Knapperige makreel wordt lekker knapperig, omdat je de vis grillt of bakt in een grill pan met de huid naar beneden.  Het werkt het beste in een gietijzeren grillpan.

Heel gezond!

Makreel en tonijn zijn familie van elkaar. Het zijn allebei heel gezonde vissen, hoog in Omega 3 vetzuren. Dat zijn de soort vetzuren die ons lichaam niet zelf kan maken (essentiële vetzuren), maar die we niet genoeg in onze voeding binnenkrijgen. We moeten er dus wat extra moeite voor doen.

Heel lekker!

Met dit heerlijke recept, is dat echt niet moeilijk. Dit recept is misschien niet het snelste recept, maar het is echt de moeite waard. De combinatie van de gegrilde knapperige vis met de frisse dressing is echt heerlijk!

Koop je makreel op de markt!

Ik koop mijn vis op de markt. Zo kan ik zien dat ik mooie verse vis heb (de vis moet mooie heldere ogen hebben). En je kan de vis laten fileren! Ik reken twee filets per persoon. Een kilo ongefileerde vis is dan genoeg voor 4 personen en onze kat – Keto Kat – die ook graag 2 filets eet, maar dan rauw natuurlijk!

Knapperige makreelfilet met een heerlijke Aziatische saus

Makreelfilet

 • 600 gram makreelfilet (met huid)
 • 1 citroen
 • zout en peper

Aziatische saus

 • 1 teentje knoflook
 • 3 cm verse gemberwortel
 • 1 bosui
 • 1 rode chili peper
 • 2 limoenen
 • 2 takjes verse koriander
 • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 4 eetlepels Kikkoman Tamari soja saus
 1. Begin met het maken van de saus, want de vis is heel snel klaar!
 2. Maak de gember schoon door de buitenkant eraf te snijden en snij in heel kleine stukjes. 3. Pel het knoflookteentje en snij ook in heel kleine stukjes. 4. Was de chili peper, dep droog en snij open. Afhankelijk van hoe scherp het pepertje is, haal je de zaadjes eruit en gooi die weg. Als het pepertje vrij mild is en je houdt van pittig, hou de zaadjes en de zaadlijst er dan in. Snij de peper in heel kleine stukjes. 5. Was de koriander en dep droog. Haal de blaadjes van de takjes af en voeg aan het kommetje toe.

 6. Was het bosuitje en dep droog. Snij in kleine ringetjes en voeg aan het kommetje toe. Als je het uiteinde van het bosuitje met een paar cm er nog aan in een glaasje water zet, groeit het bosuitje weer aan. 7. Zest de limoenen met een zesteur en voeg aan de kom toe. 8. Pers de limoenen uit. Altijd eerst zesten en dan persen, want zodra je de limoen uitgeperst hebt is het veel moeilijker om te zesten of te raspen. 9. Voeg de Tamari soja saus en de olijfolie ook aan de beker toe en meng goed door elkaar heen. Schenk dit nu in het kommetje en meng het goed door elkaar heen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen.Makreel grillen

 1. Zet een (bij voorkeur gietijzeren) grilpan op hoog vuur. Laat de pan heel heet worden.

 2. Zodra de pan heel heet is, wat olijfolie in de pan doen. Leg de makreel met de huid naar beneden in de grillpan. Bak een aantal tegelijk. 3. Strooi een beetje zout en peper over de makreel filet en rasp er wat citroenschil over. Zet het vuur een beetje lager naar matig-hoog en laat de makreel ongeveer 8 minuten bakken. Draai de makreel nu om met een bakspaan of bakspatel en bak nog een paar seconden (het gaat nu heel snel). 4. Leg op een bord en bak de rest van de vis op dezelfde manier. Altijd huid naarbeneden want dan wordt de vis lekker knapperig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *