inmaken

Inmaken of wecken

Je kan in steeds meer winkels speciale weck potten (glazen potten en deksels met een elastieke rubberen ring) en andere inmaakpotten vinden. Logisch, want zelf etenswaren inmaken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen.

Vroeger was het heel normaal om etenswaren in te maken, vooral ook als je je eigen moestuin had. Nu hebben de meeste mensen een (grote) vriezer en is het gebruikelijker om dingen in te vriezen. Toch kan het nog steeds heel handig zijn om bepaalde producten zelf in te maken.

De voordelen van inmaken zijn:

 1. producten blijven heel lang goed
 2. producten zijn direct klaar voor gebruik
 3. geen conserveringsmiddelen
 4. goedkoop
 5. neemt geen ruimte in de vriezer in
 6. minder voedselverspilling

Wat kan je inmaken of wecken?

Je kan heel veel verschillende dingen inmaken of wecken. Bijvoorbeeld:

 1. jam (niet chia jam zonder suiker!)
 2. hete pepertjes
 3. augurken of komkommers
 4. eieren
 5. groenten
 6. vleesgerechten
 7. sauzen
 8. soepen

Verschil tussen inmaken en wecken

Inmaken doe je met een natuurlijk conserveermiddel zoals:

 1. suiker
 2. azijn
 3. alcohol (meer dan 19%)
 4. zout

Wecken is gebaseerd op het goed steriliseren en vervolgens vacuüm maken van het product. Toch worden inmaken en wecken vaak voor dezelfde dingen gebruikt of er wordt een ander onderscheid gemaakt, gebaseerd op het soort pot dat je gebruikt. Met wecken wordt dan verwezen naar een glazen pot en glazen deksel met een rubberen ring.

Ik maak geen onderscheid tussen inmaken en wecken qua benaming.

Verschil tussen inmaken en fermenteren

Inmaken en wecken zijn niet hetzelfde als fermenteren. Bij inmaken wil je er juist voor zorgen dat alle micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) dood gaan.

Om iets te laten fermenteren heb je juist levende micro-organismen nodig. Met behulp van warmte, zuurstof, vocht en je ingrediënten, zorgen de micro-organismen dat je product kan fermenteren. Ze doen dit door enzymen aan te maken en die gaan bepaalde stoffen in het product afbreken.

Als je iets laat fermenteren verandert de smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en hoe je product eruit ziet. Denk maar aan het maken van yoghurt. Je maakt het met warme melk en een beetje yoghurt. Na 24 uur is alle melk omgezet in yoghurt. Hetzelfde geldt als je kool laat fermenteren, je krijgt dan zuurkool, dat is heel wat anders dan ingemaakte kool, zoals in atjar tjampoer.

Wat heb je nodig om in te maken?

Je hebt een aantal glazen potten met schroefdeksels nodig die groot genoeg zijn voor je gerecht of voor wat je wilt inmaken. Verder heb je een ruime pan nodig. De potten moeten rechtop in de pan kunnen staan en ze moeten helemaal onder water kunnen staan in de pan. Op de bodem van de pan leg je een theedoek, zodat de potten minder snel omvallen en als ze vallen breken ze niet.

Geen speciale potten

Om gerechten in te maken of te wecken kan je gewone glazen potten hergebruiken zolang de deksels niet beschadigd zijn. Je hoeft dus geen dure weck potten te kopen.

Hoe maak je een gerecht in?

 1. Maak het gerecht (soep, saus, vleesgerecht, etc.)
 2. Was een aantal potten en deksels met zeepsop en spoel ze vervolgens uit
 3. Leg een opgevouwen theedoek in een ruime pan. Vul die pan met water en een eetlepel zout en breng aan de kook. Het water moet flink hard borrelen.
 4. Zet de potten met de open kant naarboven in de pan en laat ze 15 minuten in het flink borrelende water koken. De potten moeten onder water staan. Als ze omvallen geeft dat niet, want de theedoek zorgt dat ze niet breken.
 5. Nadat de potten 10 minuten gekookt hebben, voeg je ook de deksels aan het water toe. Die moeten de laatste 5 minuten met de potten meekoken.
 6. Leg een schone theedoek op het aanrecht. Haal de potten met een keukentang uit het kokende water en laat ze op hun kop op de schone theedoek uitlekken. Je wilt de binnenkant van de potten en deksels niet met je vingers aanraken (bovendien zijn ze ook te heet).
 7. Zodra het eten wat je wilt inmaken klaar is, vul je de potten zo vol mogelijk. Zo is er minder ruimte voor lucht en dat is belangrijk want de pot moet straks vacuüm trekken. Het kan zijn dat je alleen je gekookte gerecht in de pot doet (bijvoorbeeld tomatenpuree, tomatensaus of vleesstoofpot), maar het kan ook zijn dat je er geblancheerde pepertjes in doet en de pot vervolgens volgiet met keukenazijn.
 8. Schroef de deksel op de pot en zet de gevulde potten weer in een grote pan (met theedoek) met flink borrelend water. Het water moet dus al koken voordat je de potten erin zet. De potten moeten helemaal onder water staan en het water moet echt goed blijven borrelen, want het moet een temperatuur rond de 120° bereiken, terwijl gewoon kokend water 100° bereikt.
 9. Laat de gevulde potten 15 minuten goed hard koken, het water moet dus opnieuw flink borrelen.
 10. Haal vervolgens de heel hete potten uit de pan met een keukentang of keuken handschoen en laat ze afkoelen. Je mag de potten eventueel ook nog in het water laten staan todat het water koel genoeg is om ze eruit te halen.
 11. Je zal nu merken dat de deksels een beetje ingedeukt zijn. Dit is een teken dat de pot vacuüm getrokken is en dit betekent dat mogelijke micro-organismen onschadelijk gemaakt zijn.
 12. Als je de deksel nog makkelijk kan indrukken, de deksel zal dan een beetje bol staan, is de inhoud niet goed gesteriliseerd. Je kan het dan nog wel eten, maar je moet het dan in de koelkast bewaren en je kan het niet heel lang bewaren.
 13. Een pot met een ingedeukte deksel (je kan de deksel niet goed indrukken), kan je wel heel lang buiten de koelkast bewaren, meerdere jaren zelfs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.