Keto konjac rijst

Konjac Review: Zero, Raw, Slim en Smart producten

De konjacplant groeit in Japan, China, Taiwan, Korea en Indonesië. Vooral in China en Japan wordt hij veel gebruikt om noedels van te maken. Hij wordt daar dan ook speciaal voor geteeld.

Gezondheidsclaims

Konjac producten zijn de laatste paar jaren heel populair geworden in Europa, waarschijnlijk mede door de vele gezondheidsclaims.

1. Afvallen

Deze producten kunnen helpen met afvallen. Dit is niet zo gek, want het is heel belangrijk dat je extra drinkt als je konjac producten eet en dat helpt natuurlijk met een gevoel van verzadiging. Ze bevatten bovendien vezels en die kunnen er ook voor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.

Daarentegen bevatten ze totaal geen voedingsstoffen, dus geen eiwitten of vetten die je verzadigingshormonen in werking zetten.

2. Cholesterolverlagend

Er zijn aanwijzingen dat konjac producten kunnen helpen met cholesterol te verlagen.

3. Goed voor de darmflora

Het is ook mogelijk dat producten met konjac als voedsel kunnen dienen voor de bacteriën in je darmflora. Konjac producten zouden kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Toch hoef je natuurlijk geen konjac te eten om een gezonde darmflora te krijgen!

Konjac bevat in water oplosbare vezels. Normaal zijn dit de soort vezels die vaak aan bewerkte producten worden toegevoegd (want omdat ze in water oplossen kan je ze makkelijk toevoegen), maar in konjac komen ze dus van nature voor. Dit soort vezels zitten in heel veel producten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, zoete aardappelen, maar ook andere groenten, fruit, noten en zaden.

Veel pure producten, zoals groenten, fruit, noten en zaden bevatten zowel in water oplosbare als niet-oplosbare vezels. Al hebben ze wel vaak veel meer van het ene type dan van het andere type vezels. Het is het beste om beide soorten vezels tegelijk binnen te krijgen, want dan vertraagd dit de absorptie van suikers (koolhydraten) uit je voeding en voorkom je hoge pieken in je insuline niveau. Konjac bevat echter alleen oplosbare vezels, dat is dus wel een minpuntje.

Bewerkt product?

Toen ik voor het eerst konjac producten zag, leken ze mij heel bewerkt. In het onderstaande filmpje kan je zien hoe Konjac producten op een traditionele manier gemaakt worden.

Ook al zijn deze producten pas redelijk recent hier in Nederland verkrijgbaar, Japanners eten al eeuwenlang noedels gemaakt van konjac (shiratake noedels).

Hier kan je een filmpje zien hoe konjac gemaakt wordt uit de wortels van de konjacplant.

Waarschuwing

Konjac is niet voor iedereen geschikt! Het kan de werking van ondermeer bepaalde diabetesmedicijnen en bloedverlagende middelen mogelijk beïnvloeden.

Konjac is ook niet geschikt voor mensen die soms last met slikken hebben en evenmin geschikt voor jonge kinderen. Denk er verder aan dat je extra water drinkt als je konjac producten eet.

Smaak

Konjac producten hebben van zichzelf geen smaak. Ze hebben wel texture en dat in combinatie met smaak, maakt dat je iets lekker vindt of niet.

Gebruik

Als je een pakje met konjac rijst of pasta of noedels openmaakt, ruik je eerst een visluchtje. Dit luchtje is binnen een paar seconden weg, als je je konjac product in een zeef even onder de koude kraan afspoelt.

Verder zijn deze producten supersnel klaar. Je voegt het aan een warme saus toe of warmt het gedurende 2 minuten op in kokend water en het is klaar voor gebruik.

Konjac producten zetten niet uit tijdens het koken en nemen dan ook geen vloeistof op. Al zijn de Raw konjac producten hier een beetje een uitzondering op, want die nemen wel wat vocht op (maar niet zoveel als bijvoorbeeld gewone risotto rijst of gewone pasta).

Houdt hier dus rekening mee als je kookt. Maak je saus bijvoorbeeld wat dikker dan je normaal zou doen, laat het dus wat meer inkoken.

Konjac producten zetten wel uit in je darmen, dus zorg dat je een extra glas water drinkt!

Het is daarom ook niet aan te raden om meer dan 100 gram konjac per persoon te nemen.

Verschillende merken

Er zijn een aantal verschillende merken konjac producten op de markt.

Zero (Action)Raw (Cleanfoods)Smart (Body & Fit)Slim
Prijs:€0.99 voor 200 gram€2.49 voor 200 gram€1.75 voor 275 gram€2.50 voor 270 gram
Verkrijgbaarheid:slechtgoedgoedgoed
Producten:rijst, spaghetti, noedelshele dunne spaghetti, noedels, rijst, lasagna, spinazie noedelsrijst, spaghetti, fettucine, noedelsrijst, spaghetti, tagliatelle, noedels
Beoordeling:

De goedkoopste.

Rijst, spaghetti en noedels zijn wat plastic-achtig qua texture.

Spaghetti lijkt op Capelli d’Angelo, een heel fijne (dunne) spaghetti. Zeer goede texture, aanrader!

Rijst en noedels zijn ook erg lekker, zelfs zonder saus. De rijst is niet van gewone rijst te onderscheiden en voldoende stevig om sushi te maken. Bovendien neemt deze rijst wel wat vocht op, dus ook heel geschikt voor risotto.  Enige leverancier van konjac lasagna. Spinazie noedels bevatten geen spinazie.

Spaghetti lijkt ook qua texture op spaghetti, zelfde geldt voor de andere producten.Spaghetti lijkt ook qua texture op spaghetti, zelfde geldt voor de andere producten.
Ingrediënten:water, konjac, glutenvrije havervezels (spaghetti), calciumhydroxidewater, konjac, gardebia flower extract (natuurlijke kleurstof), calciumhydroxidewater, konjac, calciumhydroxidewater, konjac, glutenvrije havervezels, calciumhydroxide

Twee winnaars

Body & Fit verkoopt zowel Smart konjac producten en Slim konjac producten. Beiden zijn goede kwaliteit en vooral Smart is heel gunstig geprijsd (grotere hoeveelheid, lage prijs). Wat mij betreft winnen de Body & Fit Smart konjac producten qua prijs/kwaliteitsverhouding.

Cleanfoods is duurder, maar de producten, vooral de spaghetti, hebben superieure kwaliteit. Dus qua kwaliteit, wint Cleanfoods wat mij betreft. Je kan in mijn webwinkel dan ook de Cleanfoods spaghetti kopen.

De Raw spaghetti is vooral voor gerechten met een lichtere saus (bijvoorbeeld pesto), zeker het proberen waard. De texture is heel mooi. Absoluut een aanrader voor speciale gerechten! Het verbaast mij dan ook helemaal niet, dat Cleanfoods heel wat konjac-spaghetti naar Italië exporteert, want voor Italianen is de kwaliteit van hun spaghetti heel belangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *