Hollandse salade met gekookt ei was de salade die mijn grootmoeder altijd maakte. Gewone kropsla, tomaat, komkommer en gekookt ei. Als dressing gebruikte ze zonnebloemolie en azijn. Ik gebruik geen zonnebloemolie, hier kan je lezen waarom en soms gebruik ik ijsbergsla (lekker knapperig) of andere soorten sla.
Deze salade is makkelijk, lekker en zover dit voor een salade geldt redelijk voedzaam, al heb je natuurlijk nog wel wat anders erbij nodig. Het is dus geen maaltijdsalade.
Het probleem met veel salades op het keto dieet is dat het soms moeilijk is om koolhydraten beperkt te houden en tegelijkertijd te zorgen dat je voldoende vetten hebt. Mayonaise wordt daarom vaak als dressing gebruikt, maar een vinaigrette is ook zo klaar en gezonder. Een andere heel goede optie is om avocado aan je salade toe te voegen. Avocado’s zijn namelijk een goede bron van gezonde vetten. Bovendien bevatten avocado’s veel belangrijke mineralen. Hier kan je daar meer over lezen.
Eieren
Als je hardgekookte eieren gebruikt, kan je er gevulde eieren van maken en op die manier wat extra vetten toevoegen. Dit is vooral een goede optie als je nog niet zo lang met het keto dieet bezig bent en je je hongerig voelt. Vetten en eiwitten zorgen voor een gevoel van verzadiging want ze activeren je verzadigingshormonen.
Eieren zijn heel gezond, ze zitten letterlijk vol met voedingsstoffen en soms kunnen ze zelfs aardig wat Omega 3 vetzuren bevatten en die helpen onder meer met het tegengaan van chronische ontstekingen.
Als je ook voor ontbijt al eieren hebt gegeten, vraag je je misschien af of het wel goed is om nog meer eieren te eten. Hier kan je lezen hoeveel eieren je per dag kan eten.
Ingemaakte eieren
Zelf maak ik deze Hollandse salade met ingemaakte eieren. Ingemaakte eieren zijn natuurlijk lekker makkelijk, want je hebt ze kant-en-klaar in je koelkast staan, maar ze zijn ook steviger en je kan ze dus mooi in plakjes snijden. Hier kan je lezen hoe je zelf eieren in kan maken.
Hollandse salade met ei
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 150 gram middelgrote tomaten
- 300 gram komkommer
- 1 grote avocado
- 1 krop gemengde sla of ijsbergsla
- 45 ml extra vierge olijfolie
- 15 ml citroensap
- snufje zout
Instructies
- Breng een steelpan met water aan de kook. Zodra het water kookt leg je de eieren erin. Laat de eieren 8 minuten koken of gebruik ingemaakte eieren.
- Was de sla en droog de sla in een slacentrifuge. Was de tomaten en komkommer en dep droog.
- Scheur of snij de slabladeren in stukken. Snij de komkommer en tomaten in plakjes of stukjes. Je kan eventueel de komkommer en tomaten eerst halveren en dan met een theelepel de zaadjes uit de komkommer en tomaten halen als je niet van zaadjes houdt. Snij de avocado in blokjes.
- Doe de komkommer, avocado en tomaten in een slaschaal en meng door elkaar heen.
- Voeg de sla toe en maak een vinaigrette met de olijfolie en het citroensap of eventueel wat azijn en meng door de salade heen.
- Zet de pan met hardgekookte eieren onder de koude kraan. Pel de eieren en halveer ze. Leg de eieren op de salade of haal het eigeel uit de eieren en meng dit met boter, peper en zout en vul de eieren ermee.