beter worden

Keto griep voorkomen

Keto griep kan het gevolg zijn van een onbalans tussen bepaalde zouten, afkicken van je suikerverslaving en onvoldoende drinken.

Dit betekent dat je keto griep kan voorkomen door te zorgen dat je geen onbalans tussen natrium (zout), kalium en magnesium krijgt. Bovendien is het belangrijk om voldoende (maar niet heel erg veel) te drinken. Hier kan je daar meer over lezen.

Een mogelijke onbalans tussen elekrolyten (natrium, kalium en magnesium) kan je voorkomen door te zorgen dat je deze stoffen voldoende binnenkrijgt (via wat je eet, drinkt of een bad). Je hebt dus geen speciale supplementen nodig om keto griep te voorkomen. Sowieso is het niet een goed idee, want voor elektrolyten geldt dat je niet te weinig wilt, maar zeker ook niet te veel. Dit kan namelijk heel gevaarlijk zijn. Door je voeding zal je nooit veel te veel krijgen, maar via supplementen kan dit wel.

Stappenplan om keto griep te voorkomen

Genoeg drinken

Het is belangrijk om te zorgen dat je genoeg drinkt. Dit betekent niet dat je extra veel moet drinken, maar drink wel als je dorst hebt.

Natriumtekort voorkomen

Je kan een natrium tekort voorkomen door zout aan elke maaltijd toe te voegen en door bovendien 1-2 kopjes drinkbouillon per dag te drinken.

In plaats van drinkbouillon, kan je ook een halve theelepel zout aan een groot glas water toevoegen en dat drinken. Als je een natriumtekort hebt, zal je je binnen een half uur al een stuk beter voelen.

Kaliumtekort voorkomen

Kalium zit in een heel aantal soorten groenten. Dus de beste manier om een kaliumtekort te voorkomen is om meerdere malen per week kaliumrijke groenten te eten. Doe dit vooral in de eerste weken van het keto dieet, maar ook als je het keto dieet al langere tijd volgt. Iedereen heeft kalium nodig en vooral een aantal groenten en zalm zijn hele goede bronnen van kalium.

Kaliumrijke groenten:

 1. avocado
 2. spinazie
 3. boerenkool
 4. postelein
 5. spruitjes
 6. champignons

Zalm bevat ook kalium, dus als je minimaal één keer per week zalm eet kan dit ook helpen.

Noten en zaden kunnen ook een goede bron van kalium zijn, al moet je er vaak best veel van eten en dan moet je je aantal koolhydraten goed in de gaten houden. Wat dat betreft is een flinke portie (200 gram) kaliumrijke groente een stuk makkelijker.

Magnesiumtekort voorkomen

Een magnesiumtekort kan je voorkomen door je voeding en door magnesium als een supplement te nemen.

Goede bronnen van magnesium:

 1. hennepzaad
 2. pompoenzaadjes
 3. chiazaadjes
 4. amandelen
 5. makreel
 6. groene bladgroenten

Je kan ook een magnesium-supplement nemen. Ik gebruik soms Lucovitaal Magnesium 400, dat is een citroendrankje, maar het is eigenlijk nog beter om een bad of een voetenbad met magnesiumsulfaat te nemen. Toch kan het handig zijn om te zorgen dat je op werk of in je handtas een zakje Lucovitaal Magnesium 400 hebben. Mocht je dan denken dat je een tekort hebt, dan kan je het direct nemen. Zoals met alle supplementen, is het natuurlijk wel heel belangrijk om je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden.

Magnesium opnemen door je huid met een bad of voetenbad

Heel goed en nog lekker ontspannend ook (en dat is natuurlijk sowieso goed voor je) is éénmaal per week een bad (of voetenbad)met Epsom Salts (epsomzout, bitterzout) te nemen.

Epsom Salts bestaan namelijk uit magnesium sulfaat. Dit is dus niet hetzelfde als de meeste badzouten. Die bevatten namelijk andere soorten zout met een lekker geurtje. Daar is niks mis mee, maar het helpt niet met je magnesium gehalte.

Het is dus veel beter om bitterzout te gebruiken en daar dan zelf eventueel een lekker geurtje aan toe te voegen, bijvoorbeeld met aroma therapie olie. Je hoeft niet elke keer als je een bad/voetenbad neemt magnesiumsulfaat te gebruiken, gewoon één keer per week is waarschijnlijk genoeg.

De reden dat je magnesiumsulfaat wilt hebben is omdat dit een vorm van magnesium is die we door onze huid kunnen opnemen en ons lichaam dan direct kan gebruiken.

Afkicken van je suikerverslaving

Een andere reden dat je je misschien niet lekker voelt is omdat je aan het afkicken bent van je suikerverslaving. Veel mensen hebben iets soortgelijks als ze plotseling stoppen met koffiedrinken, je krijgt dan hoofdpijn, wordt chagrijnig, moe, etc. Dat gebeurt dus ook als je opeens stopt met suiker.

Het is natuurlijk heel logisch dat je enorm naar suiker verlangt. Je kan kiezen hoe je hiermee omgaat. Je kan ervoor kiezen om door te bijten en helemaal niks zoets te eten. De eerste paar weken zal dit heel moeilijk zijn, maar daarna ben je er ook overheen. Die eerste paar weken zal het helpen om zoveel mogelijk afleiding te zoeken, houd jezelf dus bezig!

Je kan er ook voor kiezen om zoetstoffen, zoals stevia of erythritol, te gebruiken. Deze zoetstoffen bevatten geen koolhydraten en kunnen dus in principe gebruikt worden op het keto dieet. Toch ben ik er zelf niet zo’n voorstander van, want het maakt het moeilijk om van de zoetigheid af te kicken en ik geloof stellig dat de kans dat je dan uiteindelijk toch weer terugvalt naar suiker veel groter is.

Suiker en zoetstoffen werken direct op het beloningscentrum in je hersenen. Toch kan het een optie zijn om de overgang wat minder groot te maken en je dan tot doel te stellen om dan de zoetstoffen af te bouwen. Voor veel mensen blijkt dit echter heel moeilijk en ze raken in plaats van suikerverslaafd verslaafd aan zoetstoffen.

Keto griep voorkomen: Eet meer vet

Eén van de oorzaken van keto griep kan afkicken van je suikerverslaving zijn. Je krijgt een soort ontwenningsverschijnselen. Dit is niet zo vreemd, want het is een hele overgang voor je lichaam om van een suikerverbrander een vetverbrander te worden.

Het helpt daarom om zeker in het begin (als je nog niet in ketose bent) extra vet te eten. Je kan met koken extra vet gebruiken, maar je kan ook dessert met room of mascarpone of koffie met een scheutje ongezoete room of kokosmelk gebruiken. Je kan ook een cappuccino met kokosmelk maken.

Amandelmelk zonder zoetstoffen is ook een optie, alleen bevat amandelmelk heel weinig vet en zal dus niet zo snel een gevoel van verzadiging geven. Andere plantaardige melksoorten, zoals rijstemelk, havermelk, etc. passen niet binnen het keto dieet.

Een andere oplossing is het gebruik van MCT olie. Dit kan je lichaam helpen om de overgang naar ketose sneller te maken. Goede MCT olie is wel vrij duur. Je kan MCT olie ook gebruiken om bulletproof koffie te maken. Bulletproofkoffie is koffie met ongezouten boter en MCT olie. Je kan het met een melk opschuimer even heel goed door elkaar heen mengen en dan krijg je een soort romige cappuccino. Deze koffie drink je dan in plaats van ontbijt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om meerdere koppen bulletproof koffie per dag te gaan drinken!

Er is steeds meer onderzoek dat erop wijst dat goede kwaliteit MCT olie kan helpen met:

 1. verminderen van (chronische) ontstekingen
 2. gewichtsverlies (door de stofwisseling te activeren)
 3. onze hersenen en denkvermogen stimuleert

Goede MCT olie moet vooral ook C8 (caprylzuur, octaanzuur) bevatten want dit stimuleert de mitochondriën (zeg maar de energie motor van elke lichaamscel) en helpt om sneller in ketose te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.