3. Wat eet je niet op het keto dieet?

niet keto: eten met toegevoegde suiker of zoetstoffen

Als je het keto dieet volgt, beperk je het aantal koolhydraten dat je eet.

Er zijn drie soorten koolhydraten, namelijk suikers, zetmeel en vezels. Op het keto dieet zorg je dat je voornaamste bron van koolhydraten groenten zijn. Hierdoor krijg je ook meteen veel vezels binnen en dat is belangrijk voor je spijsvertering en darmflora.

Geen producten met toegevoegde suiker

Op een keto dieet eet je helemaal geen producten meer met toegevoegde suiker. Je eet dus ook geen producten met honing, agave siroop, esdoorn siroop etc.

Op een keto dieet eet je daarom ook heel weinig fruit. Dat geeft niks, want de vitamines en mineralen uit fruit kan je ook heel goed uit groenten, noten, pitten en zaden halen. Fruit bevat namelijk veel vruchtensuikers.

Voor je lichaam is het heel simpel: suiker is suiker. Suiker zit vol met energie en als je die energie niet volledig gebruikt wordt het als vet opgeslagen. Suiker maakt je daarom dik en dat geldt ook voor vruchtensuiker!

Soorten suikers

Er zijn meer dan 150 verschillende namen voor suikers die op voedingsetiketten gebruikt worden. Dus als je een keto dieet volgt, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn. Alleen zo kan je weten wat er in je eten zit. In het kort, wil je gewoon geen toevoegingen die eindigen op -ose in je eten hebben.

Dus als er op een potje of pakje staat dat er bijvoorbeeld:

 • glucose (druivensuiker)
 • dextrose (druivensuiker)
 • fructose (vruchtensuiker)
 • lactose (melksuiker)
 • sacharose (kristalsuiker)
 • glucose-fructose stroop
 • glucose stroop
 • sachariden
 • maltose
 • iso-glucose
 • galactose

dan wordt er bedoeld dat er suiker aan toegevoegd is. Vaak zal je zien dat er meerdere soorten suiker aan een product worden toegevoegd. Sommige van deze suikers zijn natuurlijk van oorsprong en anderen niet. Op zich maakt dat weinig uit, uiteindelijk zijn het allemaal suikers voor ons lichaam en wat we niet direct of redelijk snel verbruiken, zal worden opgeslagen als vet.

Suiker zit in de gekste dingen

Suiker wordt ook toegevoegd aan producten waar je het misschien helemaal niet van verwacht, bijvoorbeeld supermarktgehakt of worstjes of ander vlees of kruidenmixen.

Op dit website kan je dan ook recepten vinden om je eigen kruidenmixen te maken. Het is helemaal niet moeilijk en jij bepaalt wat er in zit! Toch zijn er ook wel merken kruidenmixen die geen toegevoegde suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld Jonnie Boer.

Geen zetmeelrijke producten

Je lichaam zet zetmeel om in glucose (suiker). Wist je dat als je een bruine boterham eet, dat dit hetzelfde effect op je bloedsuiker niveau heeft als drie theelepels suiker?

Je eet dus geen meelproducten. Dus geen brood, geen koekjes, geen pasta, maar ook geen aardappels en geen rijst(producten) en geen peulvruchten. Al deze producten bevatten namelijk veel zetmeel.

Geen zaad-oliën

Op een keto dieet probeer je gezonde, natuurlijke vetten te eten. Je eet daarom geen zaad-oliën. Dus geen zonnebloemolie, raapzaadolie, soja olie, maisolie, etc.

Deze oliën bevatten namelijk veel omega 6 vetzuren. Dit zijn belangrijke vetzuren voor ons lichaam, want we kunnen ze niet zelf aanmaken. Echter is het heel belangrijk dat we omega 6 vetzuren in de juiste verhouding met omega 3 vetzuren (in vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes, etc.) binnenkrijgen. Als je veel te veel omega 6 vetzuren binnenkrijgt, wordt je ziek. Je krijgt chronische ontstekingen, een vergrote kans op hart-en vaatziekten en zelfs een grotere kans dat je kanker krijgt.

Het probleem met Omega 6 vetzuren is dat je die zonder enige moeite te doen, al heel veel binnenkrijgt. Je wilt dus je inname van Omega 6 vetzuren wat beperken en je inname van Omega 3 vetzuren verhogen, zodat je een betere balans krijgt.

Geen kant-en-klaar (bewerkt) eten

Op een keto dieet kook je zelf. Dit betekent echt niet dat je uren in de keuken moet staan. Er zijn heel veel snelle gerechten, vaak zelfs sneller dan ‘gewoon’ eten. Binnen 5 minuten kan je een keto broodje maken! Binnen 5 minuten kan je keto pasta of konjac rijst maken!

Bewerkt eten is gewoonweg ongezond. Het zit vol met suikers of andere zoetstoffen en het bevat vrijwel altijd zaad-oliën (Omega 6 vetzuren). Een heel ongezonde combinatie dus!

 

Jeto: geen eten uit pakjes en zakjes!

Klinkt moeilijk?

Je denkt misschien dat lukt me nooit, stoppen met suiker en met producten met veel zetmeel. Kom dan naar de workshop of schrijf je in voor mijn wekelijkse afslankgroep of maak een afspraak voor een individueel consult.

Suiker is voor veel mensen verslavend, dus ja, het begin is moeilijk. Maar als je eenmaal door de eerste paar weken heen bent, wordt het veel makkelijker. Er zullen misschien nog ups en downs zijn, maar zodra het gewicht omlaag gaat en je je beter in je vel voelt, weet je dat het het waard is. Hier kan je meer informatie vinden over cursussen.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*