cheat day

Cheat days

Wat doe je als je het keto dieet volgt en je wordt uitgenodigd voor een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft, verjaardag of een ander groot feest? Wat doe je als je elke week met vrienden afspreekt en je vrienden zijn niet keto?

Fat-adapted

Als je het keto dieet al langer volgt (8-12 weken) en volledig fat-adapted bent, dan kan je overwegen om soms een ‘cheat day’ te hebben. Op zo’n dag eet je één maaltijd (eventueel inclusief drinken) waarbij je je niet aan het keto dieet houdt en dus meer koolhydraten eet. 

Je komt dan natuurlijk uit ketose en hebt even niet de voordelen van het keto dieet (zoals je verzadigd voelen en niet naar suiker verlangen), maar als je volledig fat-adapted bent en je daarna weer heel strict aan het keto-dieet houdt, dan kom je in het algemeen binnen 24 uur weer in ketose.

Als je dit doet terwijl je nog niet fat-adapted bent, dan duurt het waarschijnlijk meerdere dagen voordat je weer in ketose komt en heb je een grotere kans dat je eerst weer keto-griep krijgt. 

Voordelen van cheat days

Het kan zijn dat je het makkelijker vindt om je aan het keto dieet te houden als je weet dat je zo nu en dan een cheat day hebt. Je zou dan bijvoorbeeld eens per week op een vaste dag een maaltijd kunnen eten (en drinken) waarbij je meer (en bij voorkeur natuurlijk gezonde) koolhydraten eet.

Je kan er ook voor kiezen om alleen op speciale gelegenheden soms (iets) meer koolhydraten te eten. Zolang de speciale gelegenheden niet te vaak zijn, hoeft dit geen probleem te zijn.

Voor een goed functionerende stofwisseling is het belangrijk dat je eetpatroon niet te voorspelbaar is. Dit is namelijk de reden dat veel mensen op een gegeven moment een gewichtsplateau bereiken en nog maar moeizaam afvallen. Je lichaam past zich aan aan wat je doet. Door soms te vasten, soms grote en soms kleine maaltijden te eten, hou je je metabolisme flexibel. Cheat days kunnen hier ook een rol in spelen, vooral als je op een cheat day gezonde koolhydraten en niet te veel vetten eet. Gezonde koolhydraten bevatten vezels die voor een gevoel van verzadiging kunnen zorgen zodat je niet ‘overeet’. Deze vorm van het keto dieet wordt het cyclische keto dieet genoemd en ondermeer door sportmensen gevolgd voor spieropbouw.

Het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te zorgen dat wat je eet op je cheat day er niet toe leidt dat je de dag daarna een kater hebt.

Nadelen van cheat days

Cheat days kunnen ook nadelen hebben en of dit voor jou geldt kan alleen jij bepalen. Door een cheat day zal je uit ketose raken. Als je volledig fat-adapted bent en je na je cheat day weer heel strict aan het keto dieet houdt, zal je weer snel in ketose komen. Die discipline moet je echter wel hebben. Voor sommige mensen begint het met één cheat maaltijd, maar dan volgt er nog één en nog één en ja, dan moet je weer helemaal van voorafaan beginnen.

Als je heel erg suikerverslaafd bent geweest zijn cheat days vaak ook geen goed idee. Door het hebben van cheat days riskeer je binnen de kortste keren weer suikerverslaafd te zijn. Suikerverslaving kan je het beste met alcoholverslaving vergelijken. Een alcoholist die afgekickt is kan ook niet een keertje een biertje drinken, want dan is het hek als snel van de dam.

Tot slot kan een cheat day waarbij je echt veel koolhydraten eet je een enorme kater geven en in zeldzame gevallen zelfs tot een ernstige onbalans tussen electrolyten leiden. Je kan dan vocht gaan vasthouden (oedeem) en tekorten aan essentiële mineralen (zoals fosfor, maar mogelijk ook calcium, magnesium en kalium) in je bloed krijgen. Dit kan in het ernstigste geval leiden tot refeeding syndroom. Dit risico kan je verkleinen door zelfgemaakte bouillon van kippenpoten of andere botten te maken en hier een kopje van drinken voordat je aan je cheat maaltijd begint en ook na je cheat maaltijd en de volgende dag weer een kopje van deze bouillon drinken. Zelfgemaakte bouillon die je minimaal een dag van te voren maakt in je slowcooker bevat namelijk fosfor, magnesium, kalium en calcium.

Echt de moeite waard

Als je besluit om een cheat day te hebben, zorg dan wel dat het echt de moeite waard is. Neem dus iets waar je echt van kan genieten en als het even kan iets wat je een gevoel van verzadiging geeft. Het kan simpel een zoeter stuk fruit zijn of een ijsje, maar kies dan een heel lekker maar klein ijsje.

Cyclisch keto dieet

Het cyclisch keto dieet wordt vooral door sporters gevolgd als ze spieren aan het opbouwen zijn. Je houdt je dan zes dagen strict aan het keto dieet, gevolgd door één dag waarop je meer koolhydraten en minder vetten eet. Deze dag is je cheat day en komt één keer per week op een vaste dag.

Hierdoor zal je lichaam er aan wennen om in een bepaalde tijd meer koolhydraten te krijgen. Afhankelijk van hoe goed je fat-adapted bent, hoeveel spiermassa je hebt en hoeveel koolhydraten je tijdens je cheat day eet, is het dan zelfs mogelijk om in ketose te blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.