algemeen vasten

Vasten om af te vallen

Ja, het is mogelijk om af te vallen zonder een dieet te volgen, namelijk door te vasten!

Vasten: je doet het nu ook al!

Nu vast je al zonder het je waarschijnlijk bewust te zijn. Als je slaapt, eet je niet: je vast! In het Engels heet ontbijt dan ook ‘breakfast’ dat betekent ‘break the fast’ (breek het vasten).

Onze grootouders aten meestal twee of drie maaltijden per dag. Tussendoortjes bestonden niet. Dit betekende dat mensen toen sowieso 12 uur vastten.

In het Algemeen Dagblad was een interview met de Engelse arts Rangan Chatterjee. Hij legde uit dat het heel goed voor onze darmen is als we gedurende een periode van 12 uur per etmaal eten en de andere 12 uur vasten.  Ideaal gezien eet je tussen 8.00 ’s ochtends en 8.00 uur ’s avonds, voor de meeste mensen is dit goed vol te houden.

Onderzoek wijst namelijk uit dat dit niet alleen beter is voor onze darmen, want het geeft onze darmen een rustperiode, maar ook helpt met de bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies en ons immuunsysteem. Het helpt namelijk om onze darmflora te verbeteren en er is inmiddels steeds meer onderzoek dat uitwijst dat wel 80% van ons immuunsysteem in onze darmflora zit. Bovendien bepaalt onze darmflora voor een groot deel hoe we ons voelen. Als je last hebt van depressie of angstaanvallen, kan dat direct met je darmflora te maken hebben.

Een gezonde darmflora is dus heel belangrijk. En je kan je darmflora gezonder te maken door op je voeding te letten (niet te veel suikers en ruim voldoende vezels), maar ook door het periodes van rust te geven (dus door te vasten). Het gaat er uiteindelijk dus niet alleen om wat je eet, maar ook wanneer je eet!

Vasten is niet nieuw: we doen het al zolang als we bestaan

Vasten in de oertijd

In de oertijd, waren de jagers niet altijd succesvol. Als de jacht mislukt was, was er niks te eten. Als de jacht juist goed gelukt was, was er feest. Daar komt waarschijnlijk het idee van ‘Feast and fast, fast and feast’ vandaan. Dus, feest (lekker eten) en vast, vast en feest.

Vasten maakt je alerter, je krijgt meer energie

Ondanks dat mensen in de oertijd in bepaalde periodes gedurende langere tijd geen of weinig eten hadden, is de mensheid niet uitgestorven.

Het is dus ook onzin om te denken dat je lichaam zijn eigen spieren gaat afbreken als je vast. Als je lichaam dat daadwerkelijk zou doen, hoe denk je dan dat oermensen hadden overleeft? Hoe hadden de jagers dan nog een prooi kunnen vangen?

Juist door te vasten zal je merken dat je meer energie krijgt en alerter wordt. Dat hielp jagers om hun volgende prooi succesvol te kunnen vangen. Dat is hoe wij mensen hebben kunnen overleven.

Vasten om medische redenen

Tegenwoordig moeten zowel volwassenen als kinderen soms ook om medische redenen vasten. Voor bepaalde bloedonderzoeken moet je vasten. Hetzelfde geldt voor een operatie.

Vasten is dus helemaal niet vreemd of bijzonder. We staan er alleen vaak niet bij stil.

Vasten is makkelijker dan je denkt

Luister naar je lichaam, eet pas als je honger hebt.

Honger is niet hetzelfde als trek! Dus als je trek hebt, neem dan eerst eens een glas water. Heb je na 20-30 minuten nog steeds echt trek, ga dan wat eten.

Heb je geen trek? Sla je ontbijt (of lunch of wat van toepassing is) gerust over.

Stel je hebt besloten je ontbijt over te slaan, maar begint dan om 10.30u toch wel trek te krijgen. Ga dan niet koffie met wat lekkers nemen! Drink weer een glas water. Heb je om 11.00u nog steeds trek? Neem dan een wat vroegere lunch (brunch).

Bord leeg eten is slecht advies

Eet wanneer je honger hebt, leer naar je lichaam te luisteren! En dit geldt natuurlijk ook voor kinderen! Leer je kind geen slechte gewoonten aan. Leer het naar zijn lichaam te luisteren en dwing je kind dus ook niet om zijn bord leeg te eten. Als het zegt genoeg te hebben, prima, laat het dan stoppen.

Neem eigen lunch, drinken, water mee

De reden dat vaak geadviseerd wordt om je ontbijt niet over te slaan, is dat je dan de kans dat je rond koffietijd gaat snacken en de verkeerde dingen gaat eten groter maakt.

Het is natuurlijk helemaal niet gek dat zoveel mensen muffins, en andere zoetigheid bij hun kopje koffie of thee nemen. Het is net als het snoep bij de kassa van de supermarkt, op veel plekken krijg je je muffin bijna cadeau als je een kopje koffie of thee besteld. Verleiding is overal. Het makkelijkst om dit te weerstaan is om er niet in de buurt te komen.

Probeer dus je eigen lunch/snacks en desnoods een thermosfles met thee of koffie mee naar school of werk te nemen. Neem het liefst ook een fles water mee. Water is je vriend!

Je kan ’s avonds ook wat extra koken en dat meenemen voor lunch de volgende dag. Dat is wat ik doe. Gebruik een goede lunchdoos, die ruim genoeg is en goed sluit. Ik gebruik deze, hij komt in allerlei kleurtjes, kan zowel in de vaatwasser als de magnetron.

Dit is een stuk goedkoper en gezonder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.