overstap naar het keto dieet

De overstap naar het keto dieet

Hoe maak je de overstap naar het keto dieet? Er zijn 4 verschillende manieren om de overstap naar het keto dieet te maken:

  1. geleidelijk
  2. direct
  3. vetvasten
  4. vasten

Geleidelijk naar het keto dieet overstappen

Dus hoe begin ik met het keto dieet? Als je de overstap naar het keto dieet geleidelijk wilt maken, dan begin je met de hoeveelheid suiker en/of zetmeel die je nu gebruikt over een aantal dagen af te bouwen.

Je kan het bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker/brood/aardappels elke 2 dagen halveren. Je begint bijvoorbeeld met 1 klontje suiker in je koffie en twee dagen later doe je een half klontje en weer twee dagen later 1/4 klontje en dan stop je met suiker in je koffie. Hetzelfde doe je met brood. Terwijl je brood vermindert, neem je een extra ei of vleeswaren en wat groente.

Het voordeel van deze manier is dat je er wat aan kan wennen. Hoe moeilijk of makkelijk dit is, zal er deels mee te maken hebben in hoeverre je suikerverslaafd bent (ja, suiker is verslavend voor veel mensen) en ook deels in hoeverre je aan insuline resistentie lijdt. Hier kan je een eenvoudige test doen om te zien hoe gevoelig je voor koolhydraten bent.

Het nadeel van geleidelijk naar het keto dieet over te stappen is dat de overgang naar het keto dieet langer duurt en je daarom langer last kan houden van die enorme trek in zoetigheid/zetmeel. Tijdens deze overgangsfase zal je waarschijnlijk behoefte aan tussendoortjes blijven houden en dat maakt het ook moeilijker om in ketose te komen. Hoe langer het duurt voordat je in ketose komt en resultaat gaat zien, hoe groter de kans dat je voortijdig afhaakt.

Direct

direct overstappen naar het keto dieet

Ik raad aan om direct, in één keer de overstap naar het keto dieet te maken. Je stopt cold turkey met suiker, bewerkt eten en voeding met veel zetmeel.

Door mee te doen aan de keto challenge kan je de overstap snel maken. Je gebruikt kant-en-klare weekmenu’s en je krijgt dagelijkse begeleiding. Hierdoor weet je precies wat je wel en niet kan eten, je weet wat je kan verwachten en dit maakt de kans van slagen groter. Het helpt ook om er goed voor te zorgen dat je voldoende zout en magnesium gebruikt tijdens de overgang naar het keto dieet. Zo kan je de kans op keto griep verminderen. Het weekmenu zorgt er voor dat je voldoende kalium via je voeding binnenkrijgt.

Afhankelijk van je stofwisseling, je gewicht, hoe actief je bent, zal het tussen de 3-5 dagen duren voordat je in ketose bent. Zodra je éénmaal in ketose bent, zal je merken dat het makkelijker wordt.  Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zal het zo’n 8-16 weken duren voordat je fat-adapted bent. Uiteindelijk maak je de overgang naar keto-adapted en krijg je een zo optimaal mogelijke stofwisseling. Zodra je dit bereikt, zal je merken dat zelfs als je af en toe een keer meer koolhydraten eet, je toch weer heel snel in ketose kan komen. Je lichaam heeft weer leren switchen tussen verschillende soorten brandstof.

Vetvasten

Vetvast pakket

Vetvasten is een speciale manier van vasten waardoor je sneller in ketose kan komen. Eigenlijk is het geen echte vast, want je eet wel, maar je eet alleen een heel beperkt aantal voedingsmiddelen. Het doel hiervan is om je hongergevoel zoveel mogelijk te onderdrukken totdat je in ketose bent.

Je kan vetvasten beschouwen als een heel erg strikte vorm van het keto dieet. Dit kan helpen om sneller in ketose te raken. Zodra je in ketose bent, schakel je over naar het keto dieet.

Als je wilt vetvasten dan kan je hier het speciale vetvast pakket bestellen.

Vasten

snelste manier om over te stappen naar het keto dieet

De snelste manier om over te stappen naar het keto dieet is ook de moeilijkste, vooral als je suikerverslaafd bent.

Je gaat twee dagen vasten (je drinkt alleen water, zwarte koffie of thee zonder iets erin, etc.) en hierdoor kom je in ketose.  Dit is de manier die van oorsprong werd gebruikt om kinderen met ernstige epilepsie met het keto dieet te laten beginnen. Je bent dan niet aan het vasten om af te vallen, maar je bent aan het vasten om de overstap naar ketose zo snel mogelijk te maken.

Dit is de moeilijkste manier.

Disclaimer

Voordat je aan het keto dieet begint, lees dan eerst de disclaimer. Het gaat er uiteindelijk om dat je gezond en slank wilt worden, dus luister naar je lichaam en zoek medisch advies indien nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.