Keto groenten voedingswaardes

Keto groenten

Echte keto groenten zijn vooral groenten die minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram groente bevatten. Toch moet je nog steeds een beetje uitkijken met deze regel, want het gaat natuurlijk ook om portiegrootte

Op het keto dieet eet je meestal 20 gram netto koolhydraten per dag. Het netto aantal koolhydraten is het totaal aantal koolhydraten min het aantal gram vezels per 100 gram.

Hier kan je een uitgebreide voedingslijsten voor het keto dieet vinden.

Groenten die boven de grond groeien

Welke groenten passen het beste binnen het keto dieet? De basisregel op het keto dieet is om groenten te eten die boven de grond groeien. Deze groenten bevatten in het algemeen minder koolhydraten dan groenten die onder de grond groeien (wortels, bollen en knollen).

Keto groenten: groene bladgroenten

Groene bladgroenten

Op een keto dieet probeer je zeker 1-2 keer per week groene bladgroenten te eten. Echte keto bladgroenten zijn: spinazie, andijvie, snijbiet, maar ook veel van de kruisbloemige groenten zijn bladgroenten.

Groene bladgroenten zijn goede bronnen van calcium, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A,C en K, anti-oxidanten. Vooral als je net naar het keto dieet overschakelt, is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende van deze mineralen binnenkrijgt, anders heb je een veel grotere kans dat je keto griep krijgt.  

Keto groenten: kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten passen ook goed binnen het keto dieet.  Voorbeelden van kruisbloemige groenten zijn:

Kruisbloemige groenten
 1. broccoli
 2. bloemkool
 3. spruitjes
 4. boerenkool
 5. koolrabi
 6. radijs
 7. paksoi
 8. koolraap
 9. Chinese kool
 10. witte kool
 11. waterkers

Kruisbloemige groenten worden ook wel crucifere groenten genoemd. Ze heten kruisbloemig want als je ze doorsnijdt hebben ze de vorm van een kruis. Deze groenten bevatten veel vezels, calcium, ijzer, vitamine A en vitamine C.

Top 10 keto groenten

Keto groenten voedingswaardes

Echte keto groenten zijn groenten die minder dan 5 gram netto koolhydraten per 100 gram bevatten.

Deze groenten zitten vol met vitamines en mineralen en ze zijn heel veelzijdig! Zo kan je met courgette, courgette spaghetti of lasagna maken. Met bloemkool kan je puree en bloemkoolrijst maken. Van kool kan je ook heel lekkere stamppot maken.

Keto groenten: let op portiegrootte

Hoeveel groente op het keto dieet? Dit hangt af van hoeveel koolhydraten de groente bevat. Je kan soms best groenten die meer koolhydraten bevatten eten, alleen moet je extra op je portiegrootte letten.

Hoe meer koolhydraten groenten bevatten, hoe sneller je de 20 gram koolhydraten per dag bereikt. Het is dus best mogelijk om gele en rode paprika’s, tomaten, knolselderij, bietjes en pompoen te eten, maar weeg je groenten en hou je aan je portie. Dit is vooral belangrijk voor groenten die je in een puree of stamppot verwerkt. Kijk ook uit als je sauzen gaat maken met groenten. Tomaten kan je best op het keto dieet eten, maar ook weer niet heel veel. Eigenlijk is een tomaat geen groente, maar fruit en dat verklaart waarschijnlijk waarom ze zoeter smaken.

Hoeveel weegt een stuk groente?

Het is vooral voor groente met meer dan 5 gram koolhydraten een goed idee om te weten hoe zwaar een gemiddeld stuk groente is.

 1. een tomaat weegt zo’n 75 gram
 2. een paprika weegt al snel 140 gram
 3. een aubergine weegt vaak tussen de 250 en 350 gram
 4. een bloemkool weegt ongeveer 1 kilo

Niet alle groenten passen binnen het keto dieet

Bollen en knollen

Bollen en knollen bevatten veel zetmeel

Bollen en knollen bevatten veel zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat en op het keto dieet probeer je de hoeveelheid koolhydraten die je eet strikt te beperken. Dit is waarom aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken en bietjes niet goed binnen het keto dieet passen.

Je moet ook goed oppassen met koolraap, knolselderij en uien. Je kan er maar kleine hoeveelheden van eten als je in ketose wilt blijven. Deze groenten groeien namelijk allemaal onder de grond.

Niet voor iedereen: vitamine K

Veel keto groenten bevatten vrij veel vitamine K. Sommige mensen moeten daarom oppassen met te veel groene groenten. Als je ijzerstapelingsziekte hebt en/of anti-stollingsmedicijnen/bloedverdunners gebruikt, kunnen deze groene groenten niet goed voor je zijn. Lees daarom de disclaimer.

1 gedachte over “Keto groenten”

 1. Bedankt. Ik verkijk me er vaak op wat een stuk groente weegt, 100 gram tomaten is minder dan een flinke vleestomaat. Ik moet dus vooral groenten altijd wegen heb ik gemerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.