwel nooit puur gebruikt maar altijd gemengd met andere zoetstoffen, zoals erythritol. Dan is er dus wel een effect. Dit is waarschijnlijk de reden dat het gebruik van zoetstoffen tot een gewichtsplateau kan leiden.
Eetbuien
Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die laten zien dat mensen die verslaafd zijn aan een zoete smaak uiteindelijk weer in gewicht gaan aankomen. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de zoet receptoren in de slokdarm en maag misleid worden door koolhydraatarme suikervervangers. Hierdoor ga je naar meer en meer verlangen en uiteindelijk is de kans groot dat dit tot eetbuien gaat leiden.
Juist eetbuien kan je heel goed tegengaan op het keto dieet als je echte, pure voeding eet, maar dit geldt dus niet als je voeding met zoetstoffen gaat eten.
Impact op de darmflora
Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar van wat we op dit moment weten hebben meerdere soorten zoetstoffen een impact op de darmflora. Als je suikeralcoholen zoals erythritol gebruikt, kan het zijn dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Dit is dan een duidelijk teken dat het je darmflora verstoord.
Zelf vind ik dit één van de grootste problemen met zoetstoffen, want je darmflora is ontzettend belangrijk voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Hier kan je daar meer over lezen.
Leefstijl & lange termijn gewichtsverlies
Als je het keto dieet dus in een leefstijl wilt maken is het belangrijk om suiker niet door zoetstoffen te vervangen en als je nu wel al zoetstoffen gebruikt, om dit zo spoedig mogelijk te gaan afbouwen. Alleen dan kan je ook op de langere termijn een keto leefstijl volhouden. Voor veel mensen is het daarom geen goed idee om zoetstoffen te gaan gebruiken, ook niet als het zoetstoffen zijn waardoor je wel in ketose kan blijven.
Een keto leefstijl is natuurlijk lang niet alleen belangrijk om af te vallen of op het juiste gewicht te blijven, maar het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het tegengaan van chronische ontstekingen. Hier kan je meer over de gezondheidsvoordelen van het keto dieet lezen.