Ingemaakte eieren kun je zo’n 1-2 maanden in de koelkast bewaren. In de praktijk zal dit echter niet nodig zijn, want op het keto dieet zijn er veel recepten waar je ze in kan gebruiken. Ze zijn natuurlijk ook een ideale snack, al wil je liever niet snacken op het keto dieet. Maar misschien een goede snack voor kinderen die hongerig uit school komen.
Je maakt de eieren in met azijn en dat geeft een iets zure smaak. Je kan de eieren echter voor gebruik even goed onder de koude kraan afspoelen en met keukenpapier drogen.
Waarom eieren inmaken?
Ik vind het heel handig om altijd een aantal ingemaakte eieren te hebben. Het is niet veel werk (het meeste werk is het eieren pellen) en je kan ze lang en makkelijk in de koelkast bewaren.
Ingemaakte eieren zijn steviger dan ‘gewone’ hardgekookte eieren. Ze zijn dus ideaal om gevuld ei mee te maken of in mooie plakjes te snijden. Je kan ze ook prima in een lunchdoos meenemen.
Wat doe je met ingemaakte eieren?
Ik gebruik ingemaakte eieren in salades, zoals bijvoorbeeld deze haringsalade met bietjes en deze Hollandse salade. Maar ik gebruik ze ook om gevulde eieren mee te maken.
Glazen pot

Je hoeft geen speciale glazen pot of weckpot te kopen. Je kan een schone lege glazenpot hergebruiken. Je kan ook meerdere kleinere potten gebruiken en in elke pot maar 3-4 eieren doen.
Je kan de glazen pot(ten) op een sterilisatie programma in de vaatwasser schoonmaken of ze 15 minuten uitkoken in een grote pan met ruim kokend water. Leg wel een theedoek op de bodem van de pan, anders kunnen de potten beschadigen tijdens het koken. Laat de deksel of de rubber de laatste 5 minuten meekoken.
Vervolgens laat je de potten op hun kop op een schone theedoek uitlekken en je kan ze vullen terwijl ze nog heet zijn.

Ingrediënten
- 13 eieren
- 200 ml keukenazijn
- 100 ml kokend water
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 1 theelepel peperkorrels
- 1 laurierblaadjes
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. De pan moet groot genoeg zijn om alle eieren in te leggen.
- Doe in een andere pan de azijn en het water en breng het met de kruiden en specerijen aan de kook. Je wilt voldoende van deze vloeistof hebben om straks te zorgen dat de eieren in de glazen pot onder komen te staan. De verhouding is altijd ⅔ azijn met ⅓ water.
- Zodra het water voor de eieren kookt, leg je de eieren er voorzichtig één voor één met een grote lepel in.
- Als één van de eieren drijft, haal het er dan uit. Hetzelfde geldt als een ei gebroken is en er een sliertje eiwit vrijkomt. Verwijder zo'n ei ook. Laat de overige eieren in 8 minuten koken.
- Zet de pan met eieren nu onder de kraan met koud water. Zodra de eieren vastgepakt kunnen worden, ga je ze pellen. Probeer de eieren heel te laten.
- Leg de eieren voorzichtig in de glazen pot. Vul de pot zo vol mogelijk met eieren maar laat voldoende ruimte voor de azijn-water vloeistof.
- Giet de vloeistof met de specerijen over de eieren heen. De eieren moeten helemaal onder staan.
- Als je een weckpot gebruikt, doe de rubber dan rond de deksel en sluit de pot. Als je een schroefdeksel gebruikt, schroef die dan op de pot. Zet de pot in de koelkast.