Ingemaakte eieren

Eieren inmaken

Eieren inmaken is heel makkelijk om te doen, je hebt er geen speciale spullen voor nodig en het neemt ook niet veel tijd in beslag.

Ingemaakte eieren kun je zo’n 1-2 maanden in de koelkast bewaren. In de praktijk zal dit echter niet nodig zijn, want op het keto dieet zijn er veel recepten waar je ze in kan gebruiken. Ze zijn natuurlijk ook een ideale snack, al wil je liever niet snacken op het keto dieet. Maar misschien een goede snack voor kinderen die hongerig uit school komen. En je kan ze ook in een snelle lunch verwerken of mee nemen naar werk als lunch, bijvoorbeeld gecombineerd met reepjes paprika, komkommer, tomaat en wat olijven.

Azijn en laurierblad

Je maakt de eieren in met 50% azijn en 50% kokend water, dit geeft een iets zure smaak. Je kan de eieren echter voor gebruik even goed onder de koude kraan afspoelen en met keukenpapier drogen. Denk niet, ik houd niet van een iets zure smaak, weet je wat, ik gebruik minder azijn en meer water, dat kan namelijk niet.

Je kan niet minder azijn gebruiken tijdens het inmaken, want het azijn zorgt dat bacteriën gedood worden, het is dus je conserveermiddel. Ik voeg bovendien een laurierblad toe want dit helpt ook met het tegengaan van bacteriën. Laurierblaadjes bevatten namelijk veel tannines. Het kan er wel voor zorgen dat er bruine vlekjes op je eieren komen, dit komt door de tannine van het laurierblad. Als je dit echt niet wilt, kan je het laurierblad weglaten, maar dan zou ik de eieren wel iets korter bewaren (dus maak een kleinere portie in zo’n situatie).

Soorten azijn

Azijn is ontzettend belangrijk als je gaat inmaken, want het zuur van de azijn zorgt dat je voedsel veilig blijft. Het gaat er niet alleen om dat je bederf tegengaat, maar vooral ook botulisme voorkomt. Hier kan je daar meer over lezen.

Het is daarom belangrijk dat je een azijn kiest met een voldoende hoge zuurgraad. Je hebt azijn nodig met een zuurgraad van minimaal 4%. Een hogere zuurgraad, bijvoorbeeld 6%, is prima, een lagere zuurgraad is niet goed om in te maken. Je kan bijvoorbeeld Jumbo witte natuurazijn in zo’n grote plastic fles kopen, die heeft een zuurgraad van 4% en is ook nog eens spot goedkoop. Tegenwoordig gebruik ik vaak een Italiaanse witte wijnazijn van Sligro met een zuurgraad van 6%. Op lang niet alle flessen azijn staat de zuurgraad vermeld, als dit niet vermeld is en je dus niet zeker weet wat de zuurgraad is, dan zou ik die azijn niet kopen. Sowieso kan je als je gaat inmaken beter geen azijn met smaakjes, zoals frambozen azijn, balsamico of appelazijn nemen, want de kans dat de zuurgraad onvoldoende is, is veel groter.

Waarom eieren inmaken?

Ik vind het heel handig om altijd een aantal ingemaakte eieren in de koelkast te hebben. Het is niet veel werk (het meeste werk is het eieren pellen) en je kan ze lang en makkelijk in de koelkast bewaren.

Ingemaakte eieren zijn steviger dan ‘gewone’ hardgekookte eieren. Ze zijn dus ideaal om gevuld ei mee te maken of in mooie plakjes te snijden. Je kan ze ook prima in een lunchdoos meenemen.

Wat doe je met ingemaakte eieren?

Ik gebruik ingemaakte eieren in salades, zoals bijvoorbeeld deze haringsalade met bietjes en deze Hollandse salade. Maar ik gebruik ze ook om gevulde eieren mee te maken.

En ze zijn ideaal als snelle lunch met bijvoorbeeld wat (kruiden)boter of mayonaise en Giardiniera.

Glazen pot

Glazen potten uitkoken

Je hoeft geen speciale glazen pot of weckpot te kopen. Je kan een schone lege glazen pot hergebruiken. Je kan ook meerdere kleinere potten gebruiken en in elke pot maar 3-4 eieren doen.

Je kan de glazen pot(ten) op een sterilisatie programma in de vaatwasser schoonmaken of ze 15 minuten uitkoken in een grote pan met ruim kokend water met wat soda. Leg wel een theedoek op de bodem van de pan, anders kunnen de potten beschadigen tijdens het koken. Laat de deksel of de rubberen ringen de laatste 5 minuten meekoken.

Vervolgens laat je de potten op hun kop op een schone theedoek uitlekken en je kan ze vullen terwijl ze nog heet zijn.

Bewaar in de koelkast

Het is heel belangrijk dat je je ingemaakte eieren in de koelkast bewaard. Ook een koele gangkast kan er toe leiden dat je bacterie groei krijgt en een voedselvergiftiging oploopt. Voorkom dit, door eieren op de juiste manier in te maken en op de juiste manier te bewaren.

Ingemaakte eieren

Ingemaakte eieren

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 13 eieren
Netto koolhydraten: 0g
Calorieën: 68kcal

Ingrediënten

 • 13 eieren
 • 150 ml witte keukenazijn (minimaal zuurgraad 4%)
 • 150 ml kokend water
 • 1 theelepel mosterdzaadjes
 • 1 theelepel peperkorrels
 • 0.5 theelepel karwij zaadjes (optioneel)
 • 1 laurierblaadje

Instructies

 • Breng een pan met water aan de kook. De pan moet groot genoeg zijn om alle eieren in te leggen.
  pan met water aan de kook brengen
 • Doe in een andere pan de azijn en het water (altijd evenveel water als azijn gebruiken!) en breng het met de kruiden en specerijen aan de kook. Je wilt voldoende van deze vloeistof hebben om straks te zorgen dat de eieren in de glazen pot onder komen te staan. De verhouding is altijd ½ azijn met ½ water.
  Breng de pan met azijn, water en specerijen aan de kook
 • Zodra het water voor de eieren kookt, leg je de eieren er voorzichtig één voor één met een grote lepel in.
  De eieren één voor één in de pan met kokend water leggen.
 • Als één van de eieren drijft, haal het er dan uit. Hetzelfde geldt als een ei gebroken is en er een sliertje eiwit vrijkomt. Verwijder zo'n ei ook. Laat de overige eieren in 8 minuten koken.
  Eieren 8 minuten laten koken
 • Zet de pan met eieren nu onder de kraan met koud water. Zodra de eieren vastgepakt kunnen worden, ga je ze pellen. Probeer de eieren heel te laten.
  Pel de eieren
 • Doe het laurierblad al in de pot. Leg de eieren voorzichtig in de glazen pot. Vul de pot zo vol mogelijk met eieren maar laat voldoende ruimte voor de azijn-water vloeistof.
  Leg de eieren in de glazen pot
 • Giet de vloeistof met de specerijen over de eieren heen. De eieren moeten helemaal onder staan.
  Giet de vloeistof over de eieren
 • Als je een weckpot gebruikt, doe de rubber dan rond de deksel en sluit de pot. Als je een schroefdeksel gebruikt, schroef die dan op de pot. De potten zijn nu heet. Zet ze 10 minuten in een gootsteen of pan met ijskoud water, zo koelen ze al heel snel af en dan kan je ze direct in de koelkast zetten.
  Bewaar de ingemaakte eieren in de koelkast

Voedingswaarden

Calorieën: 68kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 6g | Vetten: 4g | Vezel: 1g | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 56% | Macro Koolhydraten: 6% | Macro Eiwitten: 38%
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.