verslaafd aan een zoete smaak

Verslaafd aan een zoete smaak

Het is heel goed mogelijk dat je het keto dieet of een koolhydraatarm dieet volgt en toch verslaafd bent aan zoet. Je verlangt dan heel erg naar een zoete smaak. Je probeert hier misschien mee om te gaan door keto zoetstoffen te gebruiken en/of keto koekjes/keto brood/keto repen of shakes.

Inmiddels is er steeds meer informatie dat je ook verslaafd aan andere vormen van zoetigheid kan zijn: zoet fruit, zoetere groenten (bieten, pompoen, wortels, etc.) – in principe alles met een zoete smaak.

Zo’n verslaving aan zoet kan je alleen doorbreken door met zoet te stoppen. Het helpt dus niet om de ene vorm van zoetigheid door een andere vorm van zoetigheid te vervangen! Als je verslaafd bent aan alcohol, helpt het niet om te zeggen ik ga geen wijn meer drinken, ik drink alleen nog bier. Hetzelfde geldt voor zoetigheid. Radicale maatregelen zijn nodig om een verslaving tegen te gaan en dat is vaak niet makkelijk.

Hoe doorbreek je verslaving aan zoetigheid

Met dit stappenplan kan je je verslaving aan zoetigheid doorbreken:

Onderken het probleem

De eerste stap is herkennen dat je een probleem hebt. Herkennen dat je aan zoetigheid verslaafd bent. Alleen dan kan je dit ook daadwerkeliijk aanpakken. En het is belangrijk om dit aan te pakken als je het keto dieet in een leefstijl wilt maken. Als je namelijk zoetigheid blijft eten, ook al zijn het producten met zoetstoffen laag in koolhydraten, dan is de kans dat je het keto dieet niet vol gaat houden heel erg groot. Het begint met keto koekjes en snoep of af en toe snacken op fruit dat hoger in koolhydraten is. Maar het grote kenmerk van verslaafd zijn is dat je het meer en vaker zal willen. Dat is dan waar het misgaat.

Dit is niet op iedereen van toepassing, er zijn ook mensen die het prima bij één keto koekje met zoetstof kunnen laten en er verder niet naar talen. Als dat voor jou geldt heb je geen probleem. Echter voor veel mensen zal het niet bij één koekje blijven en dan is er wel een probleem.

Maak een begin

De volgende stap is het besluit om daadwerkelijk iets aan je verslaving aan zoetigheid te gaan doen. Maak dus een begin en stel het niet langer uit. Dit kan zijn dat je besluit om direct te beginnen of je besluit om de volgende dag te beginnen en vandaag te gebruiken om je keukenkastjes op te ruimen en alle zoetigheid de deur uit te doen. Want wat je niet in huis hebt, kan je ook niet eten en zo maak je de verleiding een stuk minder.

Zet een realistisch doel

Van een verslaving afkomen is heel moeilijk, vaak zal het met voor en tegenslag gepaard gaan. Wees daarom realistisch in wat je doel is en de verwachtingen naar jezelf toe. Als je op dit moment, meerdere keren per dag iets zoets eet, dan kan je eerste doel zijn om één hele dag niks zoets te eten. Als dat goed lukt, kan je dit geleidelijk of in één keer uitbreiden naar meerdere dagen. Mocht het niet lukken, dan pas je je doel aan en probeer je bijvoorbeeld een halve dag geen zoetigheid te eten. En met zoetigheid bedoel ik dus alle vormen van zoetigheid, het maakt niet uit of het suiker, zoetstof, fruit, zoete groenten (bietjes bijvoorbeeld!), keto of niet keto, is.

Afleiding

Vaak kan het helpen om te zorgen dat je voldoende afleiding hebt. Ga een eind wandelen, kijk naar een film of neem een warme douche of een lang bad. Probeer jezelf met iets anders bezig te houden.

Voldoende mineralen

Soms kan je lichaam een verlangen naar zoetigheid verwarren met een tekort aan een noodzakelijke stof. Vaak gaat het dan om een mineralen tekort of een tekort aan eiwitten. De mineralen waar je het meest alert op wilt zijn, zijn zout, magnesium en kalium. Probeer als je een enorme trek in iets zoets hebt, een beetje zout onder je tong te nemen of een kopje drinkbouillon te drinken. Magnesium kan je in de vorm van magnesiumsulfaat in een bad of voetenbad doen of je kan magnesium in tablet vorm kopen. Normaal adviseer ik ook Lucovitaal magnesiumcitraat (zakjes citroendrank), maar niet als je verslaafd bent aan zoetigheid. Kalium zit onder meer in avocado’s.

Voldoende eiwitten

Normaal gesproken zou je niet verwachten dat je een eiwit tekort hebt op het keto dieet, maar het is wel mogelijk, vooral als je een vegetarisch keto dieet volgt. Ons lichaam neemt plantaardige eiwitten minder makkelijk op en daarom heb je als vegetariër meer eiwitten nodig. Ook als je herstellende bent van een ziekte, heeft je lichaam extra eiwitten nodig.

Kies de juiste snacks

Het allerbeste is om helemaal niet te snacken, maar als dit niet lukt, dan helpt het om de juiste snacks te kiezen. Kies voor snacks zoals hardgekookte eieren, olijven of uitgebakken spek. Dit zijn de beste snacks als je probeert van je zoet-verslaving af te komen.

Waarom is het belangrijk?

Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die laten zien dat mensen die verslaafd zijn aan zoet, en dat geldt ook voor kunstmatige zoetstoffen, uiteindelijk weer in gewicht gaan aankomen. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de zoete receptoren in de slokdarm en maag misleid worden door koolhydraatarme suikervervangers. Hierdoor ga je naar meer en meer verlangen en uiteindelijk kan dit tot een zoet verslaving of eetbuien leiden. Juist eetbuien kan je heel goed tegengaan op het keto dieet als je echte, pure voeding eet, maar dit geldt dus niet als je voeding met zoetstoffen gaat eten. En als je een zoet verslaving wilt doorbreken is het belangrijk om ook geen producten te eten die van nature zoet smaken (zoals bijvoorbeeld bietjes, aardbeien, snoeptomaatjes).

Als je het keto dieet dus in een leefstijl wilt maken is het belangrijk om te zorgen dat je niet zoet verslaafd wordt of als je het al bent, om van je zoet verslaving af te komen. Alleen dan kan je ook op de langere termijn een keto leefstijl volhouden. Voor veel mensen is het daarom geen goed idee om zoetstoffen te gaan gebruiken, ook niet als het zoetstoffen zijn waardoor je wel in ketose kan blijven.

Een keto leefstijl is natuurlijk lang niet alleen belangrijk om af te vallen of op het juiste gewicht te blijven, maar het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het tegengaan van chronische ontstekingen. Hier kan je meer over de gezondheidsvoordelen van het keto dieet lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.