Minder koolhydraten om kanker te bestrijden?

Koolhydraatinname beperken om kanker te bestrijden?

Dit artikel is een vertaling van Low Carbohydrate Diet van het Osher Center for Integrative Medicine en gaat over de rol van dieet in de behandeling van verschillende soorten kanker. De cursieve nummers in haakjes verwijzen naar wetenschappelijke publicaties, die onderaan het artikel genoemd worden.

Claim: Het eten van een koolhydraatarm dieet kan het risico op kanker verminderen en de groei van reeds aanwezige tumoren vertragen door kankercellen te ‘verhongeren’ en te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen.

Koolhydraatarme diëten

Koolhydraatarme diëten, die steeds populairder zijn geworden, variëren in hun niveau van koolhydraatbeperking. Standaard voedingsadvies is om 50-60% van de totale dagelijkse calorieën uit koolhydraten te consumeren.

Voor een dieet met 2000 calorieën per dag komt 50-60% koolhydraten overeen met 250-300 gram koolhydraten per dag, met de aanbeveling dat minstens 25-35 van die grammen afkomstig zijn van vezels. Dit komt overeen met een kopje linzen plus een kopje frambozen en een kopje broccoli.

Hoewel er geen officiële definitie is van een koolhydraatarm dieet, zouden veel voedingsprofessionals minder dan 40% van de totale calorieën uit koolhydraten als laag beschouwen. Met een dieet van 2000 calorieën per dag komt dit overeen met minder dan 200 gram koolhydraten. Zeer laag koolhydraatverbruik bevindt zich op een niveau waarop ketose optreedt. Voor de meeste mensen zou dit gebeuren met minder dan 50 gram koolhydraten per dag.

Paleo dieet

Het Paleo-dieet beveelt ongeveer 20% van de totale calorieën aan uit koolhydraten, of 100 gram per dag, met voldoende eiwitten en een hoge vetinname. Het dieet is gebaseerd op voedingsmiddelen waarvan werd aangenomen dat ze in het paleolithicum werden geconsumeerd, voorafgaand aan de landbouw en veeteelt; daarom omvat het voedsel zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte, eieren, boomnoten, groenten, wortels, fruit, bessen en paddenstoelen. Het bevat geen granen, zuivelproducten, peulvruchten, aardappelen, suiker of andere geraffineerde of bewerkte voedingsmiddelen.

In zijn ware vorm is het Paleo-dieet een leefstijl die beweging, herstel van slaaphygiëne en tijd in de natuur omvat. Aanhangers van deze leefstijl doen dit vanwege het geloof dat onze pre-agrarische voorouders grotendeels vrij waren van moderne aandoeningen van westerse culturen, zoals obesitas, kanker, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat onze paleolithische voorouders een kortere levensduur hadden, gemiddeld 30-35 jaar, en de risico’s voor veel van deze ziekten nemen toe met de leeftijd. Het vermoeden bestaat dat veel paleolithische mensen stierven door oorlogvoering, ongevallen en infectieziekten, waardoor de gelegenheid werd voorkomen om te weten hoe hun dieet en leefstijl hen op oudere leeftijd hebben gediend.

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is een vetrijk, voldoende eiwit en zeer koolhydraatarm dieet; slechts 4-5% van de totale calorieën per dag wordt in de vorm van 20-25 gram koolhydraten verbruikt. Het dieet dwingt het lichaam om vetten, in plaats van koolhydraten, te verbranden voor energie. Dit metabole proces leidt tot een fysiologische toestand die bekend staat als ketose. Vasten zal ook het lichaam in een toestand van ketose brengen. Dit dieet is uitgebreid onderzocht bij epilepsie bij kinderen [onderzoek].

Traditionele anti-epilepsie diëten beginnen met een medisch gecontroleerde periode van vasten, gevolgd door het ketogeen dieet. Het dieet omvat een hoge consumptie van noten, room, boter en ander vetrijk voedsel, met uitzondering van alle granen, suiker en zetmeelrijke groenten en fruit. Het Atkins-dieet is een soort ketogeen dieet en wordt soms gebruikt als een anti-epileptisch dieet. Het Atkins-dieet is liberaler met eiwitten en als het niet wordt gebruikt voor gewichtsverlies, staat het 40-60 gram koolhydraten per dag toe.

Meer recent hebben onderzoekers de effecten van ketose op andere gezondheidsproblemen onderzocht, waaronder autisme, ALS, diabetes, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en kanker.

Gebaseerd op 2000 kcalStandaard dieetPaleo dieetKetogeen dieet
Koolhydraten 50-60%
(250-300 g)
20%
(100 g)
5%
(25 g)
Eiwitten 15-20%
(75-100 g)
15-20%
(75-100 g)
15-20%
(75-100 g)
Vetten 20-35%
(45-78 g)
60-65%
(133-145 g)
75-80%
(167-178 g)

Tabel 1. Samenvatting van het gehalte aan macronutriënten in verschillende diëten. Nutriënten in gram op basis van een dieet van 2000 calorieën per dag.

Wat is onze aanbeveling?

Hoewel onderzoekers de voordelen van een koolhydraatarm dieet blijven onderzoeken bij het voorkomen van kanker, is er steeds meer bewijs dat het beperken van koolhydraten de behandeling kan verbeteren, de tumorgroei kan remmen, de overleving kan verlengen en het risico op kankerontwikkeling kan verminderen.

Het bewijs tot nu toe vertoont geen nadelige effecten van het volgen van een koolhydraatarm dieet met voldoende calorie-inname. Hoewel gewichtsverlies optreedt als de calorie-inname laag is, suggereert bewijs dat met geschikte calorieën, een koolhydraatarm dieet kan helpen om spiermassa te behouden en de kwaliteit van leven te verbeteren, zelfs bij gevorderde of gemetastaseerde kankers. Veel van het bestaande bewijs over veiligheid en werkzaamheid komt uit kleine niet-gerandomiseerde studies, waardoor het moeilijk is om definitieve conclusies te trekken.

In de Sugar FAQ bespreken we hoe hoge suikerconsumptie geassocieerd is met een verhoogd risico op kanker, recidief en mortaliteit. In een poging om de totale inname van koolhydraten te verminderen, zou het eerste doel zijn om de consumptie van geraffineerde suikers en hoge glycemische koolhydraten te verminderen, terwijl de inname van koolhydraten wordt gebalanceerd met eiwitten van goede kwaliteit, gezond vet en groenten.

Studies die koolhydraatarme diëten en kanker evalueren, beginnen voordelen te vertonen wanneer koolhydraten worden beperkt tot minder dan 20% van de totale dagelijkse calorieën. Zoals hierboven vermeld, is dit gelijk aan 100 gram of minder, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën per dag. Het grootste deel van het onderzoek kijkt echter naar de voordelen van een ketogeen dieet, dat wil zeggen minder dan 10% van de totale calorieën, wat minder is dan 50 gram koolhydraten voor de meeste mensen. Een echt ketogeen dieet kan voor mensen veel moeilijker zijn om te verdragen of te handhaven. Iedereen die overweegt dit type dieet over te nemen, moet eerst zijn oncoloog raadplegen.

Gram koolhydraten Medisch onderzoek dierenMedisch onderzoek mensen
030
10-50 (ketogeen <10%) 147
51-100 (10-20%) 42
101-150 (21-30%) 00
151-200 (31-40%) 10
>200 grams (>40%) 00

Tabel 2. Aantal studies waarnaar in dit review wordt verwezen op basis van onderzochte koolhydraten.

Voor degenen die deze aanpak met hun oncoloog hebben besproken, kan het gebruik van online trackingtools zoals MyFitnessPal zeer nuttig zijn bij het werken aan een lagere inname van koolhydraten. Deze toepassingen houden de inname van koolhydraten bij, zowel per maaltijd als per dag. Het beperken van koolhydraten tot fruit, groenten, peulvruchten en lage glycemische granen zoals quinoa en wilde rijst zal helpen uw totale koolhydraatinname lager te houden. Gebruikmakend van Paleo Dieetbronnen (kookboeken, websites, blogs) kan u helpen dit niveau van inname te handhaven.

Als u echter naar een niveau van ketose wilt werken, raden we u sterk aan dit te doen onder begeleiding van een geregistreerde diëtistenvoedingsdeskundige die ervaring heeft met ketogene diëten. Dit zorgt ervoor dat u het op een veilige en duurzame manier doet.

Kortom, als u geïnteresseerd bent in het proberen van een koolhydraatarm dieet, volgen hier enkele stappen:

  1. Vermijd eenvoudige suikers en geraffineerde koolhydraten. Houd de inname van koolhydraten tot lage glycemische granen, peulvruchten, groenten en fruit.
  2. Gebruik een online trackingtool of app, zoals MyFitnessPal, om uw dagelijkse inname van koolhydraten te controleren.
  3. Als uw koolhydraten onder de 100 gram per dag vallen, of als u opzettelijk wilt werken aan een ketogeen dieet, praat dan met uw oncoloog en werk met een geregistreerde diëtist die ervaring heeft met dit soort diëten.

De meeste mensen kunnen ketose bereiken door de inname van koolhydraten op 50 gram of minder te houden. Er is interessant onderzoek naar andere manieren om dit te bereiken. Vasten kan ketose veroorzaken en intermitterend vasten kan een manier zijn om de voordelen van ketose te verkrijgen zonder elke dag een strikt ketogeen dieet te moeten volgen. Het beperken van calorieën tot minder dan 1.000 calorieën per dag (dagelijks of met tussenpozen) heeft ook enig potentieel voordeel voor het bestrijden van kanker aangetoond; voor sommige mensen kan deze aanpak echter ook leiden tot ondervoeding.

Wat is het bewijs?

Hoewel veel van de wetenschappelijke literatuur over koolhydraatarme diëten betrekking heeft op epilepsie, zijn 60 relevante onderzoeken gevonden met betrekking tot koolhydraatarme diëten en kanker. Van deze studies waren 34 preklinisch, wat betekent dat het onderzoek werd gedaan op cellijnen of met diermodellen. Zeventien klinische onderzoeken werden gepubliceerd en vanaf januari 2016 zijn er 13 actieve klinische onderzoeken.

De meeste studies die tot nu toe zijn gepubliceerd, hebben het effect van koolhydraatarme diëten op hersentumoren onderzocht. Een aantal studies onderzochten het effect op prostaatkanker, borstkanker en metastatische kanker. Sommige studies evalueerden het vermogen van het dieet om de behandeling te verbeteren. Laten we, voordat we deze studies in meer detail bekijken, de fysiologie achter de hypothese onderzoeken dat het beperken van de inname van koolhydraten de ontwikkeling en verspreiding van kanker kan beïnvloeden.

Biologie:

Nobelprijswinnaar Otto Heinrich Warburg veronderstelde in 1924 dat kankercellen uniek in staat zijn om energie te genereren in afwezigheid van zuurstof door de vergisting van suiker. Dit in tegenstelling tot gezonde cellen, die energie opwekken uit de oxidatieve afbraak van pyruvaat. Gezonde cellen kunnen niet alleen energie produceren uit glucose, maar ook uit vetzuren. De meeste kankercellen kunnen dit niet. (1, 2) Zie afbeelding 1 hieronder voor een visuele beschrijving van dit proces.

Figuur 1. Schematische weergave van de verschillen tussen oxidatieve fosforylering, anaërobe glycolyse en aerobe glycolyse (Warburg-effect). Warburg merkte op dat kankercellen de meeste glucose in lactaat omzetten, ongeacht of er zuurstof aanwezig is (aerobe glycolyse). (3)

De afhankelijkheid van kankercellen van glucose kan worden benut voor therapeutische doeleinden door de beschikbaarheid van glucose te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van een glycolytische remmende medicatie, zoals metformine, of door de meeste koolhydraten uit het dieet te verwijderen. Door de beschikbaarheid van glucose als brandstofbron te beperken, wordt ook insulineachtige groeifactor beïnvloed. Zoals vermeld in de Sugar FAQ, zijn er onderzoeken naar het gebruik van een glycolytische remmende medicatie, samen met de rol van insuline en kanker.

Er zijn verschillende gradaties van koolhydraatbeperking. In de meeste onderzoeken is gekeken naar de rol van zeer koolhydraatarme (ketogeen) diëten en het vermogen om metabole veranderingen te veroorzaken die het overleven van de kankercel onmogelijk maken.

Een in vitro studie, waarbij werd gekeken of een ketogeen dieet selectief het energiemetabolisme in tumorcellen zou kunnen aantasten, vond dat glioomcellen niet in staat waren om glucosebeperking te compenseren door ketonlichamen te metaboliseren. (4) Dit suggereert een mogelijk nadeel van tumorcellen in vergelijking met normale cellen die ketonlichamen kunnen gebruiken voor energieproductie.

Naast de interferentie met energieproductie, leren onderzoeken dat ketogene diëten ook kunnen interfereren met genexpressie en de expressie van ketolytische enzymen. In één studie werd met name gekeken naar de expressie van twee sleutelenzymen die betrokken zijn bij het ketonmetabolisme bij 27 patiënten met ofwel glioblastoom of anaplastisch glioom. (5) Bij veel van de tumoren werd afwezigheid of een sterk verminderde expressie van deze twee enzymen waargenomen, maar niet alle. Voor die tumoren die wel een gebrek of afname van enzymexpressie tot expressie brachten, wordt verondersteld dat een ketogeen dieet een positief therapeutisch voordeel zou kunnen hebben van het uithongeren van die cellen.

De meeste humane tumoren brengen mutante vormen van het gen genaamd p53.6 tot expressie. Dit bevordert een toename van oncogene functies en is gecorreleerd met ziekteprogressie, weerstand tegen therapie en een algehele ongunstige prognose. In vivo studies hebben aangetoond dat glucosebeperking, geïnduceerd door voeding, mutante p53-genexpressie en oncogene activiteit vermindert ten opzichte van een normaal dieet. Uitputting van p53 leidt op zijn beurt tot een toename van autofagische activiteit en celdood.

Een ander onderzoek naar genexpressie en het ketogene dieet ontdekte dat het ketogene dieet een algehele omkering van mutante genexpressie induceerde naar patronen die worden gezien in niet-tumormonsters. (7) Ze ontdekten ook dat veel genen betrokken zijn bij het moduleren van reactieve zuurstofspecies (ROS) niveaus, evenals oxidatieve stress, werden veranderd in tumorcellen samen met verminderde expressie van genen die betrokken zijn bij signaaltransductie van groeifactoren waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij gliomagroei.

Zoals hierboven vermeld, evalueert het grootste deel van het onderzoek op dit gebied de effecten op hersenkanker, prostaatkanker en borstkanker. Informatie over de verschillende soorten kanker bevat ook informatie over hoe behandeling versterkt kan worden via dieet.

We zullen het werk in elk van deze categorieën afzonderlijk bekijken en vervolgens een samenvatting geven van wat we hebben gevonden met betrekking tot andere vormen van kanker, waaronder metastasen en geavanceerde vormen van kanker.

Hersentumor:

Muismodellen van glioblastoom tonen behandelingsverbetering aan wanneer muizen een ketogeen dieet kregen in combinatie met chemotherapie en / of bestraling. (8,9) Bovendien toonden onderzoeken aan dat muizen een ketogeen dieet kregen, sommige met een vloeibaar ketogeen supplement en caloriebeperking, een langdurige overleving hebben en aanzienlijk verminderde tumorgroei. (9, 10, 11, 12) Deze studies bieden een veelbelovende achtergrond voor de menselijke proeven.

Een studie gepubliceerd in 2014 rapporteerde resultaten van een retrospectieve beoordeling van 53 patiënten die werden behandeld voor glioblastoom met gelijktijdige chemotherapie en adjuvante chemotherapie. (13) Van deze 53 patiënten volgden er zes een ketogeen dieet tijdens de behandeling. Het dieet werd goed verdragen en zonder nadelige effecten. Serumglucosespiegels waren significant lager voor degenen op het ketogeen dieet dan voor degenen op een standaard dieet, ondanks het gebruik van hoge dosis steroïden.

In 2014 publiceerden onderzoekers gegevens over de ERGO-studie (14), een pilot, niet-gerandomiseerde haalbaarheidsstudie (n = 20) van een ketogeen dieet bij recidiverend glioblastoom. De resultaten suggereren dat hoewel het ketogene dieet alleen de mediane overleving niet lijkt te verlengen, in combinatie met chemotherapie, er sprake was van verbeterde progressievrije overleving. Deze bevindingen werden opnieuw gezien in een ander pilotonderzoek (n = 2) gepubliceerd in 2015. (15) Hoewel er geen voordeel werd gezien bij het volgen van alleen een ketogeen dieet, waren de remissiecijfers verbeterd wanneer het dieet werd gebruikt in combinatie met behandeling. Beide onderzoeken hebben de veiligheid aangetoond van het volgen van een ketogeen dieet. Er zijn momenteel verschillende actieve klinische onderzoeken die kijken naar het potentiële voordeel van het gebruik van een ketogeen dieet of gemodificeerd Atkins-dieet bij patiënten met hersentumoren.

Prostaatkanker:

In muismodellen van prostaatkanker hebben onderzoekers verschillende hoeveelheden koolhydraatinname geëvalueerd. In 2008 konden onderzoekers aantonen dat muizen op een dieet zonder koolhydraten (0 gram) de tumorgroei aanzienlijk hadden verminderd vergeleken met muizen op een dieet met 72% koolhydraten (standaard) of 44% koolhydraten dieet (laag) . (16) Vergelijkbare resultaten werden gevonden in andere studies. (17) Een andere studie toonde aan dat muizen die een koolhydraatvrij dieet volgden, aanzienlijk langere overleving hadden, evenals lagere niveaus van ontsteking, insuline en obesitas, samen met verhoogde apoptose van kankercellen. (18)

Hoewel deze bevindingen interessant zijn, gaan ze niet gemakkelijk over op mensen, gezien de moeilijkheden bij het volgen van een koolhydraatdieet van 0 gram. In 2010 toonde een ander onderzoek aan dat muizen die een koolhydraatdieet van 10-20% kregen, een vergelijkbare overleving hadden als muizen die een koolhydraatdieet van 0% consumeerden. Nog twee studies toonden vergelijkbare resultaten, en in feite concludeerde één studie dat muizen op een 20% koolhydraatdieet de langzaamste groei van tumoren hadden. (20, 21)

Tot nu toe hebben we slechts onderzoek gedaan naar twee proeven bij mensen die kijken naar prostaatkanker en koolhydraatarme diëten, waarbij momenteel drie klinische proeven worden geworven. Lin en collega’s hebben acht mannen met nieuw gediagnosticeerde prostaatkanker gerekruteerd en deze gerandomiseerd naar een interventiearm met een laag vetgehalte en een lage glycemische lading (<20% vet en <100 glycemische lading) of een “standaard Amerikaanse” controlearm (35% vet en> 200) glycemische belasting) . (22) De mannen op het dieet met laag vetgehalte / lage glycemische belasting verloren meer gewicht en vertoonden significante genexpressieveranderingen in prostaatepitheel bij biopsie; dit suggereert de mogelijkheid van een therapeutische waarde. Veel van deze genveranderingen zouden mogelijk de proliferatie, het metabolisme en het redoxpotentieel van prostaatepitheelcellen kunnen veranderen. In 2011 werden gegevens gepubliceerd van een cohortonderzoek bij 566 Zweedse mannen, waaruit bleek dat het volgen van een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten gepaard ging met een verminderd risico op prostaatkanker. (23)

Borstkanker:

Het grootste deel van het onderzoek naar koolhydraatbeperking en borstkanker onderzocht de effecten ervan op preventie. Slechts twee muismodelstudies van borstkanker hebben een koolhydraatarm dieet en tumorgroei geëvalueerd. Eén studie wees uit dat tumorgroei werd onderdrukt door een ketogeen dieet. (24) Een ander onderzoek toonde aan dat kankers langzamer groeiden bij muizen die een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten kregen. (25) Een verdere vermindering van de groei in de primaire tumor en metastase werd waargenomen wanneer het ketogeen dieet werd gecombineerd met een COX-2-remmer.

De Shanghai Women’s Health Study (79942 Chinese vrouwen in de leeftijd van 40-70 jaar) toonde een verband aan tussen een dieet met veel koolhydraten, een hoge glycemische belasting en een verhoogd risico op pre-menopauzale borstkanker. (26)

The Nurses ‘Health Study (inclusief 86621 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 30-55) vonden een lager risico op ER-negatieve postmenopauzale borstkanker met een dieet met veel fruit, groenten, plantaardige eiwitten en plantaardige vetten met een totale koolhydraatinname <50% en een glycemische belasting <100. (27)

In de resterende onderzoeken werd gekeken naar het vermogen van een koolhydraatarm dieet om metabole markers geassocieerd met het risico op borstkanker te verlagen. In één onderzoek volgden 115 vrouwen met overgewicht of obesitas met een verhoogd risico op borstkanker een caloriearm dieet met weinig koolhydraten (650 kcal, <50 gram koolhydraten x 2 dagen / week) of ad lib caloriearm, koolhydraatarm dieet (<50 gram) koolhydraten x 2 dagen / week) of een dieet van 1500 kcal / dag met normale inname van koolhydraten gedurende 7 dagen / week. (28) Ze ontdekten dat degenen in een van de groepen met beperkte koolhydraten meer gewichtsverlies, lager lichaamsvet en minder insulineresistentie hadden.

Een ander onderzoek toonde vergelijkbare resultaten. Post-menopauzale overlevenden van borstkanker consumeerden een ketogeen dieet (<40 gram koolhydraten, 800-1200 kcal) en bereikten met succes gewichtsverlies en verbetering van metabole markers (lagere CRP-waarden, lagere nuchtere insulineniveaus en lagere circulerende oestrogeenspiegels). (29)

In een andere studie, toediening van een koolhydraatarm dieet aan patiënten met hormoongevoelige borstkanker met anti-oestrogeen- of anti-aromatase-therapie resulteerde in gewichtsverlies met verbeterde lipidenprofielen en een afname van de tekenen van niet-alcoholische leversteatose. (30) Er is momenteel een actieve klinische proef die verder kijkt naar een ketogeen dieet in een revalidatieprogramma voor borstkanker.

Andere vormen van kanker:

Pediatrisch astrocytoom

In 1995 toonde een case study van twee vrouwelijke pediatrische patiënten met astrocytoom in een gevorderd stadium een ​​afname van glucose-opname op de tumorplaats bij het volgen van een ketogeen (10% koolhydraten) dieet. (31) Van de twee ging er één door met het dieet en zij bleef nog 12 maanden vrij van ziekteprogressie.

Hoofd- en nekkanker

Bij hoofd- en nekkanker wordt verondersteld dat koolhydraatbeperking en ketose ondersteunende behandelingen kunnen werken door normaal weefsel te beschermen en tumorweefsel gevoelig te maken voor bestraling en chemotherapie, terwijl tegelijkertijd lichaams- en spiermassaonderhoud wordt ondersteund. (32) Er is momenteel een actieve klinische studie waarin wordt gekeken naar een koolhydraatarm dieet bij patiënten met hoofd- en halskanker.

Endometriumkanker

Een in 2014 gepubliceerde studie toonde aan dat overlevenden van endometriumkanker na een ketogeen dieet (<40 gram / dag) statistisch significante dalingen in gewicht, oestrogene markers en nuchtere insulinespiegels hadden, waardoor hun risico op recidief werd verminderd. (33)

Darmkanker

Eén studie vond een toenemend risico op verschillende darmkankers met een toenemende inname van vet, sucrose, lactose, glucose en fructose. (34) Hoewel er geen vermindering van het risico op kanker werd waargenomen bij het volgen van een 39% koolhydraatdieet in een prospectieve cohortstudie bij 62582 Zweedse mensen. (35) Op basis van een beoordeling van de andere studies waarnaar in dit artikel wordt verwezen, kan een 39% koolhydraatdieet niet als laag genoeg worden beschouwd om de voordelen op te wekken die in sommige van de andere studies worden waargenomen.

Gevorderde of uitgezaaide kanker

Bij de behandeling van metastatische gevorderde kankers is een ketogeen dieet veelbelovend gebleken in muizenmodellen voor het verminderen van tumorgroei en -verspreiding terwijl de overleving wordt verlengd. (36, 37) In een humane studie met 10 patiënten vertoonden diegenen met de hoogste graad van ketose stabilisatie van de ziekte of gedeeltelijke remissie, zonder bijwerkingen. (38) Een ander onderzoek onder 16 patiënten die een ketogeen dieet volgden (<70 gram / dag) liet een verbeterd emotioneel functioneren en minder slapeloosheid zien bij degenen die het dieet konden handhaven. (39) De resterende kankers hebben minstens één muis studie beschikbaar, maar geen gegevens bij mensen over koolhydraatarme diëten en dat specifieke type kanker.

Melanoom

Bij muizen met melanoom hebben onderzoeken tumorremming waargenomen bij een 20% koolhydraten- en 2% vetdieet. (40) En interessant is dat wanneer dezelfde muizen een fytonutriëntensupplement krijgen naast het koolhydraatarme of gematigde koolhydraatdieet, ze zelfs minder tumormodules, plus verhoogde overlevingstijden hadden. (41)

Leverkanker

Bij muizen met leverkanker hebben onderzoekers tumorremming en zelfs regressie waargenomen wanneer ze een koolhydratendieet van 12% kregen. (42)

Longkanker, pancreaskanker, neuroblastoom

Muismodellen hebben tumorremming, behandelingsverbetering en langdurige overleving bij longkanker, pancreaskanker en neuroblastoom aangetoond. (43, 44, 45, 46)

Zoals in deze sectie vermeld, zijn er momenteel tal van klinische onderzoeken gaande die kijken naar koolhydraatarme diëten en kanker. Ga naar www.clinicaltrials.gov om op de hoogte te blijven van de huidige onderzoeken op dit gebied.

Referenties

1. Klement RJ. Carbohydrate restriction in cancer treatment and prophylaxis. Anticancer Research 2011;31:1987.

2. Klement RJ. Mimicking caloric restriction: what about macronutrient manipulation? A response to Meynet and Ricci. Trends in molecular medicine 2014;20:471-2.

3. Vander Heiden MG, Cantley LC, Thompson CB. Understanding the Warburg effect: the metabolic requirements of cell proliferation. Science (New York, NY) 2009;324:1029-33.

4. Maurer GD, Brucker DP, Bahr O, et al. Differential utilization of ketone bodies by neurons and glioma cell lines: A rationale for ketogenic diet as experimental glioma therapy. BMC Cancer 2011;11.

5. Chang H, Olson L, Schwartz K. Expression of ketolytic and glycolytic enzymes in malignant gliomas: Implication for ketogenic diet therapy. Journal of Neuropathology and Experimental Neurology 2013;72:565-6.

6. Rodriguez OC, Choudhury S, Kolukula V, et al. Dietary downregulation of mutant p53 levels via glucose restriction: mechanisms and implications for tumor therapy. Cell cycle (Georgetown, Tex) 2012;11:4436-46.

7. Scheck AC, Abdelwahab MG, Fenton KE, Stafford P. The ketogenic diet for the treatment of glioma: insights from genetic profiling. Epilepsy research 2012;100:327-37.

8. Marsh J, Mukherjee P, Seyfried TN. Drug/diet synergy for managing malignant astrocytoma in mice: 2-deoxy-D-glucose and the restricted ketogenic diet. Nutrition & metabolism 2008;5:33.

9. Scheck AC, Abdelwahab M, Stafford P, et al. Mechanistic studies of the ketogenic diet as an adjuvant therapy for malignant gliomas. Cancer Research 2010;70.

10. Zhou W, Mukherjee P, Kiebish MA, Markis WT, Mantis JG, Seyfried TN. The calorically restricted ketogenic diet, an effective alternative therapy for malignant brain cancer. Nutrition & metabolism 2007;4:5.

11. Abdelwahab MG, Woolf E, Fenton K, et al. Mechanistic analysis of the ketogenic diet versus KetoCal(registered trademark) as adjuvant treatments for malignant glioma. Cancer Research 2012;72.

12. Stafford P, Abdelwahab MG, Kim DY, Preul MC, Rho JM, Scheck AC. The ketogenic diet reverses gene expression patterns and reduces reactive oxygen species levels when used as an adjuvant therapy for glioma. Nutrition and Metabolism 2010;7.

13. Champ CE, Palmer JD, Volek JS, et al. Targeting metabolism with a ketogenic diet during the treatment of glioblastoma multiforme. Journal of neuro-oncology 2014;117:125-31.

14. Rieger J, Bahr O, Maurer GD, et al. ERGO: a pilot study of ketogenic diet in recurrent glioblastoma. International journal of oncology 2014;44:1843-52.

15. Schwartz K, Chang HT, Nikolai M, et al. Treatment of glioma patients with ketogenic diets: Report of two cases treated with an IRB-approved energy-restricted ketogenic diet protocol and review of the literature. Cancer and Metabolism 2015;3.

16. Freedland SJ, Mavropoulos J, Wang A, et al. Carbohydrate restriction, prostate cancer growth, and the insulin-like growth factor axis. Prostate 2008;68:11-9.

17. Kim HS, Masko EM, Poulton SL, et al. Carbohydrate restriction and lactate transporter inhibition in a mouse xenograft model of human prostate cancer. BJU international 2012;110:1062-9.

18. Mavropoulos JC, Buschemeyer WC, 3rd, Tewari AK, et al. The effects of varying dietary carbohydrate and fat content on survival in a murine LNCaP prostate cancer xenograft model. Cancer prevention research (Philadelphia, Pa) 2009;2:557-65.

19. Masko E, Thomas IJA, Antonelli JA, et al. Low-carbohydrate diets and prostate cancer growth: How low isnulllow enoughnull? Journal of Urology 2010;183:e554.

20. Caso J, Masko EM, Ii JAT, et al. The effect of carbohydrate restriction on prostate cancer tumor growth in a castrate mouse xenograft model. Prostate 2013;73:449-54.

21. Fokidis HB, Yieng Chin M, Ho VW, et al. A low carbohydrate, high protein diet suppresses intratumoral androgen synthesis and slows castration-resistant prostate tumor growth in mice. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology 2015;150:35-45.

22. Lin DW, Neuhouser ML, Schenk JM, et al. Low-fat, low-glycemic load diet and gene expression in human prostate epithelium: a feasibility study of using cDNA microarrays to assess the response to dietary intervention in target tissues. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention : a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology 2007;16:2150-4.

23. Ax E, Garmo H, Grundmark B, et al. Dietary patterns and prostate cancer risk: report from the population based ULSAM cohort study of Swedish men. Nutrition and cancer 2014;66:77-87.

24. Moulton CJ, Valentine RJ, Layman DK, et al. A high protein moderate carbohydrate diet fed at discrete meals reduces early progression of N-methyl-N-nitrosourea-induced breast tumorigenesis in rats. Nutrition & metabolism 2010;7:1.

25. Ho VW, Hamilton MJ, Dang NH, et al. A low carbohydrate, high protein diet combined with celecoxib markedly reduces metastasis. Carcinogenesis 2014;35:2291-9.

26. Wen W, Xiao OS, Li H, et al. Dietary carbohydrates, fiber, and breast cancer risk in Chinese women. American Journal of Clinical Nutrition 2009;89:283-9.

27. Fung T, Hu F, Hankinson S, Willett W, Holmes M. Low carbohydrate diets, DASH-style diet and risk of post-menopausal breast cancer. Cancer Research 2011;71.

28. Harvie M, Wright C, Pegington M, et al. Intermittent dietary carbohydrate restriction enables weight loss and reduces breast cancer risk biomarkers. Cancer Research 2011;71.

29. Olivo-Marston SE, Grainger E, Bittoni M, et al. Biomarkers of breast cancer risk in a randomized trial of a low-fat or low-carbohydrate weight loss intervention and physical activity among overweight and obese premenopausal women. Cancer Research 2012;72.

30. Manuela P, Elio R, Erika C, Editta B. Integrative approaches of diet and complementary medicine for the treatment of chemotherapy and hormone therapy side effects in patients with solid tumour: Experience in the hospital of Lucca (Italy). European Journal of Integrative Medicine 2012;4:15-6.

31. Nebeling LC, Lerner E. Implementing a ketogenic diet based on medium-chain triglyceride oil in pediatric patients with cancer. Journal of the American Dietetic Association 1995;95:693-7.

32. Klement RJ. Restricting carbohydrates to fight head and neck cancer-is this realistic? Cancer biology & medicine 2014;11:145-61.

33. Rojas-Espaillat LA, Krie AK, Demuth H, et al. Improved quality of life for early stage estrogen positive cancer survivors on a low-carbohydrate, calorie-restricted dietary intervention. Gynecologic Oncology 2014;133:204.

34. Hu J, la Vecchia C, Negri E, Mery L. Nutrients and risk of colon cancer. Cancers 2010;2:51-67.

35. Nilsson LM, Winkvist A, Johansson I, et al. Low-carbohydrate, high-protein diet score and risk of incident cancer; a prospective cohort study. Nutrition journal 2013;12:58.

36. Akgoc Z, Shelton LM, Ryan D, Zhu X, Seyfried TN. Restricted ketogenic diet reduces growth and distant organ metastasis in the murine VM-M3 metastatic tumor model. Cancer Research 2014;74.

37. Poff AM, Ward N, Seyfried TN, Arnold P, D’Agostino DP. Non-Toxic Metabolic Management of Metastatic Cancer in VM Mice: Novel Combination of Ketogenic Diet, Ketone Supplementation, and Hyperbaric Oxygen Therapy. PloS one 2015;10:e0127407.

38. Fine EJ, Segal-Isaacson CJ, Feinman RD, et al. A pilot safety and feasibility trial of a reduced carbohydrate diet in patients with advanced cancer. Journal of Clinical Oncology 2011;29.

39. Schmidt M, Pfetzer N, Schwab M, Strauss I, Kammerer U. Effects of a ketogenic diet on the quality of life in 16 patients with advanced cancer: A pilot trial. Nutrition & metabolism 2011;8:54.

40. Choi M, Lee J. The effect of carbohydrate-and fat-restricted diet on B16F10 melanoma model in C57BL6 mice: Focus on tumor growth inhibition and its underlying molecular target signaling pathways. European Journal of Cancer, Supplement 2010;8:67.

41. Choi M, Lee J. Synergic tumor growth suppression with carbohydrate-restriction diet and natural AMP-dependent protein kinase activators. European journal of cancer 2014;50:76.

42. Rudolph I, Kettelhake A, Mastrobuoni G, Kempa S, Cramer T. Progression and therapy efficacy of liver cancer is determined by macronutrient composition. Oncology Research and Treatment 2014;37:54.

43. Allen BG, Bhatia SK, Buatti JM, et al. Ketogenic diets enhance oxidative stress and radio-chemo-therapy responses in lung cancer xenografts. Clinical cancer research : an official journal of the American Association for Cancer Research 2013;19:3905-13.

44. Allen BG, Fath MA, Simons AL, Bhatia SK, Buatti JM, Spitz DR. Enhancing tumor chemo-radio-sensitization using ketogenic diets. International Journal of Radiation Oncology Biology Physics 2010;78:S114-S5.

45. Shukla SK, Gebregiworgis T, Purohit V, et al. Metabolic reprogramming induced by ketone bodies diminishes pancreatic cancer cachexia. Cancer & metabolism 2014;2:18.

46. Morscher RJ, Aminzadeh-Gohari S, Feichtinger R, et al. Inhibition of neuroblastoma tumor growth by ketogenic diet and/or calorie restriction in a CD1-nu mouse model. PloS one 2015;10.

Disclaimer

Deze documentatie is met de nodige zorg en vakkennis samengesteld door het UCSF Osher Center. Het UCSF Osher Center biedt echter geen garantie, garantie of belofte met betrekking tot de juistheid, nauwkeurigheid, up-to-date status of volledigheid van de informatie die het bevat. Lezers wordt sterk aangeraden om de informatie met hun arts te bespreken. Dienovereenkomstig is het UCSF Osher Center niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt doordat iemand op de informatie vertrouwt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.