Bloemkoolsalade met makreel

Bloemkoolsalade met makreel klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het is echt heel lekker en zeker het proberen waard. Makreel is een heel gezonde vis, het behoort tot de vette vissen en is een goede bron van Omega 3 vetzuren. Dat zijn de soort vetzuren die ons lichaam niet zelf kan maken (essentiële vetzuren), maar die we niet genoeg in onze voeding binnenkrijgen. Deze vetzuren helpen onder meer met het tegengaan van chronische ontstekingen, ze zijn dus echt ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Bij Omega 3 vetzuren denken veel mensen meteen aan zalm. Zalm kan ook een goede bron van Omega 3 vetzuren zijn, alleen is de meeste zalm gekweekte zalm. Vaak is gekweekte vis minder gezond en krijgt daarom medicatie waaronder anti-biotica. Dat wil je liever niet. Dus wilde vis verdient de voorkeur en dan is makreel een goede en betaalbare optie.

Heel lekker!

Bloemkoolsalade met makreel heeft een verassende smaak door de frisse dressing en de combinatie van platte peterselie en munt. Makreel is een vette vis en een frisse dressing neemt de wat vettige smaak weg en geeft dit gerecht juist een heel lekkere frisse smaak.

Grote of kleine makreel

Je kan dit gerecht met 1 grote makreelfilet per persoon of meerdere kleine makreel filets per persoon maken. Voor de smaak maakt dit niet uit. Het is wel belangrijk dat de makreelfilet nog huid aan één kant heeft zitten want dat zorgt ervoor dat je makreel mooi knapperig wordt.

Extra bron van vet

Dit gerecht is niet heel hoog in vet, ook al is makreel een vette vis. Dit geeft niet zolang je zorgt dat je voldoende vetten via een dessert toevoegt. Dat kan ook prima want dit gerecht is ook niet heel hoog in calorieën. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met een dessert met room of mascarpone.

Bloemkoolsalade met makreel

Bloemkoolsalade met makreel

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vis
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 381kcal

Ingrediënten

Bloemkoolsalade

  • 500 gram bloemkoolroosjes
  • 10 gram platte peterselie
  • 10 gram munt
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

Makreelfilet

  • 600 gram makreelfilet (gefileerd met huid aan 1 kant)
  • 1 citroen
  • zout en peper

Instructies

Bloemkoolsalade

  • Haal de bloemkoolroosjes van de bloemkool. en kook in 4-5 minuten gaar in een pan met kokend water. Ze moeten bijtgaar zijn, dus niet uit elkaar vallen als je er een vork in prikt.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een pan met water zodat ze net onder staan. Breng het water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in 4-5 minuten gaar. Ze moeten bijtgaar zijn, dus niet uit elkaar vallen als je er een vork in prikt.
    Pan met bloemkoolroosjes in laagje water
  • Laat de bloemkool uitlekken in een vergiet.
    Bloemkool in een vergiet
  • Was de peterselie en munt en dep droog met wat keukenpapier. Snij de peterselie en munt in kleine stukjes. Je kan de steeltjes van de peterselie ook gebruiken, van de munt gebruik je alleen de blaadjes.
  • Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
  • Zest de citroen met een zesteur of rasp en pers de citroen daarna uit.
    Citroen uitpersen met citroenpers
  • Voeg de kappertjes aan de kom met citroenzest en citroensap toe.
  • Voeg nu de munt, peterselie, knoflook en olijfolie toe en meng door elkaar heen.
    Dressing met munt en citroen
  • Meng de uitgelekte bloemkool en de dressing door elkaar heen. Je kan deze bloemkoolsalade zowel koud als warm eten.

Makreel grillen

  • Zet een (bij voorkeur gietijzeren) grilpan op hoog vuur. Laat de pan heel heet worden.
    Gietijzeren grillpan heel heet laten worden
  • Zodra de pan heel heet is, wat olijfolie in de pan doen. Leg de makreel met de huid naar beneden in de grillpan. Bak een aantal tegelijk.
    Makreelfilet met huid naarbeneden in grillpan leggen
  • Strooi een beetje zout en peper over de makreel filet en rasp er wat citroenschil over. Zet het vuur een beetje lager naar matig-hoog en laat de makreel ongeveer 8 minuten bakken. Draai de makreel nu om met een bakspaan of bakspatel en bak nog een paar seconden (het gaat nu heel snel).
    Draai de makreel met een bakspaan
  • Leg op een bord en bak de rest van de vis op dezelfde manier. Altijd huid naarbeneden want dan wordt de vis lekker knapperig!
  • Doe een laagje bloemkoolsalade op een bord en leg de gegrilde makreel er bovenop.
    Bloemkoolsalade met makreel

Nutrition

Calorieën: 381kcal | Bruto koolhydraten: 12g | Eiwit: 33g | Vetten: 23g | Sodium: 184mg | Kalium: 1089mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 422IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 13mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 7µg | Vitamine C: 96mg | Vitamine D: 14µg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K: 67µg | Calcium: 87mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 87µg | IJzer: 3mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 69mg | Fosfor: 256mg | Selenium: 56µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 53% | Macro Koolhydraten: 12% | Macro Eiwitten: 34%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.