Kleine porties

Kleine porties eten werkt niet

Veel mensen met overgewicht proberen af te vallen door kleine porties te eten. Het idee hierachter is dat je door heel weinig te eten, de hoeveelheid calorieën die je eet sterk beperkt. Dit is gebaseerd op het calorie in – calorie uit model.

Het is dan niet vreemd dat je je dan de hele tijd hongerig voelt, last van eetbuien krijgt en afvallen één groot gevecht tegen jezelf wordt.

Hoeveel je eet wordt bepaald door hoeveel honger je hebt. Heb je geprobeerd om af te vallen door steeds minder calorieën, steeds kleinere porties te gaan eten? Heb je zelfs als je net gegeten hebt nog steeds honger?

Als je probeert af te vallen door minder te gaan eten, word je de hele tijd geconfronteerd met wat je niet kan, wat je niet mag en je bent dus aan het vechten tegen je eigen lichaam, je eigen gevoelens.

Als je zes of zeven keer een piepklein beetje eet, is het niet gek dat je de hele dag met eten bezig bent! Als je kleine porties eet, is het net als een voorgerecht. Maar nadat je een voorgerecht gegeten hebt, begin je pas echt trek te krijgen. Het heet niet voor niks in het Engels een ‘appetiser’, het wekt juist je eetlust op. Anders zou niemand in een restaurant ooit een hoofdgerecht eten!

Meerdere kleine porties per dag?

Je kan er dus vanuit gaan dat het eten van kleine porties je niet gaat helpen met je hongergevoel! En hoe vaker je op een dag eet, hoe meer je de hele dag door met je hongergevoel geconfronteerd wordt. Zo ben je dus de hele dag met eten bezig, dag in – dag uit! Dat is heel frustrerend en heel moeilijk vol te houden. Het is natuurlijk niet gek dat je dit gevecht na verloop van tijd opgeeft.

Vaak ga je dan nog meer eten, want je denkt dat het toch allemaal niet uit maakt en dat het toch niet lukt. Zo word je nog zwaarder dan voordat je aan je dieet begon. Dit is het jojo effect.

De reden dat vaak op een dag eten, zelfs als dit kleine porties zijn, uiteindelijk tot overgewicht gaat leiden, is dat je lichaam dan nooit de kans krijgt om opgeslagen lichaamsvet te verbranden. Je kan namelijk alleen lichaamsvet verbranden als je insuline niveau heel laag is (en je dus in ketose bent). Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat je lichaam overbodige energie als vet kan opslaan.

Als je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikergehalte omhoog en maakt je lichaam insuline aan. Hetzelfde geldt in mindere mate als je eiwitten eet. Je lichaam kan energie uit eiwitten namelijk niet direct opslaan. Dus als je die energie niet direct verbruikt, zet je lichaam het via gluconeogenese om in glucose en gaat je insuline gehalte dus omhoog. Dit is waarom het zo belangrijk is om het aantal eetmomenten te beperken als je wilt afvallen en dit geldt dus net zo goed als je het keto dieet volgt!

Geen verzadigingsgevoel met te kleine porties

Als je dus meerdere kleine porties koolhydraten per dag eet, zal je een hongergevoel blijven houden.

Zelfs als je wel grote porties koolhydraten eet is het soms moeilijk om een gevoel van verzadiging te krijgen, want je bent hoofdzakelijk afhankelijk van de rekreceptoren in je maag (klik hier voor meer informatie). Dit is waarom je wel zes boterhammen met jam kan eten of twee borden met pasta en al snel daarna toch weer trek krijgt! Alleen door een combinatie van eiwitten en vetten zal je een langdurig gevoel van verzadiging kunnen krijgen. En dit gebeurt niet direct, want je eet vaak niet alleen omdat je honger hebt, maar heel vaak ook puur uit gewoonte. Dit proces doorbreken gaat niet van de ene op de andere dag. En dat geldt net zo goed op het keto dieet.

Het keto dieet kan hier zeker mee helpen, maar nog steeds is het ook belangrijk om aan je relatie met voeding te werken. Uiteindelijk wil je voeding gaan zien als brandstof en niet zoals bij veel mensen als ‘beloning’. Hier ga je bijvoorbeeld tijdens de Keto Challenge mee aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.