Low carb kids 2: Het keto dieet

keto poffertjes

Het keto dieet was aan het begin van de vorige week ontwikkeld door Dr. Russell Wilder van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten om kinderen met ernstige epilepsie te behandelen. Het grootste verschil tussen het keto dieet en andere diëten, ook andere koolhydraat-arme diëten, is dat het keto dieet fundamenteel anders werkt.

Het verandert namelijk de stofwisseling, op een keto dieet verandert je stofwisseling zodanig dat niet glucose maar ketonen je belangrijkste brandstof voor elke cel in je lichaam worden. Dit is echt totaal anders!

Het keto dieet wordt ook nu nog steeds gebruikt om epilepsie te behandelen. Bovendien worden er op dit moment een heel aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het keto dieet en de behandeling van tal van hersenziekten, zoals hersentumoren, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer etc. Daarnaast wordt het keto dieet gebruikt in de behandeling van diabetes en auto-immuunziekten en allergieën.

Keto dieet voor kinderen?

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over het keto dieet voor kinderen met epilepsie.

Er is weinig twijfel dat het keto dieet een belangrijke vorm van behandeling kan zijn voor kinderen met epilepsie. Dit is dan wel een andere versie van het keto dieet dan je op dit website ziet. De versie voor kinderen met epilepsie is namelijk veel en veel stricter! Hier kan je daar meer overlezen en ook naar een interessante film kijken ‘First Do No Harm’.

Kinderen zijn in de groei

Juist voor kinderen is het heel belangrijk dat ze gezond en gevarieerd eten. Het keto dieet kan daarom een stap in de goede richting zijn: zelf koken, geen bewerkte producten, geen suiker.

Echter, omdat kinderen in de groei zijn is het extra belangrijk dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Het is daarom niet aan te raden om kinderen een keto dieet te laten volgen zonder toezicht van een arts.

Bovendien is het ook helemaal niet nodig.

Probeer kinderen echte voeding te geven, producten die onbewerkt zijn. Geen kant-en-klaar ontbijt uit pakken, zoals Cornflakes, Ricecrispies of muesli met toegevoegd gedroogd fruit en/of suikers. We zijn niet gezonder geworden sinds de supermarkt vol staat met dit soort eten.

Gebruik de recepten op dit website voor een gezond ontbijt. Ook voor kinderen is een ontbijt met roerei (met of zonder zalm), gebakken eieren met spek, champignons en tomaten, etc. een goed begin van de dag.

Met zo’n ontbijt heb je geen 4-6 boterhammen voor lunch nodig! De reden dat veel kinderen zo veel boterhammen eten is, omdat er tegenwoordig zo weinig voedingsstoffen in die boterhammen zitten. Dus ze kunnen nog steeds vitamines en mineralen tekort komen! Klik hier voor meer informatie.

Als lunch kan je kinderen wat groenten (tomaat, komkommer, selderij, wortel, avocado, witlof), wat vlees (plakjes kipfilet, stukje worst, gehaktballetjes) en/of wat stukjes kaas (brie, mozzarella, andere kaas) meegeven.

Low carb lunchdoos

Het is natuurlijk ook lekker om af en toe keto poffertjes of een wrap gevuld met kip en boontjes of roomkaas en kipfilet mee naar school te nemen. Misschien denk je dat dat te weinig is, maar als je kind al een voedzaam ontbijt heeft gehad, zal het weinig of geen behoefte aan tussendoortjes hebben.

Low carb kids Lunchdoos

‘s Avonds kan je gewoon een keto maaltijd koken, maar doe daar dan voor je kind eventueel een kleine portie zilvervliesrijst/volkoren pasta/aardappels bij. Geef kinderen ook een extra portie groenten, ook groenten die niet keto zijn, zoals wortels, pastinaken, aardappelen.

Als je kind niet allergisch voor zuivelproducten is, dan zijn zuivelproducten zonder toegevoegde suikers/zoetstoffen ook gezond. Kies dan volle producten en voeg eventueel zelf wat fruit toe. Een lekker toetje!

Kwark, slagroom en frambozen

De meeste kinderen zijn gek op noten, dus noten kunnen een lekkere en gezonde snack zijn. Laat je kind wennen aan chocolade met een hoger cacao percentage. Doe dit geleidelijk! Als je altijd chocolade met 35% cacao en heel veel suiker eet, ga je een stukje 85% chocolade met weinig suiker niet lekker vinden. Kies dus geleidelijk chocolade met steeds minder suiker en meer cacao. Je kan zelf heel lekkere chocolaatjes met noten maken.

Op deze manier kan de hele familie grotendeels hetzelfde eten. Probeer dit eens drie weken en zie of je je er beter door voelt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*