Deze zalm met macadamia pesto is een lekkere manier om vette vis te eten. Op het keto dieet probeer je namelijk minimaal één keer per week vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm, makreel, haring, tonijn, etc. te eten. Vaker mag natuurlijk ook!

Zalm uit de oven

Zalm kan je makkelijk in de oven maken. Terwijl het in de oven staat heb je tijd om wat anders te gaan doen. Ik maak zalm dan ook meestal in de oven in plaats van in de koekenpan. De aller makkelijkste manier is met boter en citroen, hier kan je het recept vinden.

Macadamia pesto

Een andere optie is zalm met macadamia pesto. Je hoeft dan minder andere vetten toe te voegen, want macadamia nootjes bevatten veel vet van zichzelf. Macadamia nootjes kan je online kopen bij bijvoorbeeld de Notenshop.

Als je een keukenmachine hebt is deze pesto zo gemaakt. Je kan eventueel extra maken en dat later in de week met courgette spaghetti of konjac spaghetti eten. Je kan de pesto een week in de koelkast bewaren.

Geraspte Parmezaanse kaas

Je krijgt een mooi krokant korstje op je zalmfilet door geraspte Parmezaanse kaas over de pesto te raspen. Ik gebruik bij voorkeur Parmigiano Reggiano, dit is de enige echte Parmezaanse kaas en deze kaas heeft veel gezondheidsvoordelen. Hier kan je daar meer over lezen.

Voor dit gerecht heb je geen oude Parmezaanse kaas nodig, dus de Galbani Parmigiano Reggiano uit de supermarkt is prima.

Zalm met macadamia pesto

Macadamia pesto

 • 20 gram basilicumblaadjes
 • 50 gram macadamia nootjes
 • 15 gram pijnboompitten
 • 20 gram pecorino sardo (of Parmezaanse kaas )
 • 1 theelepel citroenzest
 • 60 ml extra vierge olijfolie (Kies een lekkere wat grassige (ongefilterde) olijfolie voor extra smaak.)
 • 1 teentje knoflook
 • peper en zout

Zalm

 • 600 gram zalmfilet
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
 • 50 gram Parmigiano Reggiano
 1. Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Pesto saus

 1. Maak de knoflook schoon en snij of hak in stukjes.

 2. Was de basilicum en dep droog. Je hebt vrij veel basilicum nodig. 3. Zest de citroen met een zesteur of met een rasp. 4. Rasp de kaas (als je een keukenmachine hebt, kan je de kaas eerst in de machine raspen, zie foto).

 5. Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een hete koekenpan zonder toegevoegd vet. 6. Doe de basilicum, knoflook, geraspte kaas, citroen zest, macadamia nootjes en pijnboompitten in de kleine kom van de keukenmachine. Terwijl de machine draait, geleidelijk de olijfolie toevoegen. 7. Op smaak maken met een snufje zout (en eventueel peper). 8. Als je geen keukenmachine hebt, alles zo fijn mogelijk snijden en dan met een staafmixer of vork doorelkaar mengen.

Zalmfilet

 1. Vet een ovenschaal met de olijfolie in. 2. Dep de zalmfilet droog en leg de filet in de ovenschaal. 3. Smeer een dikke laag pesto op elke zalmfilet. 4. Rasp de Parmigiano Reggiano over de pesto heen. 5. Bak [timer minutes=20]20 minuten[/timer] in het midden van de voorverwarmde oven totdat de Parmezaanse kaas goudbruin is en de zalm gaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *