voordelen en nadelen van stevia

3. Voor – en nadelen van stevia

Het is mogelijk dat stevia je kan helpen om de overgang naar het keto dieet makkelijker te maken.

Dit is echter voor lang niet iedereen het geval. Ik hoor steeds vaker dat mensen zeggen dat ze aan stevia verslaafd zijn geraakt en moeite hebben om er mee te stoppen. Dit lijkt niet onlogisch. Zolang je zoetigheid blijft eten, maak je het waarschijnlijk moeilijker voor je hersenen om van suiker of andere zoetigheid af te kicken.

Er is dus een risico dat je de ene verslaving inruilt voor een andere verslaving.

Onze hersenen hebben gezonde vetten nodig

Er zijn aanwijzingen dat je hersenen gaan compenseren voor het feit dat je zoetstof zonder calorieën eet.

Bij sommige mensen (niet bij iedereen) lijkt dit er toe te leiden dat hun hersenen steeds grotere hoeveelheden van de zoetstof willen hebben waarschijnlijk om te compenseren. Het steeds grotere hoeveelheden van iets willen hebben, is een duidelijk kenmerk dat iets verslavend is.

Toename in zoetstoffen

Vooral in de afgelopen 10 jaar zijn steeds meer mensen zoetstoffen gaan gebruiken. Bovendien wordt in meer en meer producten het suikergehalte verlaagd en de suiker gedeeltelijk vervangen door bijvoorbeeld stevia. Dit heeft tot op heden het probleem van overgewicht niet verminderd.

Hierop gebaseerd is het nog helemaal niet zo duidelijk of het gebruik van zoetstoffen wel een rol kan spelen in afvallen.

Combinatie suiker en vet

Onderzoeken hebben uitgewezen dat als voeding ongeveer evenveel vet als suiker bevat, dat we dan veel eerder geneigd zijn om te gaan ‘overeten’. Ik vraag me dan ook af of dit ook het geval is als je zoetstoffen en vet in een bepaalde verhouding gaat eten?

Vooral op het keto dieet kan dit een probleem zijn, omdat je veel vet eet. Vet bevat veel energie. Het is dus extra belangrijk dat je je tijdig verzadigd voelt, als je namelijk gaat ‘overeten’ dan zal je onherroepelijk in gewicht gaan aankomen.

Smaak veranderen

Doorbreek het eten uit gewoonte

Je zal merken dat als je helemaal met suiker en zoetstoffen stopt, je smaak al vrij snel gaat veranderen. Je gaat de natuurlijke zoetheid in je voeding proeven.

Opeens proef je dat melk en room veel zoeter dan yoghurt zijn, proef je dat kraanwater op sommige plaatsen veel zoeter is dan op andere plaatsen, opeens snap je waarom snoeptomaatjes ‘snoep’ tomaatjes genoemd worden (ze zijn bijna net zo zoet als druiven).

Als je echter zoetstoffen gaat gebruiken, zal dit niet gebeuren. Op de langere termijn maak je het daardoor moeilijker om het keto dieet vol te houden. Je zal continu geconfronteerd blijven met de dingen die je niet kan eten.

Zodra je je smaak echter veranderd hebt, heb je veel minder of helemaal geen behoefte meer aan veel bewerkt eten, inclusief zoetigheid. Vaak vind je het geeneens lekker mer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *