7. De overstap naar het keto dieet

Wat moet je doen als je wilt beginnen aan het keto dieet? Hoe kan je het makkelijkst overstappen? Wat zijn de grootste verschillen met hoe je nu eet?

Het keto dieet is:

  • een suikervrij dieet
  • heel laag in koolhydraten

Suikerverslaafd?

 

Als je nu vrij veel suiker eet, dan ben je waarschijnlijk suikerverslaafd. Elke verslaving is moeilijk om te doorbreken en dat geldt net zo goed voor een suikerverslaving. Hier is een link naar de quiz om te zien of je suikerverslaafd bent.

Vooral de eerste tijd op het keto dieet, kan het dus zijn dat je ontzettend naar iets zoets verlangt. Wat het dan nog moeilijker kan maken is dat je overal om je heen met zoetigheid wordt geconfronteerd. Het helpt dus enorm als je familie, vrienden, collega’s je ondersteunen en je niet steeds zoetigheid aanbieden.

Wat ook goed kan helpen is om steeds te zorgen dat je gezonde snacks bij je hebt. Op dit website kan je een heleboel ideeën vinden voor gezonde snacks die je makkelijk mee kan nemen.

Dus als je enorm veel zin in suiker krijgt, neem je een gezonde snack, bij voorkeur met een glas water! Ook al voel je je verzadigd, toch zal je waarschijnlijk nog steeds naar suiker verlangen. Het is dan een kwestie van jezelf afleiden en jezelf goed voor ogen houden waarom je dit doet. Dit is niet makkelijk! Daarom raad ik je aan om lid te worden van keto recepten, zodat je toegang hebt tot de forums voor extra ondersteuning!

Zelf koken = vooruit plannen

 

Misschien kook je op het moment niet zo vaak en gebruik je vooral kant-en-klare maaltijden. Op het keto dieet is dit niet mogelijk.  Kant-en klaar eten bevat bijna altijd toegevoegde suiker of suikervervangers en/of zetmeel

Als je de overstap naar het keto dieet maakt is het belangrijk dat je zelf kookt. Als je zelf kookt, kook je met echte ingrediënten, dus geen pakjes, zakjes, potjes. Je weet precies wat je in je eten stopt.

Maak het makkelijker voor jezelf door je maaltijden van te voren te plannen. Dus plan een koolhydraatarm weekmenu. Als lid van keto recepten kan je de kant-en-klare weekmenu’s gebruiken of je eigen menu samenstellen met de maaltijdplanner. Met de boodschappenlijst kan je dan meteen voor de hele week boodschappen doen. Als je alles al in huis hebt, is het veel makkelijker en sneller om ’s avonds te koken. Er zijn een heleboel maaltijden die je zelfs binnen 15 minuten op tafel kunt hebben.

Geen shakes, maaltijdrepen, etc.

 

Het doel van de overstap naar het keto dieet is af te vallen door gezond en natuurlijk te eten, dat hoeft niet biologisch te zijn, al kan het natuurlijk wel.

Het is de bedoeling om ‘puur’ te eten, dus geen bewerkt eten. Dit is een groot verschil met veel andere diëten. Zelfs het Atkins dieet, wat ook heel koolhydraatarm is, gebruikt van allerlei shakes, repen, etc. Hetzelfde geldt voor heel veel andere soorten diëten, zoals Modifast, Weight Watchers, etc. Dit is niet zo gek, want dit is een makkelijke manier voor de dieetindustrie om heel veel geld te verdienen! Maar helpt dit ook? Val je hierdoor af en nog belangrijker, blijft het gewicht er ook af?

Het antwoord is natuurlijk NEE! Je valt misschien wel even af, maar een dieet gebaseerd op speciale producten is nooit langdurig vol te houden. Het zet je sociale leven op zijn kop. Je kan niet met je familie en vrienden mee eten en bovendien zijn deze producten vaak nog heel duur ook. Dit soort producten zijn geen echte voeding en de kans dat je tekorten gaat ontwikkelen als je ze langdurig gebruikt, is natuurlijk heel groot. Voor de meeste mensen is dit natuurlijk niet een echt probleem, want dit soort diëten zijn bijna niet langdurig vol te houden. En als je dan stopt met zo’n dieet, is het weer terug naar af. Dit is hoe de dieet-industrie zijn geld verdient! Ik heb onder ‘documentaires’ hier een aantal BBC documentaires over met de titel ‘The men who make you thin’.

Begin de dag met een goed koolhydraatarm ontbijt

 

Op een keto dieet eet je gewoon eten, eten zoals het in de natuur voorkomt, zonder dat er allerlei bewerkingen nodig zijn om het lekker te maken. Het is het eten wat onze grootouders aten.

Je eet een flinke portie groenten en bij elke maaltijd ook een portie eiwitten en gezond vet. Je doet dit zodat je je verzadigd voelt. Het is daarom een goed idee om (zeker in het begin) te ontbijten met een bron van eiwitten. Je zal je meer verzadigd voelen na roerei met zalm of gebakken eieren met spek of gebakken eieren met champignons en tomaat, dan van een klein kommetje muesli met noten en zaden en maximaal 100 ml yoghurt. In de muesli zitten namelijk veel minder eiwitten en vetten. Het kan dus wel, maar je maakt het niet makkelijker voor jezelf.

Lunch mee naar werk of school

 

Om de overstap makkelijker te maken is het ook belangrijk dat je zelf je lunch meeneemt naar school of werk. Het makkelijkste is om ’s avonds een extra portie te koken en dat mee te nemen als lunch.

Mocht je dat niet willen, dan kan je ook keto broodjes maken of een ander soort koolhydraatarme lunch. Kijk bij de recepten voor ideeën of gebruik de kant-en-klare weekmenu’s.

 

Verschillende manieren om met het keto dieet te beginnen

 

Hoe wil je naar het keto dieet overschakelen? In principe zijn er 4 manieren:

  • geleidelijk
  • direct
  • vetvasten
  • vasten

Geleidelijk

 

Als je geleidelijk wilt overstappen, dan ga je eerst de hoeveelheid suiker en/of zetmeel die je nu gebruikt afbouwen. Je kan het bijvoorbeeld elke 2 dagen halveren. Je begint met 1 klontje suiker in je koffie en twee dagen later doe je een half klontje en weer twee dagen later 1/4 klontje en dan stop je met suiker in je koffie. Hetzelfde doe je met brood. Terwijl je brood vermindert, neem je een extra ei of vleeswaren en wat groente.

Het voordeel van deze manier is dat je er wat aan kan wennen. Het nadeel is dat de overgang langer duurt en je daarom langer last kan houden van die enorme trek in zoetigheid/zetmeel. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat je op een gegeven moment toegeeft.

Pas als je in ketose bent, zal je van dat hongergevoel afkomen en je kan pas in ketose raken als je je koolhydraten beperkt tot 20 gram per dag.

Direct

 

Veel mensen kiezen ervoor om direct over te stappen. Dit is best een schok voor je lichaam.

De kans dat je last krijgt van keto griep is best groot, al kan je hier wel degelijk wat aan doen.

Als je de overstap direct wilt maken, zorg dan wel dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt. Plan je weekmenu of gebruik een kant-en-klaar weekmenu, zorg dat je je boodschappen in huis hebt en zorg dat je het keto starter pakket in huis hebt en begin het tijdig te gebruiken!

Afhankelijk van je stofwisseling, je gewicht, hoe actief je bent, zal het tussen de 5-10 dagen duren voordat je in ketose bent. Zodra je eenmaal in ketose bent, zal je merken dat het opeens een stuk makkelijker wordt. Als keto starter kan je op het speciale keto starter forum extra ondersteuning krijgen.

Vetvasten

 

Vetvasten is een speciale manier van vasten waardoor je sneller in ketose kan komen. Eigenlijk is het geen echte vast, want je eet wel, maar je eet alleen een heel beperkt aantal voedingsmiddelen. Het doel hiervan is om je hongergevoel zoveel mogelijk te onderdrukken totdat je in ketose bent.

In het algemeen raken mensen die vetvasten in 3-5 dagen in ketose. Zodra je in ketose bent, schakel je over naar het keto dieet.

Op het vetvast forum kan je meer informatie over vetvasten vinden en daar kan je ook de voedingslijst vinden.

 

Vasten

 

De snelste (en waarschijnlijk moeilijkste) manier om snel in ketose te komen is door echt te vasten. Tijdens het vasten eet je helemaal niet, maar kan je natuurlijk wel water, zwarte koffie, thee zonder suiker en drinkbouillon (uit een potje) drinken.

De meeste mensen die helemaal vasten raken in 2-3 dagen in ketose. Zodra je in ketose bent, schakel je over naar het keto dieet.

Op het forum is ook een speciaal forum voor vasten.

 

Disclaimer

 

Voordat je aan het keto dieet begint, lees dan even de disclaimer. Het gaat er uiteindelijk om dat je gezond en slank wilt worden, dus luister naar je lichaam en zoek medisch advies indien nodig.

Maak het makkelijker voor jezelf!

 

Op een gegeven moment wordt het keto dieet een leefstijl en is het helemaal niet moeilijk. In het beging is het wel een enorme verandering, zowel psychisch als lichamelijk. Maar je krijgt er ook wat voor terug: een gezond en slank lichaam!

Door lid te worden van keto recepten, maak je de overgang voor jezelf een stuk makkelijker. Je krijgt extra ondersteuning op de forums, toegang tot de gewichtstracker waarmee je niet alleen je gewicht kan bijhouden, maar ook andere manieren krijgt om vooruitgang te meten en motivatie tools, Q & As, kant-en-klare weekmenu’s, de maaltijdenplanner, podcasts en de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Bovendien raad ik je aan om het keto starter pakket te kopen, hiermee kan je de kans dat je keto griep krijgt flink verminderen!

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *