loslopende kippen

Eieren als superfood?

Denk jij aan eieren als superfood? Waarschijnlijk niet, toch zijn eieren waarschijnlijk het meest complete voedsel.

Eieren zijn gezond!

Eieren bevatten gezonde vetten, eiwitten en heel veel verschillende vitamines en mineralen.

Zo bevat één ei:

  1. selenium: 22% ADH
  2. jodium: 16% ADH
  3. Vitamine B2: 15% ADH
  4. Vitamine B12: 9% ADH
  5. Fosfor: 9% ADH
  6. Vitamine B5: 7% ADH
  7. Vitamine A: 6% ADH
  8. Foliumzuur (vitamine B9): 5% ADH

(ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor volwassenen)

Eieren bevatten ook kleinere hoeveelheden vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitamine B6, calcium en zink.

Eiwitten en gezonde vetten

loslopende kippen

Eén ei bevat 6 gram eiwitten en 5 gram vetten.

Als je ei komt van een kip die lijnzaad in plaats van maïs als voeding heeft gekregen en gewoon vrij rond kan scharrelen en wormen etc. kan eten, dan kan je ei ook een goede bron van Omega 3 vetzuren zijn.

Deze eieren bevatten bovendien meer vitamine A en vitamine E. Dit soort eieren wordt ook wel als Omega 3 eieren in de winkel verkocht. Ik weet niet hoeveel Omega 3 dit soort eieren ook daadwerkelijk bevatten en of hier op gecontroleerd wordt.

Het betekent echter wel dat als je zelf kippen hebt, het een heel goed idee is om ze geen granen te voeren, maar wel lijnzaad en grit (voor een sterke eischaal) en verder vooral vrij rond laten lopen. Zo kunnen ze planten, insecten, wormen etc. eten.

Vooral het lijnzaad zal er voor zorgen dat eieren van jouw kippen veel meer Omega 3 bevatten. Kippen kunnen namelijk de ALA (een bepaald soort Omega 3 in lijnzaad) omzetten in de voor ons essentiële vormen van Omega 3, namelijk DHA en EPA. Dit is iets wat ons lichaam lang zo goed niet kan en daarom zijn zaden voor ons geen goede bron van Omega 3. Hier kan je daar meer over lezen.

Choline

Eieren zijn bovendien een heel goede bron van choline. Eén ei bevat 100 mg choline.

Wij hebben choline nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en voor goed functionerende cellen. Choline is een onderdeel in celmembranen en speelt een rol in onze stofwisseling. Het is ook nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in onze hersenen.

Choline kan ook helpen met het verlagen van je bloeddruk. Er wordt ook gedacht dat choline de ziekte van Alzheimer kan helpen tegengaan en helpt om onze lever te beschermen.

Biotine

Eidooiers zijn een heel goede bron van biotine. Een ei bevat tussen de 13-25 microgram biotine en de meeste biotine zit in de dooier. Je kan in je dagelijkse biotine behoefte voorzien door dagelijks 2-3 eieren te eten.

Je lichaam kan geen biotine uit rauwe eieren opnemen, want in rauw eiwit zit avidin en dit bindt aan de biotine waardoor je de biotine niet kan opnemen. Op het keto dieet zal dit geen probleem zijn want je kookt of bakt je eieren vrijwel altijd. De enige uitzonderingen zijn als je zelf mayonaise maakt, maar ook daar is het geen probleem want je gebruikt dan alleen de dooier of als je zelf Haagse Bluf maakt en ook daar geeft het niet want dan gebruik je alleen de eiwitten.

Eieren helpen met de opname van voedingsstoffen

Er zijn ook studies die laten zien dat eieren helpen met de opname van vitamines uit andere voedingsstoffen. Zo helpt het toevoegen van een ei aan je salade, met de opname van vitamine E uit je salade.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.