keto adapted

Van fat-adapted naar keto-adapted

Zodra je keto-adapted bent, kan je niet alleen heel goed lichaamsvet verbranden, maar profiteer je ook van andere gezondheidsvoordelen.

Als je met het keto dieet begint is je eerste doel om in ketose te komen. In het begin zal je merken dat je in en uit ketose komt en gaat. Dit heeft onder meer met het Dageraad fenomeen te maken. Zodra het je lukt om continu in ketose te blijven, kan je doorgaan naar de volgende fase. Je doel is nu om fat-adapted te worden. Ook dit is een proces en bij de één duurt het langer dan bij de ander.

Fat-adapted

Pas als je zo’n 8-12 weken continu in ketose blijft, ben je fat-adapted. Dit is meer dan alleen in ketose blijven. Je lichaam kan nu namelijk makkelijk switchen tussen koolhydraten als brandstof en vetten als brandstof.

Als je nu een keertje meer koolhydraten eet en dus uit ketose komt, kan je makkelijk terug in ketose komen (mits je natuurlijk je strikt koolhydraten beperkt en voldoende vetten eet). Het is nu dus in principe mogelijk om een keer een ‘cheat day‘ te hebben zonder helemaal opnieuw te moeten beginnen.

Keto-adapted

De laatste stap is om keto-adapted te worden. Hoe snel je keto-adapted wordt is ook weer per persoon verschillend. Voor veel mensen is dit de ‘kers op de taart’.

Zodra je keto-adapted bent gaan bepaalde fysiologische processen in je lichaam anders werken en dit is wat de gezondheidsvoordelen van het keto dieet en het in nutritionele ketose zijn maximaal maakt.

Als je keto-adapted bent, ben je dus altijd fat-adapted. Als je fat-adapted bent, kan je keto-adapted zijn, maar dit hoeft niet. Zodra je keto-adapted bent maximaliseer je vetoxidatie (vetverbranding) en dit zorgt voor de positieve gezondheidsresultaten die specifiek verband houden met nutritionele ketose.

Nutritionele ketose

Zodra je in nutritionele ketose bent, verbrand je lever lichaamsvet en vet uit je voeding om aan energie te komen. Je kan alleen een staat van nutritionele ketose bereiken als je lever langdurig ketonen aanmaakt zodat je continu in ketose blijft. Je bereikt dit, door gedurende lange tijd koolhydraten strikt te beperken tot maximaal 20 gram per dag, een normale portie eiwitten te eten en het merendeel van je energiebehoefte uit gezonde vetten te halen.

Je kan dus niet in een echte nutritionele ketose komen door het nemen van supplementen. Het gebruiken van MCT olie kan weliswaar kortstondig de hoeveelheid ketonen in je bloed verhogen, maar dit is niet hetzelfde als nutritionele ketose.

Veranderingen op cel niveau

Nutritionele ketose verandert de manier waarop cellen werken. Dit omvat het schakelen van de mix van brandstoffen die cellen gebruiken, gen-expressie en hogere snelheid van vetverbranding. Tegelijkertijd vermindert glycolyse, insuline concentraties, chronische ontstekingen en oxidatieve stress.

Dit is waarom metabool syndroom en diabetes type 2 op deze manier behandeld kunnen worden. Ook heel veel andere aandoeningen kunnen enorm verbeteren als je keto adapted bent, hier wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.