niet keto: eten met toegevoegde suiker of zoetstoffen

3. Wat eet je niet op het keto dieet?

Als je het keto dieet volgt, beperk je het aantal koolhydraten dat je eet.

Drie soorten koolhydraten

Er zijn drie soorten koolhydraten, namelijk suikers, zetmeel en vezels. Op het keto dieet wil je de hoeveelheid koolhydraten uit suikers en zetmeel beperken. Je doet dit door te zorgen dat groenten je belangrijkste bron van koolhydraten groenten zijn. Hierdoor krijg je ook meteen veel vezels binnen en dat is belangrijk voor je spijsvertering en darmflora.

Suikervrij!

Op een keto dieet eet je helemaal geen producten meer met toegevoegde suiker. Je eet dus ook geen producten met honing, agave siroop, esdoorn siroop etc. Het gaat er dus niet om of het natuurlijke suikers of bewerkte suikers zijn. Het gaat er ook niet om of de suikers van nature al in het product zitten of niet. Dit is waarom je op een keto dieet maar heel weinig soorten fruit kan eten. Fruit bevat namelijk van nature vaak veel suiker (vruchtensuiker, fructose). Je denkt misschien dat je fruit nodig hebt om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat is echter niet het geval. In een groene paprika zit bijvoorbeeld meer vitamine C dan in een sinaasappel. De meeste vitamines en mineralen kan je prima uit groenten, noten, pitten en zaden halen. En de overigen kan je uit vlees, vis, gevogelte of eieren halen. Voor je lichaam is het heel simpel: suiker is suiker. Suiker zit vol met energie en als je die energie niet volledig gebruikt wordt het als vet opgeslagen. Suiker maakt je daarom dik en dat geldt ook voor vruchtensuiker! Als je wilt afvallen helpt het dus enorm als je suikervrij gaat eten!

Soorten suikers

Er zijn meer dan 150 verschillende namen voor suikers die op voedingsetiketten gebruikt worden. Dus als je een keto dieet volgt, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn. Alleen zo kan je weten wat er in je eten zit. In het kort, wil je gewoon geen toevoegingen die eindigen op -ose in je eten hebben. Dus als er op een potje of pakje staat dat er bijvoorbeeld:
 • glucose (druivensuiker)
 • dextrose (druivensuiker)
 • fructose (vruchtensuiker)
 • lactose (melksuiker)
 • sacharose (kristalsuiker)
 • glucose-fructose stroop
 • glucose stroop
 • sachariden
 • maltose
 • iso-glucose
 • galactose
dan wordt er bedoeld dat er suiker aan toegevoegd is. Vaak zal je zien dat er meerdere soorten suiker aan een product worden toegevoegd. Sommige van deze suikers zijn natuurlijk van oorsprong en anderen niet. Op zich maakt dat weinig uit, uiteindelijk zijn het allemaal suikers voor ons lichaam en wat we niet direct of redelijk snel verbruiken, zal worden opgeslagen als vet.

Suiker zit in de gekste dingen

Suiker wordt ook toegevoegd aan producten waar je het misschien helemaal niet van verwacht, bijvoorbeeld supermarktgehakt of worstjes of ander vlees of kruidenmixen. Op dit website kan je dan ook recepten vinden om je eigen kruidenmixen te maken. Het is helemaal niet moeilijk en jij bepaalt wat er in zit! Toch zijn er ook wel merken kruidenmixen die geen toegevoegde suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld Jonnie Boer. Suiker wordt ook aan veel hartige producten toegevoegd. Dus als je kant-en-klare producten koopt, check dan de label. Wees natuurlijk wel realistisch, als er minder dan 1 gram suiker per 100 gram product inzit (bijvoorbeeld bij vleeswaren), dan kan je dat best eten op het keto dieet.

Geen zetmeelrijke producten

Je lichaam zet zetmeel om in glucose (suiker). Wist je dat als je een bruine boterham eet, dat dit hetzelfde effect op je bloedsuiker niveau heeft als drie theelepels suiker? Je eet op het keto dieet dus geen meelproducten. Dus geen brood, geen koekjes, geen pasta, al deze producten bevatten namelijk veel zetmeel. Het maakt ook niet uit of het oude soorten graan of gewoon modern graan is. Teff, spelt, Timilia, etc. bevatten net zo goed veel zetmeel. Precies hetzelfde geldt voor rogge, haver, einkorn, gerst, etc. Dus ook zuurdesembrood hoort niet op het keto dieet. Alle granen zijn koolhydraatrijk en passen dus niet op een keto dieet. Dit is ook de reden waarom je op een keto dieet geen zetmeelrijke groenten, zoals aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken, etc. eet. En hetzelfde geldt voor rijst en producten gemaakt met rijst(emeel). Ook peulvruchten (kikkererwten, linzen, boekweit(!), etc.) zijn hoog in zetmeel en te koolhydraatrijk voor het keto dieet. Dit is één van de redenen waarom het keto dieet heel lastig is voor vegetariërs. Peulvruchten zijn natuurlijk ook zonder meer gezond. Alleen doordat ze zoveel zetmeel bevatten, kan je niet in ketose raken als je peulvruchten eet.

Geen zaad-oliën

Op een keto dieet probeer je gezonde, natuurlijke vetten te eten. Je eet daarom geen zaad-oliën. Dus geen zonnebloemolie, raapzaadolie, soja olie, maisolie, etc. Deze oliën bevatten namelijk veel Omega 6 vetzuren. Dit zijn belangrijke vetzuren voor ons lichaam, want we kunnen ze niet zelf aanmaken. Echter is het heel belangrijk dat we Omega 6 vetzuren in de juiste verhouding met omega 3 vetzuren (in vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes, etc.) binnenkrijgen. Als je veel te veel omega 6 vetzuren binnenkrijgt, wordt je ziek. Je krijgt chronische ontstekingen, een vergrote kans op hart-en vaatziekten en zelfs een verhoogde kans op sommige soorten kanker. Het probleem met Omega 6 vetzuren is dat ze al van nature of toegevoegd in heel veel voedingsmiddelen zitten. Je krijgt dus zonder enige moeite te doen al heel veel Omega 6 vetzuren binnen. Je wilt dus je inname van Omega 6 vetzuren wat beperken en je inname van Omega 3 vetzuren verhogen, zodat je een betere balans krijgt.

Geen kant en klare maaltijden

Op een keto dieet kook je zelf. Dit betekent echt niet dat je uren in de keuken moet staan. Er zijn heel veel snelle gerechten, vaak zelfs sneller dan ‘gewoon’ eten en even snel als het opwarmen van een kant en klare maaltijd. Binnen 5 minuten kan je een keto broodje maken! Binnen 5 minuten kan je keto pasta of konjac rijst maken! Kant en klare voeding is om een aantal redenen ongezond, namelijk:
 • het bevat vaak veel (onnodige) suikers of andere zoetstoffen
 • het bevat vrijwel altijd zaad-oliën (Omega 6 vetzuren)
 • het bevat vaak weinig vezels
 • het bevat te veel energie (calorie-rijk)
 • het bevat te weinig echte voedingsstoffen (nutriënten).

Geen shakes of smoothies

Shakes en smoothies zijn makkelijk en lekker. Maar ze zitten ook vol met calorieën en bevatten weinig tot geen vezels. Zelfs als je er hele stukken fruit of groente in je smoothie doet zitten er nog steeds weinig vezels in. De vezels worden namelijk tijdens het pureren kapot gemaakt. Vezels zijn om drie redenen heel belangrijk:
 1. ze geven een gevoel van verzadiging (je eet/drinkt dus minder)
 2. ze zorgen voor een goede darmwerking
 3. ze zorgen voor een gezonde darmflora (immuunsysteem, emoties)

Klinkt moeilijk?

Je denkt misschien dat lukt me nooit, stoppen met suiker en met producten met veel zetmeel. Ik heb geen tijd om te koken, hoe pas ik dat in met mijn familie? Met werk? De eerste tijd en dan vooral terwijl je de omschakeling maakt, kan best lastig zijn. Suiker is voor veel mensen verslavend, dus ja, het begin is moeilijk. Maar als je eenmaal door de eerste paar maanden heen bent, wordt het makkelijker. Er zullen misschien nog ups en downs zijn, maar zodra je je gewicht week-in-week-uit omlaag ziet gaan, weet je dat het het waard is. Een goed support netwerk is heel belangrijk. Ik heb daarom forums opgezet waar je ervaringen uit kan wisselen, vragen kan stellen en ideeën kan uitwisselen. Dit helpt natuurlijk om je motivatie op peil te houden als het even een keertje wat minder gaat.      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *