Hartkloppingen

Hartkloppingen

Het kan zijn dat je gedurende de eerste weken op het keto dieet last krijgt van een licht verhoogde hartslag en een wat snellere hartslag. Als je normaal gesproken een lage bloeddruk hebt, dan is de kans dat je hier last van krijgt iets groter.

Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je ook hartkloppingen hebben, hier kan je daar meer over lezen.

Oorzaak

Hartkloppingen op het keto dieet worden veroorzaakt door:

  1. onvoldoende drinken
  2. elektrolyten onbalans

Als je te weinig drinkt krijg je last van lichte uitdroging. Er is dan minder vloeistof in de bloedbaan en je hart moet dan iets harder of sneller pompen om de bloeddruk op peil te houden.

Hetzelfde geldt als elektrolyten uit balans raken, doordat je veel minder vocht vasthoudt. Electrolyten beïnvloeden je bloeddruk op verschillende manieren. Natrium (dit zit in zout, drinkbouillon) zorgt voor een hogere bloeddruk. Dit is waarom je meestal het advies krijgt om de hoeveelheid zout te verminderen als je een te hoge bloeddruk hebt. Kalium daarentegen verlaagt de bloeddruk. Magnesium helpt ook met het reguleren van je bloeddruk. En ook calcium speelt een belangrijke rol.

Electrolytentekort

Als je een lage bloeddruk hebt en je voelt je slap tijdens de overschakeling naar het keto dieet, dan kan het helpen om een glas water met daarin opgelost een halve theelepel zout te drinken (kopje drinkbouillon kan ook, dat is in principe zout water). Als je inderdaad een natrium tekort had zal je je in een minuut of 20 al een stuk beter voelen.

Het is ook een goed idee zijn om regelmatig een zakje met magnesiumcitraat te nemen (ik gebruik Lucovitaal magnesiumcitraat citroendrankje) en een avocado, zalm en andere goede bronnen van kalium te eten.

Stress & cortisol

Cortisol is het belangrijkste stresshormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt, de hartslag verhoogt, de bloeddruk verhoogt en voor mentale focus zorgt.

Heel veel dingen, zoals onder meer intense lichamelijke inspanning, cafeïne, slaaptekort, mentale onrust, angst, boos zijn, kunnen je cortisol niveau verhogen. De overgang naar het keto dieet kan ook je cortisol niveau verhogen, het is namelijk een heel grote verandering voor je lichaam.

Je kan stress verminderen door te zorgen dat je:

  1. het even rustiger aan doet (niet fanatiek sporten)
  2. zorgen voor voldoende slaap
  3. ontspanningsoefeningen (yoga, meditatie, mindfullness)
  4. bad met magnesiumsulfaat
  5. voldoende drinken en voldoende zout gebruiken
  6. eet elke dat een avocado of ander kaliumrijke voeding

Wie moeten extra uitkijken?

Hartkloppingen kunnen een indicatie zijn van een te lage én een te hoge bloeddruk. Bovendien kunnen ze ook veroorzaakt worden door een te laag bloedsuikergehalte.

Als je gezond bent dan zorgt je lichaam er voor dat je bloedsuikergehalte niet te laag wordt, maar als je een bepaalde ziekte hebt en/of medicijnen gebruikt, kan je wel een echt te lage suikerspiegel krijgen. Dit is niet goed. Lees daarom ook de disclaimer.

Als je diabetes hebt kan het drastisch verminderen van koolhydraten ertoe leiden dat je medicijnen aangepast moeten worden. Dit komt omdat je suikerspiegel nu lager zal zijn en dezelfde hoeveelheid insuline als voorheen tot een te lage bloedsuikerspiegel kan leiden. Hartkloppingen kunnen een symptoom van een te lage bloedsuikerspiegel zijn. Hier kan je daar meer over lezen. Dit is waarom het belangrijk is om met je arts te overleggen voordat je het keto dieet gaat volgen en als je het gaat volgen te zorgen voor voldoende medische begeleiding.

Hetzelfde geldt als je een hoge bloeddruk hebt en hier medicatie voor gebruikt. Het keto dieet kan helpen met de bloeddruk verlagen, maar je medicatie moet tijdig aangepast wordt. Ook hier geldt dus dat het belangrijk is om eerst met je arts te overleggen en zodra je met het keto dieet begint, te zorgen voor voldoende medische begeleiding.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.