vetvasten

Wat is vetvasten?

Vetvasten is eigenlijk niet echt vasten.

Je mag namelijk wel eten, maar alleen een heel beperkt aantal producten. Deze producten zijn allemaal hoog in vet (van zichzelf of hoe ze zijn klaargemaakt).

Het effect hiervan is dat je snel in ketose raakt, dit is de overeenkomst met vasten. Als je vast, ben je namelijk ook in ketose. Je komt in ketose zodra je lichaam onvoldoende glucose heeft om in je energiebehoefte te voorzien. Je lichaam gaat dan vet afbreken en je lever gaat ketonen produceren. Je hersenen kunnen ketonen als brandstof gebruiken.

Je kan alleen in ketose komen als je:

  • helemaal niet eet (dus vast)
  • heel koolhydraatarm eet (keto dieet of vetvast)

Dr Robert Atkins

Vetvasten is niet nieuw. Dr Robert Atkins beschrijft het uitgebreid in Dr. Atkins New Diet Revolution.

Als je gaat vetvasten eet je hoofdzakelijk vet, maar liefst 80-90% van je calorieën komt uit gezonde vetten. Dat is dus veel meer dan op het keto dieet! Bovendien beperk je de hoeveelheid calorieën die je eet tot 1000-1200 kcalorieën per dag en eet je 3-5 kleine maaltijden.

Jason Fung: andere manier van vetvasten

ik raad zelf een andere manier van vetvasten aan, namelijk de methode van Jason Fung. Zijn methode is gebaseerd op:

  • beperkte hoeveelheid (18) voedingsmiddelen die van nature hoog in vet zijn
  • geen zuivelproducten (behalve roomboter)
  • geen noten (behalve macadamia olie)

Het idee achter deze manier van vetvasten is dat je eet totdat je verzadigd bent (van de voedingsmiddelen van de lijst), maar dat je na verloop van tijd het dermate saai vindt, dat je steeds minder gaat eten.

Waarom vetvasten?

Vetvasten helpt om heel snel in ketose te komen. Als je het keto dieet gaat volgen kom je normaal gesproken rond dag 3-4 in ketose. Dit kan echter per persoon verschillen. Vooral de dagen dat je nog niet in ketose bent zijn moeilijk. Je voelt je hongerig, chagrijnig etc.

Als het je niet lukt om door die eerste dagen heen te komen, dan kan vetvasten een optie voor je zijn. Als je gaat vetvasten raak je sneller in ketose. Hier zijn 2 redenen voor:

  • je eet heel weinig koolhydraten
  • je beperkt de hoeveelheid calorieën die je eet

Een nog snellere manier om in ketose te komen is om compleet te vasten (dus helemaal niet te eten, maar wel water/thee/koffie te drinken). Dit is hoe het oorspronkelijke keto dieet voor kinderen met ernstige epilepsie begon. Deze kinderen moesten eerst 1-2 dagen compleet vasten en gingen dan over op het medische keto dieet.

Suikerverslaafd

Als je suikerverslaafd bent, kan de overgang naar het keto dieet heel lastig zijn. Je bent waarschijnlijk gewend om de hele dag door een klein beetje te eten. Dat is niet de bedoeling op het keto dieet. In zo’n situatie kan je natuurlijk eventueel wat keto snacks eten, maar een andere optie is om te gaan vetvasten en daarna naar het keto dieet over te stappen.

Vetvasten is een snelle manier om van je suikerverslaving af te komen. Je mag namelijk net zo vaak eten als je wilt en je eet totdat je verzadigd bent. De enige limitatie is dat je alleen voedingsmiddelen van de vetvasten voedingslijst gebruikt.

Je zal merken dat je na een dag of 3-4 in ketose gekomen bent en dat de overstap naar het keto dieet dan veel makkelijker voor je is. Je mag dan opeens heel veel eten, vergeleken met de vetvast!

Diabetes

Als je bijvoorbeeld insuline resistentie of een andere vorm van metabool syndroom hebt, dan kan vetvasten je helpen om snel in ketose te komen. Vooral als je diabetes hebt en medicatie gebruikt, is het wel belangrijk dat je dit onder begeleiding van je arts doet. Je medicatie moet waarschijnlijk al heel snel bijgesteld worden. Lees daarom ook deze disclaimer.

Gewichtsplateau

Als je al meerdere weken op een gewichtsplateau bent en je wel continu in ketose bent, dan kan vetvasten een manier zijn om je gewichtsplateau te doorbreken.

Je wilt echter voorkomen dat je stofwisseling gaat vertragen. Dus als je gaat vetvasten om een gewichtsplateau te doorbreken doe het dan niet langer dan 3-4 dagen. Je kan vervolgens doorgaan met het keto dieet gecombineerd met intermittent fasting of doorgaan met een langere vast (24-72 uur).

Cheat days

Vetvasten kan ook helpen als je weer met het keto dieet wilt beginnen, nadat je te veel koolhydraten hebt gegeten en daardoor uit ketose bent gekomen. Het helpt om te zorgen dat je weer snel in ketose komt. Zodra je weer in ketose bent, schakel je weer over op het gewone keto dieet, al dan niet gecombineerd met intermittent fasting. Ook hier is het dus niet de bedoeling om meer dan 3-4 dagen te gaan vetvasten.

Niet te lang!

Het is belangrijk dat je niet gedurende langere tijd gaat vetvasten. Ten eerste is dit niet nodig, want je raakt snel in ketose en ten tweede leidt het er toe dat je stofwisseling gaat vertragen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Ga dus niet langer vetvasten dan nodig is om in ketose te komen en sowieso niet langer dan 4 dagen.

Niet voor iedereen!

Vetvasten is niet voor iedereen geschikt. Als je onder behandeling van een arts bent en/of medicijnen gebruikt, overleg dan altijd eerst met je arts.

Het is ook niet geschikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je ondergewicht hebt, moet je natuurlijk ook niet vasten, want dan kan je je eigen spieren afbreken. Lees daarom ook deze disclaimer.

Vetvast voedingslijst

In de winkel kan je de voedingslijst voor vetvasten downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.