Het oorspronkelijke keto dieet was ontwikkeld voor kinderen met ernstige epilepsie.
Aan het begin van de vorige eeuw ontwikkelde Dr. Russell Wilder van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten het keto dieet om kinderen met ernstige epilepsie die niet met de standaard medicatie te behandelen was. Het grootste verschil tussen het keto dieet en andere diëten, ook andere koolhydraat-arme diëten, is dat het keto dieet de stofwisseling verandert. Op een keto dieet verandert de stofwisseling zodanig dat niet glucose (suiker) maar ketonen de belangrijkste brandstof voor elke cel in het lichaam worden.
Het keto dieet wordt ook nu nog steeds gebruikt om epilepsie te behandelen. Bovendien worden er op dit moment een heel aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het keto dieet en de behandeling van tal van hersenziekten, zoals hersentumoren, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer etc. Daarnaast wordt het keto dieet gebruikt in de behandeling van diabetes en auto-immuunziekten en allergieën.
Keto dieet voor kinderen?
Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over het keto dieet voor kinderen met epilepsie. Dit onderzoek heeft laten zien dat het medische keto dieet veilig is voor kinderen. Het medische keto dieet wat voor kinderen is ontwikkeld is wel heel anders dan het keto dieet dat gebruikt wordt om af te vallen. Het is namelijk veel en veel stricter! Hier kan je daar meer overlezen en ook naar een interessante film kijken ‘First Do No Harm’. Je kan het medische keto dieet niet vergelijken met het keto dieet op dit website. De macro’s (verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten) zijn heel anders en op het medische keto dieet wordt heel veel gebruik gemaakt van speciale voedingsshakes, om te zorgen dat de kinderen precies de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.
Kinderen zijn in de groei
Juist voor kinderen in de groei is het heel belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Keto recepten kunnen een stap in de goede richting zijn: zelf koken, geen bewerkte producten, geen suiker. Maar je wil kinderen niet beperken tot slechts 20 gram koolhydraten per dag! Je kan dus zeker de recepten op dit website gebruiken, alleen je laat kinderen meer zuivelproducten, grotere porties groente en/of fruit eten. Het doel voor kinderen is om gezond te eten en dus niet om in ketose te komen en blijven!
Probeer kinderen echte voeding, pure voeding te geven.
Vermijd producten met suiker
Gezonde voeding bestaat uit natuurlijke en onbewerkte voeding. Geef dus geen kant-en-klare ontbijtgranen, zoals Cornflakes, Rice krispies of muesli (!). Ook muesli bevat vaak veel te veel suiker, dat kan dan wel uit gedroogd fruit komen, maar het is nog steeds suiker. Suiker is geen goed begin van de dag!
Glutenvrije producten
Veel ouders komen bij het keto dieet terecht, omdat hun kind niet goed tegen gluten kan. In zo’n situatie kan het al enorm helpen om goede kwaliteit koolhydraat-arme voeding te geven. Veel glutenvrije producten zijn heel erg bewerkt en bevatten tal van toevoegingen (bijvoorbeeld xanthaan gom en andere soorten gom) die niet binnen een gezonde leefstijl passen. Zelf kocht ik voordat ik aan het keto dieet begon regelmatig glutenvrije wafels voor mijn dochter. Je wordt echt niet blij als je ziet wat daar allemaal in zit en ze zijn nog heel duur ook. Het is dus een veel beter idee om zelf wafels met een wafelmaker te maken.
Vermijd bewerkte producten
Bewerkte producten zijn niet gezond. Dit geldt ook voor bewerkte producten die speciaal voor kinderen bestemd zijn. Het probleem met bewerkte producten is, dat:
- ze weinig oplosbare én onoplosbare vezels bevatten (het gaat namelijk om de combinatie! Hier kan je daar meer over lezen)
- veel toevoegingen bevatten (een beetje van dit soort toevoegingen is waarschijnlijk niet erg, alleen zitten ze overal in dus je krijgt veel meer binnen dan je denkt)
- weinig echte voedingsstoffen bevatten
- bevatten vaak zaad-oliën die tot chronische ontstekingen leiden
Een gezond ontbijt: eiwitten en vetten
Juist kinderen in de groei hebben voldoende eiwitten en gezonde vetten nodig! Gebruik de keto ontbijtrecepten op dit website voor een gezond ontbijt voor de hele familie. Ook voor kinderen is een ontbijt met roerei (met of zonder zalm), gebakken eieren met spek, Perzische eieren, gegrilde avocado met ei etc. een goed begin van de dag. Zo’n ontbijt is echt zo gemaakt!
Zo’n ontbijt bevat niet alleen voldoende eiwitten en gezonde vetten, maar ook belangrijke vitamines en mineralen. Juist voor kinderen is het ook belangrijk dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen. Eieren kunnen hiermee helpen, maar het kan nog steeds nodig zijn om extra vitamine D te geven. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en het is dus het best om het in te nemen met een maaltijd die voldoende vet bevat, dus geef je kind vitamine D bij het ontbijt. Klik hier voor meer informatie.
Afwisselen is natuurlijk altijd een goed idee. Dus geef je kind (zodra het oud genoeg is om goed noten/zaden/pitten te kunnen kauwen) ook af en toe keto muesli, vol met gezonde noten, pitten en zaden. Mocht je kind een notenallergie hebben dan moet je dit natuurlijk absoluut niet doen. Als je zelf het keto dieet volgt kan je maar heel weinig yoghurt of kwark met je keto muesli nemen. Dit geldt natuurlijk niet voor kinderen. Kinderen kunnen een flinke portie yoghurt of kwark met hun keto muesli eten en je kan er bovendien ook een ruimere portie bosvruchten (aardbeien, frambozen, bosbessen, rode bessen, maar ook kersen) bijgeven.
In het weekend is het lekker om met de hele familie keto poffertjes, pannenkoekje of keto wafels te eten. Als volwassene of oudere kinderen kan je daar dan keto chia jam bij eten en jongere kinderen kunnen bijvoorbeeld Hero halva jam eten. Deze jam bevat minder suiker en bevat tenminste geen glucosestroop en andere rommel. Ketotella (keto nutella) is ook lekker. Net zoals volwassenen moeten wennen aan eten dat minder zoet is, geldt dit natuurlijk net zo goed voor kinderen. Geef je kind dus de kans om hier geleidelijk aan te wennen. Bouw de hoeveelheid suiker dus geleidelijk af.
Gezonde lunch mee naar school
Je zal merken dat een kind dat een gezond en voedzaam ontbijt heeft gehad, geen 4-6 boterhammen voor lunch nodig heeft! De reden dat veel kinderen zo veel boterhammen eten is, omdat er tegenwoordig zo weinig voedingsstoffen in die boterhammen zitten. Dus ze kunnen nog steeds vitamines en mineralen tekort komen! Bovendien is brood nu zo bewerkt, dat voor ons lichaam een bruine boterham hetzelfde effect heeft als 3 theelepels suiker! Brood van nu is nu eenmaal niet meer hetzelfde als brood van vroeger!
Hier kan je meer informatie vinden over gezonde lunchdozen om mee naar school te nemen.
Avondeten met de hele familie
’s Avonds kan je gewoon een keto maaltijd voor de hele familie koken. Voor je kind kan je daar dan eventueel een portie zilvervliesrijst/wilde rijst/volkoren pasta/aardappels bij doen. Geef kinderen vooral ook ruim voldoende groenten (zoveel als ze willen). Kinderen mogen natuurlijk alle soorten (onbewerkte) groenten, dus ook groenten die niet keto zijn, zoals wortels, pastinaken, bietjes, aardappelen, peulvruchten (geen soja!).
Als je kind niet allergisch voor zuivelproducten is, dan zijn zuivelproducten zonder toegevoegde suikers/zoetstoffen ook gezond. Kies dan volle producten zonder toegevoegde smaakjes en voeg eventueel zelf wat fruit toe. Zo heb je in een ommezien een lekker en gezond toetje!
Gezonde snacks
De meeste kinderen zijn gek op noten, dus noten kunnen een lekkere en gezonde snack zijn. Goede kwaliteit chocolade met niet te veel suiker is ook een optie. Laat je kind geleidelijk wennen aan chocolade met een hoger cacao percentage. Als je altijd chocolade met 35% cacao en heel veel suiker eet, ga je een stukje chocolade met 85% cacao en met weinig suiker niet lekker vinden. Kies dus geleidelijk chocolade met een hoger cacao-gehalte en met minder suiker. Check de etiketten, want lang niet alle donkere chocolade heeft weinig suiker! Je kan natuurlijk ook zelf heel lekkere chocolaatjes met noten of chocolade truffels maken.
Behalve voor de allerkleinste kinderen (en baby’s natuurlijk) is vaak snacken niet nodig en ook niet gezond. Probeer tussendoortjes dus af te bouwen en bewaar ze voor speciale gelegenheden.
Gezonde darmflora
Probeer dit voor een periode van 1-3 maanden en zie of je kind zich hier beter door voelt, meer energie krijgt, minder gestrest is en beter in zijn vel zit. Gezond en puur eten zorgt voor een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is belangrijk voor ons afweersysteem, maar ook voor hoe we ons lichamelijk én geestelijk (!) voelen, dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen.
Kijk uit met deze producten!
Op deze manier kan de hele familie grotendeels hetzelfde eten, er zijn echter een aantal typische keto producten die vooral voor jonge kinderen niet geschikt zijn. Dit zijn vooral de producten met heel veel vezels, zoals:
- konjac (bevat geen voedingsstoffen, dus niet geschikt voor kinderen in de groei)
- chia zaadjes (verstikkingsgevaar)
- lijnzaad (te veel kan tot blauwzuurvergiftiging leiden)