macro's medisch keto dieet

‘First do no harm’ – Keto dieet tegen epilepsie

Het keto dieet was ontwikkeld door Russell Wilder van de Mayo Clinic in 1921 om kinderen met ernstige epilepsie te behandelen. Het dieet probeert het metabolisme van kinderen zo te veranderen dat de effecten soortgelijk zijn als dat je zou vasten. De reden hiervoor is dat je natuurlijk wel kan vasten, maar niet langdurig (uiteindelijk ga je dood als je helemaal nooit meer eet!).

Bij veel kinderen (maar niet alle), werkte dit dieet heel goed en resulteerde in minder en soms zelfs helemaal geen aanvallen meer. Bovendien had het natuurlijk niet de nare bijwerkingen die de medicatie voor epilepsie had.

Met de komst van nieuwe medicijnen voor epilepsie, raakte dit dieet in de vergetelheid.

First Do No Harm

Dit veranderde met de release van de TV film ‘First do no harm’ in 1997. Het gaat over de strijd van een Amerikaanse familie met een kind met ernstige epilepsie. Helaas is deze film van YouTube verwijderd. Je kan de dvd nog wel op Amazon kopen. Of je kan het boek kopen.

De film in het kort

Het kind krijgt van allerlei medicatie, met flink wat bijwerkingen en het lijkt alleen maar erger en erger te worden. Uiteindelijk komt een hersenoperatie dichter en dichter bij.

De moeder (heel goed gespeeld door Meryl Streep en ze heeft hier dan ook nominaties voor een Emmy, Golden Globe en Satellite award voor gehad) vindt in de bibliotheek informatie hoe dit dieet in 1920 werd gebruikt om kinderen met epilepsie te behandelen. Ze wil het proberen voor haar zoontje, maar de behandelend arts probeert dit te blokkeren. Uiteindelijk lukt het haar met verbluffende resultaten.

Charlie Foundation

Deze film is gebaseerd op een echt verhaal en de zoon (Charlie) van filmproducer (Jim Abrahams), die  ernstige epilepsie had en medicijnen kreeg met verschrikkelijke bijwerkingen. Charlie Abrahams is nu één van de mensen achter de Charlie Foundation.

Deze foundation is opgezet om mensen met kinderen met epilepsie te helpen, maar helpt ook mensen met tal van andere ziekten, waarbij dit dieet zou kunnen helpen. Ze hebben een wereldberoemde dietiste voor hen werken.

Keto dieet voor epilepsie: ook in Nederland

Sinds de film  wordt dit dieet weer veel meer gebruikt om epilepsie te behandelen. Mede waarschijnlijk door de actieve opstelling van de Charlie Foundation. Op hun website kan je een lijst van ziekenhuizen en klinieken wereldwijd vinden die dit dieet (kunnen) gebruiken om epilepsie te behandelen. Ook in Nederland!

Toch lijkt de eerste keus vaak te zijn om medicatie te proberen, terwijl een aantal onderzoeken uitwijst dat dit dieet minstens net zo goed zo niet beter, maar dan zonder de bijwerkingen werkt. Ondanks dit, zien de meeste artsen dit dieet meer als een laatste redmiddel als de medicijnen niet goed werken, in plaats van de eerste keus.

Bovendien is er sinds de film weer opnieuw onderzoek gedaan naar hoe effectief dit dieet is en het blijkt in een heel aantal gevallen beter te werken dan medicatie en bovendien heeft het de nare bijwerkingen van de medicatie niet. Het blijkt ook niet dat extreem moeilijk is om vol te houden voor de kinderen en het blijkt dat ze vaak dit dieet maar voor een bepaalde tijd hoeven te volgen (tot de veranderingen in hun stofwisseling het niet meer nodig maken). Het is dus niet voor de rest van hun leven!

John Hopkins Ziekenhuis

Hier kan je meer informatie vinden hoe het John Hopkins ziekenhuis dit dieet gebruikt om epilepsie te behandelen. Dit artikel geeft ook een samenvatting over de hoeveelheden macro’s.

Het John Hopkins ziekenhuis gebruikt de 4:1 verhouding, dat betekent 4x zo veel vet als koolhydraten en eiwitten gecombineerd. Dit is echter een oversimplificatie, want ze zorgen natuurlijk dat de patiënt genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt en in het geval van kinderen, voldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien.

Dit is dus absoluut niet iets was je op je eigen houtje uit moet proberen, maar dat hoeft ook niet, want de Charlie Foundation is een heel goed beginpunt als je hulp nodig hebt.

Helemaal geen nieuw dieet of modeverschijnsel

Dit dieet komt regelmatig in het nieuws. Het zou ongezond zijn, nog te nieuw om de bijwerkingen op langere termijn te kunnen beoordelen. Het zou het laatste modeverschijnsel, een ‘fad’, zijn.

Het bovenstaande maakt dus duidelijk dat dit allemaal niet het geval is. Dit dieet bestaat al heel lang en er is gigantisch veel onderzoeksdata beschikbaar. Keer op keer is het gebleken dat het voor veel kinderen werkt en dan ook nog is zonder de ernstige neveneffecten die medicatie heeft.

Er wordt ook vaak gezegd dat dit dieet de kans op nierstenen zou vergroten. Dit blijkt als het dieet goed gevolgd wordt niet zo te zijn. Het is namelijk niet de bedoeling om veel eiwitten te gaan eten op dit dieet en het is de plotselinge inname van veel eiwitten die tot nierstenen kan leiden in bepaalde gevallen.

Er is ook beweerd dat kinderen die dit dieet langdurig volgen, minder zouden groeien. Ook dat blijkt niet zo te zijn bij de kinderen die door het John Hopkins Ziekenhuis behandeld worden.

Kortom er is een hoop onjuiste informatie over dit dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.