veel eetmomenten

Hoe krijg je je hongergevoel onder controle?

Om succesvol te kunnen afvallen, moet je van je hongergevoel afkomen.

De beste manier om van je hongergevoel af te komen is door anders, maar niet minder, te gaan eten. Het keto dieet helpt je hierbij. Je vecht niet langer tegen je lichaam, maar werkt samen met je lichaam.

Je zal merken dat door minder koolhydraten en meer gezonde vetten en een normale portie eiwitten (in het begin eventueel iets meer eiwitten) te eten, je eetlust gaat stabiliseren. Je zal ook merken dat als je minder vaak eet, je hongergevoel afneemt. Dit klinkt gek, je zou verwachten dat als je minder vaak eet je juist hongeriger wordt, maar dat is niet zo!

Honger en hormonen

Overgewicht wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans.

Je hongergevoel wordt beïnvloedt door je hormoonwerking. Bepaalde hormonen veroorzaken een hongergevoel en andere hormonen veroorzaken een gevoel van verzadiging. Je wilt dus stimuleren dat je lichaam de hormonen aanmaakt die een gevoel van verzadiging geven. Dit beïnvloed je zelf door wat je eet!

Verzadigingshormonen

Er zijn vier manieren waarop ons lichaam onze hersenen laat weten dat we verzadigd zijn:

  1. Peptide YY (hormoon)
  2. Cholecystokinine (hormoon)
  3. Leptine (hormoon)
  4. Rekreceptoren in je maag

Peptide YY (PYY) is een verzadigingshormoon dat door de dunne darm gemaakt wordt, zodra voeding in de dunne darm terecht komt. Dit hormoon reageert op de aanwezigheid van eiwitten. Als je dus eiwitten eet, laat dit hormoon je weten wanneer je genoeg hebt.

Cholecystokinine (CCK) zorgt voor de vertering van eiwitten en vetten. Ook zorgt CCK voor een verzadigingssignaal. Daarnaast speelt het een rol bij het stoppen van het hongergevoel.

Leptine word door vetcellen afgegeven aan ons bloed. Zo komt het bij je hersenen waar het het verzadigingscentrum stimuleert. Hierdoor word je minder hongerig. Leptine speelt ook een belangrijke rol in je energiehuishouding.

Als je veel lichaamsvet (grote vetcellen omdat ze vol met vet zitten) hebt, heb je meer leptine in je bloed. Zo laat je lichaam je weten dat je voldoende voedingsreserves hebt en je kan dus stoppen met eten.

Rekreceptoren in je maag sturen een seintje naar de hersenen als je verzadigd bent en kan stoppen met eten.

Eiwitten en vetten

De belangrijkste trigger voor de verzadigingshormonen is het eten van eiwitten, gevolgd door het eten van vetten. Normaal gesproken worden eiwitten tegelijk met vetten gegeten. Je bakt je vlees bijvoorbeeld in wat vet.

Koolhydraten

Door het eten van koolhydraten, gaat je lichaam geen PYY en leptine produceren. Het zal ook slechts weinig CCK produceren. Je verzadigingshormonen worden dus niet of nauwelijks geproduceerd. Bovendien zullen de rekreceptoren in je maag niet gestimuleerd worden als je maar een kleine portie eet. Het gevolg is dus dat je gaat overeten. Dus als je overgewicht hebt en/of insuline resistent bent, is het belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten die je eet te beperken en juist vooral eiwitten en gezonde vetten te eten. Dit is dan ook wat je op het keto dieet doet.

Hier kan je lezen welke hormonen ons dik maken en wat je daar aan kan doen.

Disclaimer

Als je insuline resistentie, diabetes of een andere medische aandoening hebt of medicijnen slikt overleg dan met je arts. Het keto dieet beinvloedt mogelijk de werking je medicijnen. Lees ook de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.