overgewicht

Vitamine tekort en overgewicht

Er is steeds meer bewijs dat vitamine tekort en overgewicht vaak samen gaan. Veel mensen denken dat als je overgewicht hebt, je vooral teveel van alles hebt.

Toch is het al meer dan 20 jaar bekend dat juist als je overgewicht hebt, de kans dat je tekorten hebt veel groter is. Er zijn vele onderzoeken die hebben laten zien dat je een grotere kans hebt dat je een tekort aan vitamine D, de B-vitamines, chroom, calcium, magnesium, selenium en zink hebt. Hier kan je meer lezen over overgewicht en een mineralentekort.

Metabolisme of voeding?

Het is nog niet duidelijk wat de reden voor mogelijke vitamine tekorten is. Het kan zijn dat het komt door een slecht functionerende stofwisseling. Het kan echter ook door onze voeding komen. Het is dus een beetje het kip en het ei.

De B-vitamines en vitamine D spelen een heel belangrijke rol in onze energiestofwisseling. Een tekort aan één of meer van deze vitamines leidt tot een tragere stofwisseling en dit kan tot overgewicht leiden. Toch zou het ook kunnen zijn dat een tekort ontstaat door een verstoorde stofwisseling waardoor ons lichaam ze in onvoldoende mate op kan nemen.

Supplementen om vitamine tekort te voorkomen

Inmiddels is de dieetindustrie hier handig op ingesprongen door van allerlei supplementen aan te bieden. Ze beloven je metabolisme te versnellen en ze zouden helpen met afvallen. Er is geen enkel bewijs dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Er zijn twee problemen met supplementen:

  • ze bevatten vaak een hogere dosis dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en voor veel vitamines en mineralen geldt dat een teveel zeker niet beter is, en soms ronduit gevaarlijk is
  • in veel gevallen kan je lichaam vitamines en mineralen uit een supplement niet goed opnemen en dan is het dus geen goede manier om een tekort aan te vullen.

Gezonde voeding om vitamine tekort te voorkomen

Het is altijd een veel beter idee om te zorgen dat je vitamines en mineralen via je voeding binnenkrijgt. Zo is de kans dat je te veel binnenkrijgt veel en veel kleiner. Bovendien krijg je deze vitamines en mineralen dan in een vorm die je lichaam goed kan opnemen. Het is dus veiliger, effectiever en gewoonweg gezonder.

Suiker en verstoorde vitamine/mineralen opname

Onderzoek heeft ook laten zien, dat als je veel suiker of bewerkte producten met suiker eet, dit de opname van vitamine C en D en de mineralen magnesium, calcium en chroom, negatief kan beïnvloeden. In zo’n situatie is het dus zaak om de hoeveelheid suiker te verminderen. Het heeft niet zoveel zin om heel veel supplementen te slikken. Je lichaam kan ze namelijk niet goed opnemen. Hier kan je daar meer over lezen.

Vitamine tekort en overgewicht

Er zijn meerdere studies die hebben laten zien dat overgewicht vaak samen gaat met een tekort aan:

  • vitamine D
  • B-vitamines, vooral vitamine B1 en vitamine B8.

Als je regelmatig bewerkt eten eet dan is het heel goed mogelijk dat je onvoldoende goede voedingsstoffen via je voeding binnenkrijgt. Dit geldt ook voor vitamines en mineralen en dit geldt vooral ook voor vegetariërs, vlees is namelijk een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Hier kan je daar meer over lezen.

Ook als je wel zelf kookt is het mogelijk dat je tekorten krijgt, vooral als je onvoldoende gezonde vetten eet. Als je te weinig gezonde vetten eet, is het moeilijker voor je lichaam om de in vet oplosbare vitamines op te nemen. Dit is waarom het zo belangrijk is om minimaal 1x per week vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm of sardientjes, te eten.

Het is belangrijk om naar je totale voeding te kijken en ook dit is een reden waarom het niet erg nuttig is om elke dag een vitamine en mineralen supplement te nemen. Een supplement is altijd second-best, al kan het in bepaalde situaties wel aan te bevelen zijn (vegetariërs, bejaarden, zeer slechte eters).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.