Lang vasten

Langer vasten: 24-72 uur

Waarom zou je 24 of zelfs 36 of 72 uur willen vasten?

Er zijn een aantal redenen waarom je langer dan 24 uur wilt vasten, zoals:

Vasten is een vaardigheid

Vasten is een vaardigheid en een vaardigheid moet je eerst leren. Het is net als auto rijden. Je gaat niet meteen de eerste keer dat je in een auto zit direct de snelweg op. Je moet het eerst leren en dat heeft tijd nodig. Precies hetzelfde geldt voor vasten.

Van kort naar langer vasten

Stap 1: Intermittent fasting

Als je nog nooit eerder gevast hebt, dan is het een goed idee om eerst over een periode van enkele maanden regelmatig intermittent fasting te doen. Op het moment dat je zonder enig probleem gedurende meerdere dagen achter elkaar bijvoorbeeld ontbijt of avondeten kan overslaan, zou je kunnen overwegen om wat langer te gaan vasten.

Stap 2: OMAD

Je eerst volgende stap is nu OMAD. Dit is one meal a day. Je kiest zelf welke maaltijd: ontbijt, lunch of avondeten. De gezondheidsvoordelen en gewichtsverlies zijn optimaal als je ontbijt eet en de rest van de dag vast. Dit is echter sociaal gezien best heel lastig en daarom kiezen de meeste mensen er voor om alleen avondeten te eten. Hier kan je meer over OMAD lezen en wat je wel en niet kan eten.

Stap 3: 24 uur vasten

Vervolgens kan je gaan proberen om meerdere dagen OMAD te doen. Op het moment dat je twee dagen achter elkaar OMAD doet, ben je namelijk 24 uur aan het vasten.

Stap 4: 36 -48 uur vasten

Nadat je meerdere keren succesvol 24 uur gevast hebt, kan je een keer een 36-urige vast proberen. Je zal merken dat hoe langer je vast des te makkelijker het is om je hongergevoel onder controle te houden. Dus 24 of 48 uur vasten is lastiger dan 72 uur vasten. Desondanks is het belangrijk om vasten op te bouwen.

Het moeilijkste is voor veel mensen alle tijd die je opeens over hebt. Je hebt dan kans dat je je gaat vervelen en dan uit verveling wilt gaan eten. Wees hier dus op bedacht en ga of vroeg naar bed, of neem een bad met magnesium sulfaat (Epsom zout) of plan iets leuks om te doen. Hou jezelf dus bezig.

Als je je hongerig voelt, neem dan een glas water met daarin wat zout opgelost of een glas water met een theelepel appelazijn. Soms is het lastig voor je lichaam om onderscheid tussen een natrium tekort en honger te maken. Het is bovendien belangrijk dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.

Voordat je gaat proberen om wat langer te vasten is het natuurlijk wel belangrijk dat je lichaam in staat is om zijn eigen lichaamsvet te verbranden. Dat zorgt er namelijk voor dat je het goed vol kan houden en geen honger hebt en dat je lichaam toegang tot brandstoffen (je lichaamsvet) heeft.

Lees dus wel mijn disclaimer voordat je gaat vasten Als je onder behandeling van een arts staat en/of medicijnen gebruikt, bespreek het dan altijd eerst met je arts. Bepaalde aandoeningen zoals diabetes kunnen er namelijk voor zorgen dat je door te vasten in keto acidose raakt en dit is heel gevaarlijk. Dit is ook de reden waarom je niet moet gaan vasten als je zwanger bent of borstvoeding geeft of een lage BMI hebt.

Stap 5: 48 – 72 uur vasten

Het is ook belangrijk dat zodra je een langere vast gaat plannen (48 + uur), je dit niet te vaak doet. Zorg dus dat er elke keer een maand of langer tussen zit, voordat je weer een langer vast plant. Het is bovendien ook niet nodig om heel vaak lang te vasten. Je gaat er op de langere termijn niet sneller door afvallen!

72 uur

Als je drie dagen wilt vasten om maximale autofagie in werking te stellen, dan is het helemaal belangrijk dat je hier rustig naar toe werkt en hier de tijd voor neemt. Je wilt je kansen op succes maximaal maken.

Luister naar je lichaam

Bovendien is het belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren. Het kan natuurlijk best zijn dat je honger hebt of je wat slapjes voelt, maar als je je echt niet goed voelt is het tijd om te stoppen.

Vasten is nooit een wedstrijd. Niet met jezelf en niet met een ander! Het is helemaal niet erg om eerder te stoppen dan gepland. Je kan het dan gewoon een andere keer nog eens proberen.

Vasten om weer snel vetverbrander te worden (keto-dieet)

Als je het keto dieet volgt, maar een uitspatting hebt gehad en jezelf aan koolhydraten te goed hebt gedaan, dan kan je gaan vasten om weer snel in ketose te raken.  Zodra je weer in ketose bent kan lichaam weer goed lichaamsvet gaan verbranden en kan je dus weer doorgaan met snel en gezond afvallen.

Je hoeft natuurlijk niet te vasten om in ketose te komen. Als je je goed aan het keto-dieet houdt (zonder te vasten) kom je natuurlijk ook in ketose, maar dat gebeurt pas als je alle glycogeen, die opgeslagen is in je lever en spieren, verbrand hebt. Voor sommige mensen is dit heel snel (24-36 uur), maar bij andere mensen kan dit veel langer duren.

Dit kan je dus aanzienlijk versnellen door 36-72 uur te gaan vasten. Door met ketose strips je urine te meten, weet je meteen wanneer je in ketose bent en dan kan je overschakelen naar het keto dieet.

Cheat day

Vasten kan dus ook helpen als je het keto dieet wilt volgen, maar ook af en toe een ‘cheat day‘ wil doen. Met een cheat day bedoel ik dus een dag (of een maaltijd, een cheat meal) waarbij je je niet aan het keto dieet houdt en dus (veel) meer koolhydraten eet.

Dit kan natuurlijk een verjaardag of een ander feestje zijn. Maar het kan ook een vaste dag per week zijn. Bijvoorbeeld je vaste dag dat je met je vrienden uitgaat.  Voor sommige mensen kan een cheat meal of een cheat day een uitkomst zijn. Ze kunnen dan namelijk toch het keto dieet volgen op een manier die in hun sociale leven past. En dat maakt dan weer dat ze het makkelijker kunnen volhouden.

Je moet zelf kijken of dit voor jou het wel of niet makkelijker maakt. Zelf lijkt mij dit heel lastig, want ik denk niet dat ik zo van mijn suikerverslaving af was gekomen. Ik kies er dan ook voor om niet een regelmatige cheat dag te hebben. Toch heb ik ook wel gelegenheden waarbij ik me niet aan het keto dieet houd, maar dat zijn voor mij toch wel uitzonderingen. Het fijne is dan wel dat je er volop van kan genieten, zonder je schuldig te voelen en daarna met behulp van vasten weer heel snel in ketose bent.

Hoe langer je vast, hoe voorzichtiger je je vast moet breken

Als je langer vast, moet je wel zorgen dat je je vast ook ‘breekt’. Je kan niet na 3 dagen vasten, jezelf meteen helemaal vol gaan proppen. Dan krijg je gegarandeerd buikpijn. Je neemt dan dus eerste een kleine lichte maaltijd, bijvoorbeeld een kleine salade of een handje noten.

Pas na zo’n 30 minuten, neem je een kleine maaltijd. Even weer opbouwen dus.

Ik raad niet aan om veel langer dan 72 uur te vasten. Mocht je echter nog langer vasten, bijvoorbeeld een week (of langer) of mocht je gaan droogvasten (dan vast je zonder te drinken), dan is dit al helemaal iets wat ik graag met nadruk wil afraden. Dit is in verreweg de meeste gevallen helemaal niet nodig om af te vallen en voor de meeste mensen ook niet gezond. Voor sommige mensen kan het zelfs ernstige risico’s met zich meebrengen. Mocht je dit niettemin toch willen doen, zorg dan voor een goede begeleiding van een gekwalificeerd arts. Je loopt namelijk onder meer het risico om refeeding syndroom te krijgen, dit is weliswaar vrij zeldzaam, maar het kan absoluut dodelijk zijn. Gewoon niet doen dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.