Koffie met slagroom

Koffie met slagroom terwijl je op dieet bent? Dat vond ik toen ik net met het keto dieet begon wel één van de vreemdste dingen!

Hoeveel slagroom?

En ja, op het keto dieet kan je gewoon koffie met slagroom drinken, al geldt ook hier dat je wel de hoeveelheid in de gaten moet houden.

Room bevat net als melk 4 gram koolhydraten per 100 ml. Nu is 100 ml best veel room, terwijl 100 ml melk nog niet eens een half glas melk is. Dit is dan ook waarom slagroom beter binnen het keto dieet past dan melk. Bovendien bevat slagroom zo’n 30%-35% vet, dat is veel meer vet dan in melk. En juist vetten (en eiwitten) zorgen voor een gevoel van verzadiging.

Ondanks dit, moet je toch wel een beetje uitkijken met slagroom, vooral als je het keto dieet al langere tijd volgt. In het begin ben je waarschijnlijk niet geneigd om heel veel slagroom, boter etc. te eten, maar hoe langer je het keto dieet volgt, des te lekkerder je vet vindt. Dat geeft ook niet, zolang je zorgt dat je niet meer dan zo’n 20 gram koolhydraten per dag eet (op het moment dat je niet meer hoeft af te vallen kan je mogelijk wat meer koolhydraten eten en toch in ketose blijven).

Geklopte slagroom

Je kan natuurlijk gewoon een scheutje slagroom in je koffie doen, maar zelf vind ik geklopte slagroom lekkerder.

Zorg dat de slagroom goed koud is, dan kan je hem makkelijker kloppen. Bovendien blijft slagroom met 35% vet langer en beter stevig dan slagroom met 30% vet.

Je kan slagroom natuurlijk met de hand met een garde kloppen of met een elektrische handmixer. Zelf gebruik ik dit slagroomapparaat, want dit is het allersnelst en allermakkelijkst. Bovendien kan je de slagroom die je niet direct gebruikt, in dit slagroomapparaat in de koelkast bewaren.

Zoetstoffen

Als je slagroom klopt kan je er eventueel een klein beetje vanille aroma door doen. Ik raad aan om geen zoetstoffen toe te voegen. Ook geen koolhydraatarme zoetstoffen, zoals stevia of erythritol. Hier kan je lezen waarom zoetstoffen het juist moeilijker maken om van je suikerverslaving af te komen.

Als je helemaal geen zoetstoffen gebruikt, zal je al snel merken dat je smaak begint te veranderen. Je gaat van nature voorkomende zoetheid in producten herkennen. Dus slagroom, melk, maar ook tal van groenten smaken wat zoetig.

Koffie

Koffie wordt wel eens een superfood genoemd, hier kan je daar meer over lezen. Zodra je het keto dieet enige tijd volgt, kan het zijn dat je veel gevoeliger wordt voor cafeïne. Je krijgt misschien eerder hoofdpijn als je te veel koffie drinkt en/of je kan niet slapen als je na 14.00u koffie drinkt.

In zo’n situatie kan het natuurlijk helpen om minder koffie te drinken, maar het kan ook helpen om andere koffie te drinken. Een kop Nederlandse filter koffie bevat namelijk veel meer cafeïne dan een kopje Italiaanse espresso. Dit is ook niet zo vreemd, want een kopje Espresso bevat veel minder koffie en bovendien is het water veel korter in contact met de koffie dan het water in een filtermachine.

Zelf kreeg ik op een gegeven moment last van hoofdpijn en viel moeilijker in slaap. Ik ben toen overgestapt op een moka koffiepotje en heb sindsdien geen problemen gehad. Een andere optie is natuurlijk minder of geen koffie drinken!

Hoge bloeddruk

Als je last hebt van een hoge bloeddruk, moet je ook oppassen dat je niet te veel koffie drinkt.

koffie met slagroom

Koffie met slagroom

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Drinken
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 1 persoon
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 104kcal

Ingrediënten

  • 1 kop zwarte koffie
  • 30 ml geklopte slagroom
  • beetje cacaopoeder of chai (optioneel)

Instructies

  • Zet een kop koffie.
  • Klop de slagroom stevig of gebruik een slagroomapparaat. Doe de slagroom op je koffie.
  • Strooi eventueel een klein beetje cacaopoeder of chai over de slagroom

Voedingswaarden

Calorieën: 104kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vetten: 11g | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 93% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 4%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.