voordelen en nadelen van stevia

Voor – en nadelen van stevia

Kan je verslaafd aan stevia raken? Op veel keto sites wordt geadviseerd om suiker en andere zoetstoffen hoog in koolhydraten, zoals honing, siroop, banaan etc. te vervangen door stevia. Dit zou de overgang naar het keto dieet makkelijker kunnen maken.

Dit lijkt echter voor lang niet iedereen het geval te zijn. Ik hoor steeds vaker dat mensen zeggen dat ze aan stevia verslaafd zijn geraakt en moeite hebben om er mee te stoppen. Dit lijkt niet onlogisch. Zolang je zoetigheid blijft eten, maak je het waarschijnlijk moeilijker voor je hersenen om van suiker of andere zoetigheid af te kicken. Bovendien is stevia vele malen zoeter dan suiker!

Er is dus een risico dat je de ene verslaving inruilt voor een andere verslaving.

Stevia en je lichaam

Er zijn aanwijzingen dat net zoals suiker, ook stevia invloed heeft op je hersenen, je darmflora en het proeven van zoete smaak.

Onderzoek bij ratten laat zien dat ook stevia na een maand al veranderingen laat zien in de hersenen van de ratten. Vooral het geheugen verminderde en gedrag met betrekking tot beloning veranderde. Bovendien hadden de ratten na een maand al minder zoetreceptoren in hun tong. Hierdoor wilden ze dus steeds meer zoetigheid om hetzelfde beloningseffect te kunnen bereiken.

Ook bij mensen zijn soortgelijke effecten gevonden, zoals een steeds grotere hoeveelheden van de zoetstof willen hebben. Een steeds grotere hoeveelheid van iets willen hebben, is een duidelijk kenmerk dat iets verslavend is.

Toename in zoetstoffen

Vooral in de afgelopen 10 jaar zijn steeds meer mensen zoetstoffen gaan gebruiken. Bovendien wordt in meer en meer producten het suikergehalte verlaagd en de suiker gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld stevia. Dit heeft tot op heden het probleem van overgewicht niet verminderd.

Het lijkt dan ook helemaal niet zo duidelijk of het gebruik van zoetstoffen wel een rol kan spelen in afvallen.

Combinatie suiker en vet

Onderzoeken hebben uitgewezen dat als voeding ongeveer evenveel vet als suiker bevat, dat we dan veel eerder geneigd zijn om te gaan ‘overeten’. Ik vraag me dan ook af of dit ook het geval is als je zoetstoffen en vet in een bepaalde verhouding gaat eten?

Vooral op het keto dieet kan dit een probleem zijn, omdat je veel vet eet. Vet bevat veel energie. Het is dus extra belangrijk dat je je tijdig verzadigd voelt, als je namelijk gaat ‘overeten’ dan zal je onherroepelijk in gewicht gaan aankomen.

Smaak veranderen

Je zal merken dat als je helemaal met suiker en zoetstoffen stopt, je smaak al vrij snel gaat veranderen. Je gaat de natuurlijke zoetheid in je voeding proeven.

Opeens proef je dat melk en room veel zoeter dan yoghurt zijn, proef je dat kraanwater op sommige plaatsen veel zoeter is dan op andere plaatsen, opeens snap je waarom snoeptomaatjes ‘snoep’ tomaatjes genoemd worden (ze zijn bijna net zo zoet als druiven).

Als je echter zoetstoffen gaat gebruiken, zal dit niet gebeuren. Op de langere termijn maak je het daardoor moeilijker om het keto dieet vol te houden. Je zal continu geconfronteerd blijven met de dingen die je niet kan eten.

Zodra je je smaak echter veranderd hebt, heb je veel minder of helemaal geen behoefte meer aan veel bewerkt eten, inclusief zoetigheid. Vaak vind je het geeneens lekker meer.

Is stevia verslavend? Hoe stop je?

Hier kan je meer lezen over hoe je kan stoppen met het gebruik van zoetstoffen, zoals stevia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.