alcohol op het keto dieet

Alcohol op het keto dieet

Kan je koolhydraat-arme alcohol op het keto dieet drinken? Kom je uit ketose door alcohol? Kan je afvallen terwijl je alcohol drinkt? Dit zijn veelgestelde vragen over alcohol op het keto dieet.

Uit ketose door alcohol?

Op het keto dieet kan je best af en toe alcohol drinken. Een glaasje wijn of een glaasje sterke drank bevat weinig koolhydraten en je zal hierdoor niet uit ketose komen.

Als je echter bier of cocktails gaat drinken, dan is de kans dat je uit ketose komt wel heel groot. Het is dus belangrijk om te weten welke soorten alcohol koolhydraatarm zijn.

Alcohol en gewichtsverlies

Als je het keto dieet volgt omdat je wilt afvallen is het drinken van alcohol niet een heel goed idee, tenzij je het bij hoge uitzondering een keertje drinkt.

Er zijn drie redenen waarom zelfs koolhydraat-arme alcoholische dranken toch je gewichtsverlies zullen vertragen:

  1. je lichaam ziet alcohol als vergif en je lever gaat dus eerst alcohol verwerken voordat het doorgaat met koolhydraten en vet verbranden. Door het drinken van alcohol vertraag je dus je vetverbranding.
  2. alcohol is een heel geconcentreerde vorm van energie. Ook koolhydraat-arme alcohol bevat veel calorieën. Energie die je niet gebruikt, wordt opgeslagen als vet.
  3. Van alcohol krijg je trek. De kans dat je dus gaat ‘overeten’ of de verkeerde dingen gaat eten neemt toe. Als je bovendien aangeschoten bent, worden je eigen grenzen minder duidelijk en je kan minder helder nadenken. De kans dat je de ‘verkeerde’ dingen gaat eten wordt veel groter. Bovendien is de kans dat je aangeschoten wordt veel groter als je het keto dieet al enige tijd volgt en flink bent afgevallen. Je lichaam gaat dan veel sterker op de alcohol reageren, hou hier dus ook rekening mee.

Alcohol en je immuunsysteem

Ook als je niet wilt afvallen, is het nog steeds van belang om de hoeveelheid alcohol die je drinkt in de gaten te houden. Door alcohol te drinken verander je je darmflora. Je darmflora speelt een belangrijke rol voor je afweersysteem.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat alcohol de cellen in je darmwand kunnen beschadigen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers mogelijk makkelijker in de bloedbaan komen.

Dit betekent niet dat je helemaal geen alcohol kan drinken, maar probeer de hoeveelheid te beperken.

Welke alcohol kan je drinken op het keto dieet?

sterke drank op het keto dieet

Niet alle alcohol is hoog in koolhydraten.

Vooral sterke drank (drank met een hoog alcohol percentage (40% of hoger)), zonder toegevoegde suiker en smaakjes kan laag in koolhydraten zijn.  Je kan dit soort dranken dan ook op een keto dieet drinken.

een glas champagne kan op het keto dieet

Je kan ook best een glas wijn of champagne nemen en toch in ketose blijven. Probeer de hoeveelheid wel in de gaten te houden. Een glas van 150 ml is een ‘ouderwets’ wijnglas en is dus niet heel groot. 

Bier en dranken met toegevoegde smaakjes of cocktails kan je vrijwel nooit op het keto dieet drinken, want je zal er door uit ketose komen.

Koolhydraat-arme alcohol

Keto alcohol

Alcohol met weinig koolhydraten: Sterke drank

Een glaasje sterke drank zonder toegevoegde smaakjes bevat heel weinig koolhydraten en kan dus passen binnen het keto dieet.

Likeur daarentegen niet, want likeur bevat veel meer koolhydraten.  De volgende soorten sterke drank zijn koolhydraat-arm:

Whisky op het keto dieet
  • jenever
  • whisky
  • tequila
  • rum
  • cognac
  • brandy
  • wodka

Alcohol met weinig koolhydraten: Droge wijn en champagne

Champagne, droge witte wijn en rode wijn bevatten per 150 ml glas 2 gram koolhydraten.

Wijn op het keto dieet

Toch hangt het een beetje van het soort wijn af. Pinot Noir, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en de meeste Rosé bevatten 3 gram koolhydraten per glas. Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay bevatten 4 gram koolhydraten per glas en zoetere wijnen meer. Riesling bevat al gauw 6 gram koolhydraten per glas.

Deze hoeveelheden hangen bovendien af van het jaar en waar de wijn vandaan komt, het is dus moeilijk om met precieze getallen te komen.

Alcohol met veel koolhydraten: Bier

Bier op het keto dieet

Bier is problematisch op het keto dieet. Het is niet voor niks dat je van veel bier een bierbuik krijgt. 

Een 250 ml glas pils bevat 7,5 gram koolhydraten. De meeste andere soorten bier bevatten per 250 ml meer dan 10 gram koolhydraten.  Hier kan je daar meer informatie over vinden.

Alcoholvrij bier bevat nog meer koolhydraten

Kijk helemaal uit met alcoholvrij bier. Dat is namelijk vaak een mix van bier en limonade. Het bevat dus juist nog meer koolhydraten dan gewoon bier. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.