koffie

Is koffie een superfood?

Koffie is de op één na populairste drank ter wereld (na water). Cafeïne is veruit ’s werelds populairste medicijn. Het is een milde pijnstiller en verhoogt de effectiviteit van andere pijnstillers.

Superfood?

De belangrijkste stofjes in koffie zijn de polyfenolen (waaronder cafeïne). Polyfenolen zijn anti-oxidanten en hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze kunnen je immuunsysteem versterken en helpen met beschadigingen in je lichaam te repareren. Ze kunnen ook ontstekingen helpen tegengaan. Dit is mogelijk de reden waarom regelmatig koffie drinken de kans op een aantal soorten kanker, hartaandoeningen, diabetes, artritis, depressie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson zou kunnen verkleinen. Het lijkt er op dat er een verband is tussen het roosteren van koffiebonen en hoe goed koffie helpt met het tegengaan van ontstekingen. Hier kan je daar meer over lezen.

Toch heeft cafeïne voor sommige mensen niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Dit is echter afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne, persoonlijke kenmerken en de tijd waarop je het drinkt.

Alerter, energieker en positiever voelen

Koffie bevat cafeïne. Cafeïne heeft tal van voordelen. Het maakt je scherper, sneller, sterker en mentaal veerkrachtiger. Dit is waarom veel mensen de dag met een kopje koffie beginnen, de cafeïne zorgt dat je meer energie krijgt.

Cafeïne komt in je bloed terecht en gaat naar je hersenen. Daar zorgt het er voor dat je meer noradrenaline en dopamine aanmaakt. Noradrenaline zorgt er voor dat je meer energie krijgt. Dopamine zorgt er voor dat je je prettig gaat voelen.

Licht antidepressivum

Koffie bevordert bovendien ook de aanmaak van serotonine. De combinatie van een verhoogd serotonine, dopamine en noradrenaline niveau zou kunnen verklaren waarom koffie als een licht antidepressivum kan werken.

Onderdrukt hongergevoel?

Vooral als je net met het keto dieet begint of als je aan het vasten bent, heb je misschien de neiging om meer koffie te gaan drinken. Je denkt misschien dat je hierdoor een mogelijk hongergevoel kan onderdrukken. Toch hebben onderzoeken niet kunnen laten zien dat er een verband is tussen minder honger en het drinken van koffie.

Stofwisseling versnellen

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben laten zien dat koffie kan helpen met je stofwisseling te versnellen. In dit onderzoek vonden de onderzoekers dat het drinken van koffie de stofwisseling meer versnelde bij slanke vrouwen vergeleken met vrouwen met overgewicht. Dit onderzoek laat ook zien dat koffie zowel de stofwisseling kan versnellen als de vetverbranding stimuleren (thermogenese).

Lager risico op kanker en hart & vaatziekten

Het lijkt er op dat mensen die dagelijks een aantal koppen (3-4) koffie drinken een lagere kans op kanker en op hart- en vaatziekten hebben. Het is niet duidelijk of dit door het drinken van koffie komt of dat die mensen een andere eigenschap delen.

Hier en hier kan je lezen over een verband tussen het drinken van koffie en een lagere kans op verschillende soorten kanker, als je na de samenvatting van dat artikel naar beneden scrollt zie je links naar een heleboel andere onderzoeken naar koffie consumptie en kanker.

Hier kan je meer over de relatie tussen het regelmatig drinken van koffie en een lagere kans op hart-en vaatziekten lezen.

Lager risico op de ziekte van Parkinson & ziekte van Alzheimer

Mensen die koffie drinken hebben een lagere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Het valt niet aan te tonen of dit door de koffie komt of door een andere eigenschap die koffiedrinkers delen.

Gezondheidsnadelen

Hogere bloeddruk

Koffie kan je bloeddruk verhogen. Dit komt doordat je meer noradrenaline aanmaakt en bepaalde bloedvaten vernauwen. Je hartslag gaat hierdoor omlaag. Dit is echter een tijdelijk effect, tenzij je de hele dag door koffie drinkt. Als je echter veel cafeïne binnen hebt gekregen, kan het er zelfs voor zorgen dat je hartritmestoornissen krijgt.

Stress

Als je te veel koffie drinkt of als je heel gevoelig voor koffie bent, kan je je geïrriteerd en/of gestresst gaan voelen. Je kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Verstoorde slaap

Cafeïne kan de werking van adenosine in je hersenen blokkeren. Adenosine zorgt er voor dat je je moe gaat voelen en slaperig wordt.

Overdag is dit geen probleem, maar ’s avonds wel, want je kan dan niet in slaap vallen. Adenosine is een essentieel onderdeel van je slaapcyclus. Het bouwt zich op in je hersenen als je wakker bent, waardoor je mentale functie geleidelijk wordt vertraagd. Aan het einde van de dag heb je genoeg adenosine verzameld dat je hersenactiviteit laag is en je je slaperig begint te voelen. Tijdens de slaap breekt je hersenen adenosine af. Als er genoeg van is verdwenen, wordt je wakker en start je de cyclus opnieuw. Dit is waarom op het keto dieet wordt aangeraden om geen koffie na 14.00u te drinken.

Urineweg infecties

Als je gevoelig bent voor urineweg infecties, kan het zijn dat je hier meer last van krijgt als je veel koffie drinkt. Het is niet helemaal duidelijk of dit alleen voor koffie met cafeïne of ook voor decaf geldt.

Schimmels in koffie

Koffie kan bepaalde schimmels bevatten en die schimmels maken gifstofjes (mycotoxines). In Europa is dit in het algemeen geen probleem, maar in de VS kan het wel een probleem zijn.

Arabica koffie is in het algemeen beter bestand tegen schimmels dan Robusta koffie. Bovendien is single origin koffie (afkomstig uit één land of regio) vaak van hogere kwaliteit dan de gemengde koffie of huismerken.

Verslavend?

Je lichaam past zich in zekere mate aan de hoeveelheid cafeïne aan. Als je altijd koffie drinkt en dan plotseling stopt, kan je last van een flinke hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, verlies van concentratievermogen, nervositeit en irritatie krijgen.

Als je het gevoel hebt dat je te veel of steeds meer koffie drinkt, is het belangrijk om de hoeveelheid koffie geleidelijk af te bouwen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door een kopje koffie door een kopje thee te gaan vervangen.

Hoeveel koffie per dag?

In het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 3 koppen koffie per dag te drinken, al hangt dit deels af van hoeveel cafeïne de koffie bevat en persoonlijke kenmerken. Als je je bijvoorbeeld gestresst voelt, is het een goed idee om minder of geen koffie te drinken.

Je zal ook merken dat als je afvalt je mogelijk minder goed tegen koffie kan. Bovendien merk je waarschijnlijk dat als je het keto dieet langere tijd volgt, je steeds gevoeliger voor cafeïne wordt en mogelijk slecht slaapt als je na 14.00u koffie drinkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.