boter in de pan smelten

Verzadigde vetten en graanproducten

Het officiële voedingsadvies is om vooral plantaardige oliën en veel koolhydraten in de vorm van volkoren graanproducten, bruine rijst, etc. te eten.

Dit advies is gebaseerd op werk van Ancel Keys. Toen in de jaren ’50 en ’60 opeens veel mannen in Minnesota (Amerika) aan hartaanvallen overleden, besloot hij uit te zoeken hoe dat kwam. Zijn hypothese was dat dit kwam door het eten van verzadigde (dierlijke) vetten, die zouden leiden tot een hoog cholesterolgehalte en dat zou dan weer leiden tot hart-en vaatziekten.

Zijn onderzoek in 22 landen, wees uit dat dit niet zo was. Echter door de gegevens uit slechts 7 van de 22 landen te gebruiken, kon hij wel laten zien dat er een verband was tussen het eten van veel verzadigde vetten en hart-en vaatziekten. Deze studie heet daarom de ‘Zevenlanden studie’ (de gegevens van de andere 15 landen konden immers niet gebruikt worden).

Op dit foutieve onderzoek is dus ons huidig voedingsadvies gebaseerd. Sinds dit advies, zijn mensen daadwerkelijk anders gaan eten. We eten nu veel minder verzadigde vetten (boter, reuzel, ossenwit) en veel meer onverzadigde vetten (zonnebloemolie, palmolie, raapzaadolie, margarine, halvarine). We eten magere producten in plaats van volle producten. We eten mager vlees (mager gehakt, kipfilet) in plaats van vettere stukken vlees. En we zijn inderdaad ook veel meer koolhydraten gaan eten.

Sinds we dit zijn gaan doen (jaren ’70 vorige eeuw) zijn er meer en meer mensen met overgewicht en is obesitas met de daaraan verbonden ziekten (diabetes type 2, hart-en vaatziekten, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, een aantal soorten kanker) een steeds groter probleem.

De komiek Tom Naughton heeft hier een kort fimpje ‘Big Fat Lies’ over gemaakt. Dit filmpje duurt 2,5 minuut en is een clip uit de documentaire ‘Fat Head’.


Tom Naughton Big Fat Lies

Meer weten? Lees ook mijn blogs over gezonde vetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.