Zelfgetrokken kippenbouillon is misschien wat ouderwets, maar het is supergezond. Essentieel om te zorgen dat je voldoende elektrolyten via je voeding binnenkrijgt en de beste manier om een iets langere vast te breken.
Als je een slowcooker hebt, is het bovendien heel makkelijk om te maken.

Ingrediënten
- 1000 gram kippevleugeltjes of andere stukken kip met vooral veel bot
- 5 zwarte peperkorrels
- 2 wortels niet te groot
- 0.5 ui
- 1 stengel bleekselsderij met bladeren
- 2 takjes platte peterselie
- 1 takje lavas maggiplant, optioneel
- 3 stukjes foelie
- 3 takjes tijm
- 1 laurierblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Doe de kippevleugeltjes of andere stukken kip met bot in een pan met 1.5 liter water en een halve theelepel zout. Breng aan de kook.
- Was de bleekselderij, de wortels en de kruiden. Snij de bleekselderij (ook de bladeren), de wortels en de kruiden in stukjes (behalve de takjes tijm, foelie en het laurierblad die laat je heel).
- Voeg de groenten en alle kruiden aan de pan toe en laat minimaal 2 uur zachtjes koken. Je kan het ook allemaal in een slowcooker doen en zodra alles zachtjes kookt, de slowcooker op ‘laag’ zetten en dan tussen de 4-24 uur laten koken. Hoe langer het kookt, hoe krachtiger de bouillon.
- Als de bouillon goed getrokken is, een zeef of vergiet op een grote kom of pan zetten. De bouillon hierdoor heen gieten. Je kan het kip-groente-kruiden mengsel heel goed gebruiken om kipburgers van te maken.
- De bouillon laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan 10 minuten in een met koud water gevulde gootsteen te zetten. Het vet wordt dan harder en drijft boven, zodat je het er makkelijk af kan scheppen.
- Als je teveel bouillon hebt kan je een deel invriezen.
Nutrition
Calorieën: 108kcal | Bruto koolhydraten: 2g | Eiwit: 8g | Vetten: 7g | Sodium: 41mg | Kalium: 109mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 1791IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 3mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 4µg | Calcium: 11mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 5µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 11mg | Fosfor: 64mg | Selenium: 7µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 61% | Macro Koolhydraten: 8% | Macro Eiwitten: 31%