wat drink je op het keto dieet

Wat drink je op het keto dieet?

Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende drinkt. Dit geldt vooral ook als je net de overschakeling naar het keto dieet aan het maken bent. Maar wat drink je op het keto dieet?

Om in ketose te komen en blijven, beperk je het aantal koolhydraten tot minder dan 20 gram per dag. Je wilt dus zorgen dat je drinken geen suiker bevat.

drinken op het keto dieet

Veel drinken valt dan direct af omdat het suiker of andere zoetstoffen bevat. Water is een goede optie , kraanwater is prima, maar je kan ook mineraalwater drinken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat water met koolzuur je hongeriger kan maken. Dus als je je al hongerig voelt, kan je beter water zonder koolzuur drinken. Dit is bovendien veel beter voor je gebit!

Vooral als je net de overstap naar het keto dieet maakt, kan je veel vocht verliezen. Je lichaam houdt namelijk vocht vast als je koolhydraten eet. Nu eet je opeens veel minder koolhydraten en gaat je lichaam dit vocht loslaten, dit is waarom je in het begin veel moet plassen en de eerste week soms wel 3 kilo kan afvallen.

Dat is dus hoofdzakelijk vocht dat je verloren bent. Je hoeft niet al dit vocht aan te vullen, maar je moet natuurlijk wel wat drinken. Water is op het keto dieet de beste keus als het om drinken gaat en als je je slapjes voelt, kan je een snufje zout in je water doen. Zo kan je keto griep namelijk voorkomen. Hier kan je daar meer over lezen.

Drinken op het keto dieet

water met komkommer en citroen

Water met smaakjes maar zonder suiker kunnen op het keto dieet gedronken worden. Zoetstoffen zoals stevia en erythritol mogen wel, maar ik raad ze wel af. Alles wat zoet erin heeft, zal je hang naar zoetigheid blijven voeden en het dus uiteindelijk moeilijker maken. Je kan je smaakpapillen misschien wel voor de gek houden, maar je hersenen niet! Hier kan je daar meer over lezen.

Het is wel een optie om zelf water met een smaakje zonder zoetstoffen te maken. Doe bijvoorbeeld een plakje komkommer en wat muntblaadjes in je water of een paar plakjes verse gember met wat limoensap. Je kan ook met citroen en citroenmelisse experimenteren of citroenmelisse en munt. En ook hier geldt, dat je een klein beetje zout aan je drinken kan toevoegen mocht je je wat slapjes voelen.

Je kan ook zelf water met prik maken met een SodaStream. Het is dan wel belangrijk om zelf smaakjes toe te voegen in plaats van SodaStream smaakjes.

Koffie

Hendi slagroomapparaat

Je kan koffie drinken op het keto dieet. Zwarte koffie of koffie met geklopte of ongeklopte slagroom. Soms wordt koffie zelfs als een superfood gezien, hier kan je daar meer over lezen. Je kan ook een schijfje verse gember of in stukjes gesneden verse gember aan je koffie toevoegen.

Room bevat net als alle andere zuivelproducten (met uitzondering van roomboter) lactose (melksuiker), gebruik daarom niet te veel room en ook niet te vaak. Pas op als je heel veel kopjes koffie met room gaat drinken, want dan kan het gaan optellen.

Als je 3 kopjes koffie per dag met een scheut room drinkt, dan zal het in het algemeen geen probleem zijn. Kijk uit met koffiemelk en andere creamers/poeders. Hier kunnen toegevoegde suikers inzitten en bovendien zitten er vaak van allerlei andere dingen in die helemaal niet gezond zijn.

Als je slagroom wilt gebruiken, kies dan voor slagroom zonder toegevoegde suiker. Je kan zelf heel snel slagroom maken met een slagroom apparaat, je hebt dan binnen 2 minuten geklopte slagroom (en natuurlijk zonder suiker), je kan slagroom natuurlijk ook met een elektrische mixer of met een garde kloppen.

Als je net met het keto dieet begint en nog heel erg gewend bent om zoet te eten en drinken, dan kan je eventueel een kleine beetje vanille aroma aan je slagroom toevoegen of een beetje kaneel op je slagroom strooien, dat geeft iets zoets.

Met cappuccino moet je oppassen, want melk bevat 4 gram koolhydraten per 100 ml. Dat klinkt misschien niet veel maar in een grote beker cappuccino zit al snel 100 ml melk en soms zelfs meer. Je kan dus wel cappuccino drinken, maar niet te vaak en een niet te grote kop.

Je kan ook zelf cappuccino maken met kokosmelk. De kokosmelk kan je makkelijk opschuimen met een melkopschuimer. Kokosmelk bevat 2 gram koolhydraten per 100 gram, al kan dit per merk verschillen. Check dus de verpakking of koop Aroy-D of Fairtrade Original of lees mijn review over verschillende merken kokosmelk. Je kan ook wat cacao poeder of chai spice mix aan je koffie toevoegen of over de slagroom strooien. 

Bulletproof koffie

Bulletproof koffie is ook een optie, al bevat het relatief veel calorieën, door de hoge hoeveelheid vet, maar het bevat geen koolhydraten (slagroom bevat 4 gram koolhydraten per 100 ml). Bulletproof koffie is overigens gebaseerd op boterthee, dit is een speciale thee die in Tibet van oudsher gedronken wordt. Het is wel echt iets voor de liefhebbers, want het heeft een apart smaakje.

Thee

Thee op het keto dieet

Thee zonder suiker en zoetstoffen is ook een heel goede optie.

Kijk uit met vruchtenthee, vooral in zakjes, want daar wordt nogal eens suiker aan toegevoegd. Dit staat vaak niet op de verpakking! In een theezakje zit namelijk maar heel weinig suiker en omdat het zo weinig is hoeft het dan niet vermeld te worden.

Voedselproducenten zetten soms de ingrediënten voor een heel kleine hoeveelheid van hun product op de verpakking. Ze zetten dan de hoeveelheden voor 4 gram (theezakje) in plaats van 100 gram product. Door dit op deze manier te doen hoeven ze niet alle ingrediënten erop te zetten (tenzij het allergenen zijn, die moeten wel ook in kleine hoeveelheden vermeld worden). 

Het is dus een goed idee om groene of zwarte thee zonder smaakje te kopen of om losse thee te kopen. Je kan natuurlijk ook heel makkelijk zelf smaakjes aan je thee toevoegen, een schijfje citroen of limoen, citroenmelisse of munt, etc. 

Groene thee

Jacob Hooy groene thee met citroen

Groene thee kan helpen met het onderdrukken van je hongergevoel. Dus vooral als je net met het keto dieet begint is het handig om groene thee in huis (en op je werk) te hebben. Mijn favoriete groene thee is Sencha Sweet Cherry van Simon Levelt.

Bouillon

Een ander goed drankje is bouillon. Als je geen bewerkte producten eet, krijg je opeens veel minder zout binnen en bovendien verlies je niet alleen extra vocht, maar met dat vocht ook zouten (elektrolyten).

Your Organic Nature Heldere kippenbouillon

Zout is heel belangrijk voor je gezondheid, ons lichaam heeft zout nodig. Het is daarom een goed idee om zout aan je eten toe te voegen en zeker als je net met het keto dieet begint elke dag 1-2 glazen water met wat toegevoegd zout of 1-2 kopjes (drink) bouillon te drinken. Kijk echter wel uit als je hoge bloeddruk hebt.

Gebruik geen bouillonblokjes, maar drinkbouillon zonder toegevoegde suikers en bij voorkeur zonder zaad-olie, dus zonder raapzaadolie of zonnebloemolie. Deze oliën veroorzaken chronische ontstekingen. De Your Nature kippenbouillon kan je bij Ekoplaza kopen. Een goed vegetarisch alternatief is Maggi Tuinkruiden drinkbouillon, wat in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar is.

Nog beter is het om je eigen bouillon te maken, want dat bevat meer mineralen.

Alle andere drankjes …

… wil je liever niet drinken op het keto dieet.

Frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrinks, smoothies kan je het beste niet drinken op het keto dieet.

Frisdranken gezoet met stevia zou je op zich wel kunnen drinken op het keto dieet, maar ze blijven je hang naar zoetigheid voeden. Uiteindelijk zullen ze het moeilijker voor je maken. Door cold-turkey te gaan en helemaal te stoppen met suiker en het niet door zoetstof te vervangen, zal je eerder van je suikerverslaving afkomen en zal je smaak sneller veranderen.

fruitsmoothies zijn in feite suikerwater

Ik raad aan om geen vruchtensap, groentensap en smoothies te drinken op het keto dieet. De vezels zijn kapotgemaakt en hierdoor wordt de van nature aanwezige vruchtensuiker (fructose) veel sneller door je bloed opgenomen. Hierdoor krijg je een piek in je insuline niveau en raak je uit ketose. Hier kan je daar meer over lezen.

Mocht je dus je eigen smoothie willen maken, gebruik dan koolhydraatarm fruit, zoals frambozen, met wat room of kokosmelk en drink een klein glaasje! Door bevroren fruit te gebruiken kan je zo je eigen milkshake (met kokosmelk) maken, maar beperk de hoeveelheid!

Afvalshakes

Atkins dieet producten

Het is geen goed idee om afvalshakes te drinken op het keto dieet, ook niet als er keto op staat! Vaak bevatten ze heel veel eiwitten en dit is niet gezond. Een te veel aan eiwitten kan tot nierproblemen leiden. Hier kan je daar meer over lezen.

Als je natuurlijke voeding neemt, zal je zelden een te veel van iets krijgen. Op het moment dat je kunstmatige voeding, en dat is wat deze shakes zijn, gaat drinken, dan heb je wel degelijk de kans dat je te veel binnenkrijgt. Bovendien kan er van allerlei rommel in deze shakes gestopt worden!

De voedingsindustrie heeft zich volop op de keto markt gestort en de markt wordt nu overspoelt door zogenaamd gezonde en makkelijke koolhydraatarme en/of ketogene producten.

Alcohol op het keto dieet

Dit zal je misschien verbazen, maar het is in principe mogelijk om bepaalde soorten alcohol te drinken op het keto dieet drinken. Hier kan je daar meer over lezen.

3 gedachten over “Wat drink je op het keto dieet?”

    1. Keto-Recepten

      Kamille thee zonder suiker, honing of een andere zoetstof is prima. Het is wel belangrijk om ook weer niet te veel te drinken, want dat kan onder meer je nachtrust verstoren (naar de WC moeten om te plassen). Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.