keto keralan kerrie visschotel

Keto Keralan kerrie-visschotel

Kerala is een gebied in het Zuiden van India. Het wordt ook wel het ‘land van de specerijen’ genoemd, omdat het vroeger veel handelde in specerijen. Je ziet dat terug in de keuken.

Bepaalde soorten specerijen en natuurlijk combinaties van die specerijen zie je in veel Keralan gerechten, zowel vegetarisch als vlees, vis en gevogelte gerechten terug.

Vaak zie je een combinatie van chilli’s, kerrie (blaadjes), kokos, mosterdzaad, kurkuma, tamarinde en asafoetida. In de Indiase keuken wordt asafoetida (duivelsdrek) ondermeer gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en winderigheid tegen te gaan. Het is een hars en in Nederland is het online verkrijgbaar gemengd met fenegriek.

Tamarinde is een soort fruit met een lichtzure smaak. Het bevat 57,4 gram netto koolhydraten per 100 gram. Het past dan ook niet op een keto dieet, want zelfs een klein beetje bevat al heel veel koolhydraten en dat is zonde, je kan beter groenten eten om aan die koolhydraten te komen.

Keto Keralan kerrie-visschotel

Het is een simpel recept om te maken en heeft ontzettend veel smaak. Zelf vind ik het wel lekkerder met een iets stevigere vis, dus ik vind het het lekkerst met kabeljauw en daarna met koolvisfilet en tot slot met Pangasius, omdat het dan wat slapper wordt.

Lekkere bijgerechten

Dit gerecht is heel lekker met gele bloemkoolrijst  of kokosrijst of saffraanrijst. Ook lekker met een koele dip, zoals bijvoorbeeld koriander-munt raita. Verder zou je er nog gebakken bloemkoolbladeren of wilde spinazie erbij kunnen serveren.

keto keralan kerrie visschotel

Keto Keralan kerrie-visschotel

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vis
Keuken: Oosters, Indiaas
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 588kcal

Ingrediënten

  • 70 gram rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2.5 cm verse gemberwortel
  • 1 rode chilipeper
  • 1 theelepel mosterdzaadjes
  • 1 theelepel milde madras kerriepoeder
  • 1 theelepel chili poeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 600 gram koolvisfilet
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 400 ml kokosmelk (Aroy D)
  • paar takjes koriander
  • 100 ml extra vierge kokosolie

Instructies

  • Snipper de ui en doe in een kom.
  • Maak de teentjes knoflook schoon en plet ze met de zijkant van een groot mes. Snij ze dan in kleine stukjes en doe in de kom.
  • Snij de chili peper in kleine stukjes of in kleine ringetjes en voeg aan de kom toe. Voeg ook de kerrie poeder toe en mix alles doorelkaar.
  • Verwarm de kokosolie in een grote braadpan. Zodra de kokosolie gesmolten is, het vuur lager zetten en de mosterdzaadjes toevoegen en die laten poppen.
  • Voeg nu de inhoud van de kom aan de braadpan toe en laat op matig vuur 5 minuten zachtjes bakken. De ui moet mooi zacht worden.
  • Doe nu de chili poeder en kurkuma in de (lege) kom met een klein scheutje (1-2 eetlepels) kokoswater (hou de kokosroom die bovenin het blik zit apart voor straks). Meng doorelkaar en voeg toe aan de braadpan. Laat 1 minuut sudderen.
  • Doe het blik tomaten in de kom en voeg de kokosroom (stevige kokoslaag bovenin het blik) toe. Meng goed doorelkaar. Houdt de rest van het kokoswater apart. Als je blik geen kokosroom bovenin heeft, dan voeg je het hele blik toe.
  • Voeg het kokosroom-tomaten mengsel toe aan de braadpan en leg de stukken visfilet in de braadpan. Kook op matig vuur in 20 minuten gaar. Het moet pruttelen, maar niet heel hard koken, want dan kook je de vis kapot. Als het te droog wordt, kan je een scheutje kokoswater toevoegen. Je wil een mooie niet te dunne en niet te dikke saus.
  • Was de koriander en dep droog en gebruik om te garneren.

Nutrition

Calorieën: 588kcal | Bruto koolhydraten: 9g | Eiwit: 34g | Vetten: 48g | Sodium: 98mg | Potassium: 515mg | Fiber: 2g | Vitamin A: 230IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 6mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 2µg | Vitamin C: 18mg | Vitamin D: 5µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 4µg | Calcium: 19mg | Copper: 1mg | Folate: 43µg | Iron: 1mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 49mg | Phosphorus: 271mg | Selenium: 64µg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 72% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 23%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.