vermoeidheid op het keto dieet

Waarom het keto dieet ongezond zou zijn …

Het keto dieet is ongezond, dat hoor je in de media, van de mensen om je heen en misschien zelfs van sommige artsen, voedingsdeskundigen en diëtisten. Als je dan gaat kijken waar zo’n zienswijze op gebaseerd is, dan kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende ideeën zijn wat het keto dieet nou eigenlijk is.

Dit is eigenlijk ook niet zo heel vreemd, zo heb je het medische keto dieet, het keto dieet om af te vallen, dirty keto, clean keto, etc.

Het keto dieet is ongezond, omdat …

Het artikel wat ik laatst las waarin wordt gezegd dat keto heel ongezond is, noemde de volgende redenen:

  • je valt alleen maar af omdat je heel weinig calorieën eet
  • je eet heel éénzijdig
  • nare bijwerkingen

Te weinig calorieën

calorieën beperken

Het eerste misverstand is dat je op het keto dieet afvalt omdat je weinig calorieën eet.

Op vrijwel elk standaard dieet is dit inderdaad het geval, maar juist het keto dieet is de uitzondering!

wat zijn macro's

Op het keto dieet krijg je zo’n 75% (of meer) van je dagelijkse energiebehoefte (calorieën) uit gezonde vetten.

Juist vetten bevatten veel calorieën. Zo bevat 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten slechts 4 kcalorieën, terwijl 1 gram vet maar liefst 9 kcalorieën bevat. Het keto dieet is dan ook absoluut geen dieet laag in calorieën. 

Zeker als je net met het keto dieet begint dan eet je in het algemeen meer dan 2000 kcalorieën per dag. Als je het keto dieet langere tijd volgt dan kan het zijn dat je wat minder calorieën eet, vooral als je het keto dieet combineert met intermittent fasting. Toch kan je het keto dieet niet vergelijken met calorie beperkte diëten. Je probeert namelijk om ervoor te zorgen dat je maaltijden voldoende calorieën bevatten. Je wilt zeker niet minder dan zo’n 1200-1400 kcalorieën per dag eten en bovendien wil je je energiebehoefte van dag tot dag variëren.

Veel mensen die het keto dieet al langere tijd volgen, gaan regelmatig vasten. Dat is heel gezond, zo lang je als je eet maar een behoorlijke maaltijd eet. Je zal merken dat je na verloop van tijd prima een paar dagen kan vasten (wel drinken als je vast), hoe langer je gevast hebt, hoe voorzichtiger je je vast breekt. Toch kan je na 1-2 maaltijden na je vast weer een gewone hoeveelheid eten. Voor je lichaam is vasten heel wat anders dan steeds kleine beetjes eten! Vasten is gezond, want het kan autofagie in werking zetten. Kleine beetjes eten is niet gezond.

Eénzijdig eten

Keto voedingsdriehoek

Het tweede argument is dat het keto dieet heel ongezond is want je zou heel éénzijdig eten.

Het voorbeeld dat wordt genoemd is dat je geeneens twee appels zou kunnen eten. Maar waarom zou je? Het is niet dat appels zo boordevol voedingsstoffen zitten, je kan veel beter groenten en vlees eten, die bevatten veel meer voedingsstoffen. 

Meer voedingsstoffen

Keto diet

Juist het keto dieet bevat veel meer gezonde voedingsstoffen omdat je pure, natuurlijke voeding eet. Je eet dus wel degelijk koolhydraten, maar je belangrijkste bronnen van koolhydraten zijn niet suiker, zoetigheid en bewerkt eten, maar groenten en noten, zaden en pitten.

Bovendien is het een groot misverstand dat de meeste voedingsstoffen in koolhydraten zitten. Juist op het keto dieet is de kans dat je vitamine en mineralen tekorten oploopt heel erg klein. Hier kan je daar meer over lezen.

Vitamine D tekort en trage stofwisseling

De reden dat veel mensen vitamine en mineralen tekorten ontwikkelen is dat veel van onze voeding heel bewerkt is. Hierdoor bevat de voeding nog maar weinig vitamines en mineralen. Die worden vervolgens kunstmatig aan voedingsmiddelen toegevoegd, maar ons lichaam kan vitamines en mineralen in die vormen vaak niet erg goed opnemen. Het gaat dan ook vaak om slimme marketing en het heeft dan ook meestal niks met gezonde voeding te maken.

Bovendien probeer je juist op het keto dieet een goede verhouding tussen Omega 3 vetzuren en Omega 6 vetzuren via je voeding te bereiken. Je doet dit door geen producten met schadelijke zaad-oliën te eten en minimaal één keer per week vette vis te eten (vaker is natuurlijk ook goed!), bovendien kies je als dat mogelijk is voor vlees en zuivelproducten van grasgevoerd vee, eieren van kippen die vrij rond lopen en vooral ook wormpjes en insecten kunnen eten en vers geperste extra vierge olijfolie (hoog in polyfenolen). Dit soort voeding helpt met het tegengaan van chronische ontstekingen en dit is waarschijnlijk een reden waarom het keto dieet bij zoveel verschillende ziektes enorm kan helpen.

Meer vezels

Avocado bevat veel vezels

Er wordt ook vaak beweerd dat je op het keto dieet niet genoeg vezels binnen zou krijgen. Dat ligt er natuurlijk maar net aan. Veel mensen die naar het keto dieet overschakelen eten juist meer groenten dan ze eerst deden. De meeste mensen die het keto dieet volgen krijgen dus meer vezels door hun voeding binnen, dan mensen die veel bewerkt eten op het standaard westerse dieet eten.

Er zijn echter ook mensen die het keto dieet volgen en weinig groenten eten, omdat ze last hebben van heel gevoelige darmen en chronische obstipatie. Ook in het geval van voedingsvezels is meer lang niet altijd beter. Sommige mensen voelen zich juist beter als ze minder vezels eten. Dit is ook niet zo heel vreemd, want volken zoals de Inuit eten vrijwel geen vezels en voeren daar wel bij. Pas nu ze een Westerse voeding eten, krijgen ook zij last van tal van ‘welvaarts’ ziekten.

Nare bijwerkingen van het keto dieet

Tot slot wordt gezegd dat het keto dieet allemaal nare bijwerkingen heeft. Vaak wordt dan bedoeld dat je als je overstapt naar het keto dieet een redelijke kans hebt om keto griep te krijgen.

Keto griep is geen griep. Het is een onbalans tussen bepaalde zouten die je lichaam nodig heeft en wordt veroorzaakt doordat je in korte tijd vrij veel vocht verliest. Je lichaam houdt vocht vast als je koolhydraten eet, als je dus minder koolhydraten eet gaat je lichaam een deel van dat vocht kwijtraken. Als je alert bent op de symptomen van keto griep kan je hier heel goed wat aan doen. Het is dus zeker niet zo dat iedereen keto griep krijgt! Hier kan je meer over keto griep lezen en hoe je het kan voorkomen.

Vermoeidheid op het keto dieet

Ben je net naar het keto dieet overgeschakeld en voel je je heel moe, energieloos? Tijdens de overschakeling naar het keto dieet kan het zijn dat je weinig energie hebt en je moe voelt.

vermoeidheid op het keto dieet

Het is een enorme overschakeling voor je lichaam om in plaats van koolhydraten als belangrijkste brandstof, vetten te moeten gaan verbranden om aan energie te komen. Bovendien eet je op het keto dieet 2-3 keer per dag en eet je dus niet de hele dag door. Dat is ook een grote overschakeling. Je krijgt dus niet langer de hele dag door een stoot suiker binnen om weer even wat energie te hebben. Juist de hele dag door eten maakt dat je je altijd maar hongerig voelt en gewichtsproblemen krijgt.

Toch zal je zien dat als je volhoudt, je juist veel meer energie krijgt. Ketonen zijn een pure brandstof, waardoor je hersenen beter kunnen werken en je een groter uithoudingsvermogen krijgt. Dit is waarom juist endurance sporters, zoals bijvoorbeeld marathonlopers vaak overschakelen naar het keto dieet.

Je moet alleen wel je lichaam de tijd geven om de omschakeling te maken. Bij de meeste mensen duurt het 2-3 maanden voordat je keto-adapted (fat-adapted) bent.

Toch is het een beetje hypocriet om te denken dat dit alleen het geval is bij het keto dieet. Juist van calorie-beperkte diëten is bekend, dat de mensen die ze volgen zich naar, koud, moe, futloos voelen. Dit komt omdat de kans groot is dat op een calorie-beperkt dieet je stofwisseling gaat vertragen. Daar hoef je in elk geval op het keto dieet niet bang voor te zijn (tenminste als je het op de juiste manier volgt).

Slechte adem & het keto dieet

nare bijwerkingen

Een andere nare bijwerking van het keto dieet die vaak genoemd wordt is slechte adem. Gedurende de overschakeling van suiker naar vet als belangrijkste brandstof, moet je lichaam gaan leren om ketonen effectief te gebruiken. Dat duurt dus een aantal maanden. Gedurende die eerste tijd scheidt je vrij veel ketonen uit, ook via je adem en dit veroorzaakt een slechte adem. Dit is dus alleen in de beginfase. Het goede nieuws is echter dat het keto dieet veel beter voor je gebit is. Juist suiker en producten hoog in zetmeel veroorzaken tandbederf en daardoor ook slechte adem. Dit is een heel ander probleem, wat niet uit zichzelf weggaat!

Diarree op het keto dieet

Het kan zijn dat als je net met het keto dieet begint, je wat last van diarree en buikkramp krijgt. Op het keto dieet eet je heel anders dan wat je waarschijnlijk gewend was. Je lichaam moet zich hier aan aanpassen en heeft daar wat tijd voor nodig.

Als je lichaam nog niet zo heel goed vet kan verteren, ga je dat extra vet uitpoepen en dat veroorzaakt de diarree. Misschien kan je je nog herinneren dat er een aantal jaar geleden een afslankpil (Alli, Orlistat) op de markt kwam die de vertering van vet tegen ging. Die pil had als bijwerking dat mensen enorme diarree kregen, omdat al dat vet in de ontlasting terecht kwam. Bij verreweg de meeste mensen duurt dit niet heel lang. Er is echter een groep mensen waarbij zowel de diarree als de tijd dat het lichaam nodig heeft om zich aan te passen heel andere vormen aanneemt. Hier kan je daar meer over lezen.

Niet voor iedereen

Het keto dieet is voor de meeste mensen een heel goed dieet om af te vallen of als gezonde leefstijl. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het keto dieet afgeraden. Het kan namelijk de stofwisseling van de baby beinvloeden.

Als je onder behandeling van een arts bent en/of medicatie gebruikt, is het heel belangrijk dat je altijd eerst met je arts over legt. Het keto dieet kan bijvoorbeeld bepaalde medicatie versterken of verzwakken.

Bovendien zijn er bepaalde ziektes waarbij het eten van bepaalde voeding de ziekte kan verergeren, dit geldt bijvoorbeeld voor ijzerstapelingsziekte. Lees daarom ook de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.