Low carb lunchdoos

Gezonde lunch om mee naar school te nemen

Wat geef je jouw kind mee voor lunch? In Nederland eten we veel brood. Het is dus niet gek dat veel kinderen brood mee naar school nemen.

Brood?

Maar brood bevat helemaal niet zoveel voedingsstoffen, vooral niet als je ons brood van nu vergelijkt met brood van vroeger. Het is dus heel begrijpelijk dat kinderen in de groei wel 6 boterhammen mee naar school nemen. Veel brood bestaat hoofdzakelijk uit simpele koolhydraten. Voor ons lichaam is dat net als suiker en veel brood bevat maar weinig vezels.

Bovendien zijn er steeds meer kinderen die niet goed tegen gluten kunnen. Helaas is het heel lastig om glutenintolerantie te diagnosticeren en het wordt dan ook lang niet altijd door huisartsen serieus genomen. Hier kan je meer over glutenintolerantie lezen.

Gezonde lunch

Vooral kinderen in de groei hebben essentiële voedingsstoffen nodig, en dit geldt voor hun ontbijt, lunch en avondeten. Als ze tussendoortjes eten, dan geldt het ook voor de tussendoortjes. Geef dus lekker en voedzaam eten.

Probeer dat elke maaltijd voor je kind een bron van eiwitten heeft (dus vlees/vis/eieren), een bron van goede koolhydraten (groente, fruit) en gezonde vetten (roomboter, extra vierge olijfolie, etc.). Op die manier weet je dat je kind de nodige vitamines en mineralen niet alleen via de voeding binnenkrijgt, maar het lichaam van je kind ze ook zo optimaal mogelijk kan opnemen. Juist voor de in vet oplosbare vitamines (vitamine A, E, D en K) geldt dat je een bron van gezonde vetten nodig hebt, om deze vitamines ook goed op te kunnen nemen.

Gezonde lunch ideeën

Je kunt een hele lekkere en gezonde lunch zonder brood meegeven. Denk dan aan combinaties van eieren, vlees(waren), zuivel, groenten, fruit, noten, zaden en pitten.

Pasta is ook een optie, tenzij je kind een glutenintolerantie heeft. Je zou dan wel linzenpasta kunnen proberen, maar check de verpakking want niet alle rode linzenpasta is gegarandeerd glutenvrij. AH heeft een glutenvrije rode linzenpasta, maar de Jumbo rode linzenpasta kan sporen van gluten bevatten.

Je kan bijvoorbeeld rode linzenpasta met worstjes in tomatensaus meegeven en dit kan je combineren met reepjes komkommer of bleekselderij en eventueel een stukje kaas. Als snack kan je kind dan de groenten en/of kaas eten en voor lunch de pasta. Ik gebruik soms gourmet worstjes, maar meestal gebruik ik saucijsjes en die snij ik in plakjes. Je kan natuurlijk ook een bolognese saus maken. Combineer dus een bron van eiwitten (worstjes of gehakt, linzenpasta), gezonde vetten (worstjes, kaas, gehakt, extra vierge olijfolie voor de saus), koolhydraten (linzenpasta, komkommer, bleekselderij, tomaten) en vezels (linzenpasta, bleekselderij).

Of combineer komkommer, tomaat, mozzarella, een paar olijven en een avocado. Zo heb je een bron van eiwitten (mozzarella), gezonde vetten (avocado), koolhydraten (tomaten, komkommer) en vezels (avocado, tomaten). Ook zo’n lunchbox is zo klaar, heel lekker en voedzaam!

Een andere optie is een combinatie van avocado, feta, grillworst en frambozen. Als je de avocado al doormidden snijdt en er wat peper en zout opdoet, kan je kind hem zo met een theelepeltje eten. Om het nog makkelijker te maken, kan je hem al langs de kant los snijden. Je kan natuurlijk ook aardbeien combineren met een stuk roombrie en grillworst.

Noten, bosbessen, frambozen, aardbeien, cottage cheese of volle kwark zijn ook een lekkere en makkelijke lunch. Je hebt als bron van eiwitten en gezonde vetten de noten, cottage cheese of kwark, als bron van koolhydraten en vezels de verschillende vruchten en noten bevatten vezels.

Veel kinderen houden helemaal niet van lever of kippenlevertjes, maar vinden een paar plakjes leverworst wel lekker. Het is dan ook een goed idee om je kind een paar keer per maand een stuk leverworst te geven. Kies dan wel voor leverworst die gemaakt is met flink wat lever, dus leverworst door de slager gemaakt. Lever is ondermeer een heel goede bron van vitamine A. Vitamine A is heel belangrijk, al mag je er niet te veel van binnenkrijgen. Hier kan je daar meer over lezen.

Als je naar deze lunchdoosjes kijkt denk je misschien, dat is veel te weinig voor mijn kind. Dat kan, elk kind is anders, maar het kan ook omdat je kind niet voldoende voedingsstoffen met ontbijt binnenkrijgt en daarom de behoefte heeft aan snacks.

Gezonde lunch in een goede lunchdoos

Als je een lunch met verschillende dingen meegeeft  heb je natuurlijk wel een goede lunchdoos nodig. Het prettigst is een lunchdoos met meerdere vakjes.

Ik vind dit daarom de prettigste lunchdoos voor kinderen, al vind ik hem wel erg duur. Deze lunchdoos komt in leuke kleurtjes, heeft veel verschillende vakjes en sluit heel goed af. Hij is alleen niet vaatwasser/magnetron bestendig.

Vooral als je kind niet zo’n grote tas heeft of al een heel volle tas heeft, dan kan een opvouwbare lunchdoos een uitkomst zijn. Deze lunchdoos komt in meerdere kleurtjes en heeft meerdere vakjes plus een vorkje/lepel die je kan uitvouwen en in de deksel opruimen. Bovendien is hij zowel vaatwasser als magnetron bestendig.

Hij sluit goed, maar de deksel sluit de verschillende compartimenten niet goed van elkaar af. Dus als je in één vakje mozzarella (nogal nattig) en in een ander vakje frambozen doet, dan is de kans groot dat wat vloeistof van de mozzarella op de frambozen komen en dat is niet lekker. Ik los dit op door de mozzarella dan in een plastic zakje te doen. Maar je kan natuurlijk ook een lunchdoos kopen die dit probleem niet heeft!

Mijn tips voor het kiezen van een lunchdoos voor kinderen:

  1. meerdere vakjes
  2. makkelijk open te maken en makkelijk te sluiten
  3. niet te groot
  4. niet te veel losse onderdelen (ivm zoek raken)
  5. leuk kleurtje
  6. makkelijk schoon te maken (liefst vaatwasserbestendig)

Ook een goede waterfles!

Gezond drinken is minstens net zo belangrijk als gezond eten. Geef je kind dus een goede waterfles mee naar school.

Het is niet aan te raden om een flesje mineraalwater in de supermarkt te kopen en dat flesje her te gebruiken. Dit is namelijk niet hygiënisch. Ook in water zitten bacteriën en de flesjes kunnen niet goed genoeg schoongemaakt worden. Kies dus een leuke en natuurlijk goed afsluitbare waterfles.

Lunchtasje

Zelf ben ik een enorme fan van lunchtasjes. Ze houden het eten lekker koel en je kind heeft alles bij elkaar. Bovendien, mocht iets lekken dan is het niet het einde van de wereld, want je hebt geen natte schooltas/natte boeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.