Keto dieet en gezonde darmflora

Wat is de darmflora?

In het nieuws hoor je steeds vaker over het belang van een gezonde darmflora. De afgelopen 10 jaar wordt er heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen de darmflora en een heel aantal ziekten (zowel lichamelijke als psychische). Maar wat is de darmflora eigenlijk?

Biljoenen darmbacteriën

In onze darmen leven biljoenen bacteriën. Al deze bacteriën vormen samen met virussen en schimmels onze darmflora. Onze darmflora wordt ook wel micro-biota of microbioom genoemd.

Ieder mens heeft zo’n honderd biljoen darmbacteriën in zijn darmflora! Bovendien is de darmflora van ieder mens uniek.

Niet alleen bacteriën!

In onze darmen leven niet alleen heel veel bacteriën, maar ook een heleboel andere soorten micro organismen, zoals ééncellige organismen (archaea), virussen, schimmels, etc. Sommige van die virussen kunnen zelfs bacteriën onschadelijk maken. 

Al deze organismen samen vormen onze darmflora.  

Onze darmflora verandert

Onze darmflora is niet constant. Onderzoek heeft laten zien dat er een verschil is tussen de darmflora van pasgeboren baby’s die via een gewone bevalling zijn geboren en die via een keizersnee zijn geboren. Waarschijnlijk krijgt een baby z’n eerste bacteriën van de moeder tijdens de geboorte. Het blijkt dat baby’s die via een keizersnee geboren worden hebben een hoger risico om astma en diabetes type 1 te ontwikkelen. 

In de eerste twee jaar van ons leven verandert de darmflora enorm. Zo blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen uit de borstmelk ook weer micro-organismen binnen krijgen die helpen met het opbouwen van een gezonde darmflora. 

Anti-biotica daarentegen, doodt juist veel micro-organismen. Zo zijn er dus een hoop verschillende factoren die de darmflora gedurende de eerste paar jaar van ons leven beïnvloeden. Gelukkig stopt het daarna niet, maar kunnen we onze darmflora ons hele leven lang via onze voeding beïnvloeden.

 

 

 

 

Photo by Hey Paul Studios on Foter.com / CC BY

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.