Avocado een superfood

Is avocado een superfood?

Avocado’s zijn op het moment enorm populair en vaak hoor je dat avocado een superfood is.

Avocado’s bevatten maar liefst 20 verschillende vitamines en mineralen en zijn bovendien hoog in vetten en vezels. Ze zijn ook nog eens laag in netto koolhydraten (koolhydraten min vezels). Ze passen dus heel goed binnen het keto dieet. Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat avocado een superfood is.

Mineralen

Avocado een superfood

Avocado’s zijn onder meer een goede bron van kalium en magnesium. Kalium en magnesium zijn twee van de drie elektrolyten, waarvan een tekort kan leiden tot keto griep. Zoals met de meeste mineralen wil je niet alleen geen tekort hebben maar ook weer niet te veel.

kalium is hetzelfde als potassium

Normaal wordt bij kalium vaak aan bananen gedacht, avocado’s zijn echter een nog betere bron van kalium dan bananen. En avocado’s bevatten bovendien maar weinig netto koolhydraten, want ze bevatten veel vezels. Bananen daarentegen zijn hoog in koolhydraten.

Avocado bevat ook calcium, zink, fosfor en koper. Ze bevatten ook een klein beetje ijzer, maar wat belangrijker is, ze bevatten de vitamines die je nodig hebt om ijzer op te kunnen nemen en de vetten die je nodig hebt om bepaalde in vet-oplosbare vitamines te kunnen opnemen.

Vitamines

Avocado een superfood

Avocado’s zijn een goede bron van vitamines. Ze bevatten vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), B11 (folaat), vitamine C, vitamine E.

Wat te doen met avocado’s?

Je kan natuurlijk dips zoals guacamole of brocamole maken, maar je kan avocado ook grillen of gebruiken om een gerecht meer bulk te geven. Avocado is natuurlijk ook heel lekker in een salade. Dit is dan ook één van de redenen dat je vaak salade met avocado eet op het keto dieet.

Chocolade ijs met avocado

Je kan chocolade ijs met avocado maken. Je smelt dan eerst 85% Hands Off My Chocolate chocola (bij voorkeur au bain marie). Voeg vervolgens mascarpone en ongeklopte volle room toe en doe in een keukenmachine of staafblender. Voeg hier vervolgens bevroren avocado blokjes aan toe (verkrijgbaar bij onder meer de Jumbo). Meng goed door elkaar heen en maak eventueel op smaak met wat vanille extract. Serveer direct of doe in ijslolly vormpjes en vries in.

Avocado’s kopen

Een avocado kopen kan soms best lastig zijn. Avocado’s rijpen niet aan de boom, maar ze rijpen pas nadat ze geplukt zijn. Dit is waarom avocado’s in de winkel vaak hard en onrijp zijn.

Als je een rijpe avocado wilt, moet je hem zachtjes in kunnen drukken. Als hij heel zacht aanvoelt, is hij waarschijnlijk al overrijp en mogelijk bruin van binnen. Kies dus een andere.

Je kan ook wat hardere avocado’s kopen en die thuis op de fruitschaal laten rijpen. Het is beter om ze niet in de koelkast te bewaren.

De avocado check

avocado check

Als je het plekje waar het steeltje van de avocado heeft gezeten voorzichtig losmaakt, moet de kleur er onder groen-geel zijn. Dan is de avocado goed.

Als het bruin is, is de avocado niet meer goed. Hij is dan overrijp en waarschijnlijk bruin van binnen.

Keto challenge

Vooral als je net met het keto dieet begint, is het een goed idee om bijna elke dag avocado te eten. Het helpt om sneller een goede vetverbrander te worden en verkleint de kans op keto griep.

Als je mee doet aan de Keto Challenge dan houden de kant-en-klare weekmenu’s hier al rekening mee. Dit is waarom je op de Keto Challenge vaak al na een dag of 3-4 in ketose komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.