Keto konjac rijst

Konjac Review: Zero, Raw, Slim en Smart producten

De konjacplant groeit in Japan, China, Taiwan, Korea en Indonesië. Vooral in China en Japan wordt hij veel gebruikt om noedels van te maken. Hij wordt daar dan ook speciaal voor geteeld.

Gezondheidsclaims

Konjac producten zijn de laatste paar jaren heel populair geworden in Europa, waarschijnlijk mede door de vele gezondheidsclaims.

1. Afvallen

Deze producten kunnen helpen met afvallen. Dit is niet zo gek, want het is heel belangrijk dat je extra drinkt als je konjac producten eet en dat helpt natuurlijk met een gevoel van verzadiging. Ze bevatten bovendien vezels en die kunnen er ook voor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.

Daarentegen bevatten ze totaal geen voedingsstoffen, dus geen eiwitten of vetten die je verzadigingshormonen in werking zetten.

2. Cholesterolverlagend

Er zijn aanwijzingen dat konjac producten kunnen helpen met cholesterol te verlagen.

3. Goed voor de darmflora

Het is ook mogelijk dat producten met konjac als voedsel kunnen dienen voor de bacteriën in je darmflora. Konjac producten zouden kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Toch hoef je natuurlijk geen konjac te eten om een gezonde darmflora te krijgen!

Konjac bevat in water oplosbare vezels. Normaal zijn dit de soort vezels die vaak aan bewerkte producten worden toegevoegd (want omdat ze in water oplossen kan je ze makkelijk toevoegen), maar in konjac komen ze dus van nature voor. Dit soort vezels zitten in heel veel producten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, zoete aardappelen, maar ook andere groenten, fruit, noten en zaden.

Veel pure producten, zoals groenten, fruit, noten en zaden bevatten zowel in water oplosbare als niet-oplosbare vezels. Al hebben ze wel vaak veel meer van het ene type dan van het andere type vezels. Het is het beste om beide soorten vezels tegelijk binnen te krijgen, want dan vertraagd dit de absorptie van suikers (koolhydraten) uit je voeding en voorkom je hoge pieken in je insuline niveau. Konjac bevat echter alleen oplosbare vezels, dat is dus wel een minpuntje.

Bewerkt product?

Toen ik voor het eerst konjac producten zag, leken ze mij heel bewerkt. In het onderstaande filmpje kan je zien hoe Konjac producten op een traditionele manier gemaakt worden.

Ook al zijn deze producten pas redelijk recent hier in Nederland verkrijgbaar, Japanners eten al eeuwenlang noedels gemaakt van konjac (shiratake noedels).

Waarschuwing

Konjac is niet voor iedereen geschikt! Het kan de werking van ondermeer bepaalde diabetesmedicijnen en bloedverlagende middelen mogelijk beïnvloeden.

Konjac is ook niet geschikt voor mensen die soms last met slikken hebben en evenmin geschikt voor jonge kinderen. Denk er verder aan dat je extra water drinkt als je konjac producten eet.

Smaak

Konjac producten hebben van zichzelf geen smaak. Ze hebben wel texture en dat in combinatie met smaak, maakt dat je iets lekker vindt of niet.

Gebruik

Konjac spaghetti met mosselen

Als je een pakje met konjac rijst of pasta of noedels openmaakt, ruik je eerst een visluchtje. Dit luchtje is binnen een paar seconden weg, als je je konjac product in een zeef even onder de koude kraan afspoelt.

Verder zijn deze producten supersnel klaar. Je voegt het aan een warme saus toe of warmt het gedurende 2 minuten op in kokend water en het is klaar voor gebruik.

Wat ook goed werkt is om een klontje boter te smelten (niet bruin laten worden) en dan de afgespoelde en uitgelekte konjac hier aan toe te voegen. Je laat het op een laag vuur opwarmen en kan dan wat kruiden zoals saffraan of kerriepoeder toevoegen.

Niet te veel

Konjac producten zetten niet uit tijdens het koken en nemen dan ook geen vloeistof op. Al zijn de Raw konjac producten hier een beetje een uitzondering op, want die nemen wel wat vocht op (maar niet zoveel als bijvoorbeeld gewone risotto rijst of gewone pasta).

Houdt hier dus rekening mee als je kookt. Maak je saus bijvoorbeeld wat dikker dan je normaal zou doen, laat het dus wat meer inkoken.

Konjac producten zetten wel uit in je darmen, dus zorg dat je een extra glas water drinkt! Het is daarom ook niet aan te raden om meer dan 100 gram konjac per persoon te nemen.

Verschillende merken

Er zijn een aantal verschillende merken konjac producten op de markt.

  Zero (Action) Raw (Cleanfoods) Smart (Body & Fit) Slim
Prijs €0,99 voor 200 gram €2,49 voor 200 gram €1,70 voor 275 gram €2,90 voor 270 gram
Prijs per kilo €4,95 / kg €12,45 / kg €6,18 / kg €10,47 / kg
Verkrijgbaarheid wisselend goed goed goed
Producten rijst, spaghetti, noedels hele dunne spaghetti, noedels, rijst, lasagna, spinazie noedels, fettuccine, spinazie fettuccine rijst, spaghetti, lasagna, fettuccine, noedels rijst, spaghetti, tagliatelle, noedels
Beoordeling De goedkoopste.
Rijst vind ik lekker, maar ik vind de spaghetti en noedels wat plastic-achtig qua textuur.
De spaghetti heeft een super textuur, de rijst (niet van gewone rijst te onderscheiden) en noedels zijn ook lekker, zelfs zonder saus. Spaghetti lijkt ook qua textuur op spaghetti, zelfde geldt voor de andere producten. Ik vind ze allemaal prima.  Ik merk geen verschil in het product vergeleken met de Smart producten, het enige wat anders is is de prijs. 
Ingrediënten water, konjac, glutenvrije havervezels (spaghetti), calciumhydroxide water, konjac, gardebia flower extract (natuurlijke kleurstof), calciumhydroxide water, konjac, calciumhydroxide water, konjac, glutenvrije havervezels, calciumhydroxide

Scroll omlaag voor meer producten

Twee winnaars!

Prijs/kwaliteit winnaar

Body & Fit verkoopt zowel Smart konjac producten als Slim konjac producten. Ik proef geen verschil tussen de twee, maar Smart is heel gunstig geprijsd (grotere hoeveelheid, lage prijs). Wat mij betreft winnen de Body & Fit Smart konjac producten qua prijs/kwaliteitsverhouding.

Kwaliteit winnaar

Cleanfoods is duurder, maar de producten, vooral de spaghetti, hebben superieure kwaliteit. Dus qua kwaliteit, wint Cleanfoods wat mij betreft.

De Raw spaghetti is vooral voor gerechten met een lichtere saus (bijvoorbeeld pesto), zeker het proberen waard. De textuur is heel mooi. Absoluut een aanrader voor speciale gerechten! Het verbaast mij dan ook helemaal niet, dat Cleanfoods heel wat konjac-spaghetti naar Italië exporteert, want voor Italianen is de kwaliteit van hun spaghetti heel belangrijk!

De Zero rijst vind ik ook heel goed, alleen is de verkrijgbaarheid soms een probleem. Je weet nooit van te voren of de Action het heeft of niet. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.