eieren

Hoeveel eieren kan je eten?

eieren

Op het keto dieet eet je veel eieren. Vooral voor ontbijt eet je vaak iets met eieren, zoals roerei, gebakken eieren met spek, Perzische eieren, etc. Hier is een goede reden voor.

De combinatie van gezonde vetten met eiwitten zorgt er namelijk voor dat je verzadigingshormonen ge-activeerd worden. Hierdoor kan je makkelijk de dag doorkomen met drie maaltijden zonder dat je tussendoortjes nodig hebt. Dit is belangrijk om je insuline niveau onder controle te krijgen en weer gevoelig voor insuline te worden als je al in een pre-diabetes fase zit.

Eieren zijn niet alleen heel gezond als je het keto dieet volgt, maar ook voor de rest van je familie. Dit geldt zeker voor kinderen.

De uitzondering hierop is natuurlijk mensen met een allergie voor eieren, zij mogen niet alleen geen eieren eten, maar ook niks wat ei bevat, dus zelfs standaard vaccinaties zijn een probleem (al zijn er dan vaak wel speciale ei-vrije vaccinaties die in overleg met het consultatiebureau gegeven kunnen worden).

Maximaal 2-3 eieren per week

maximaal 2 eieren per week

Sinds eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd gedacht dat je de hoeveelheid eieren die je per week at, moest beperken tot 2-3 eieren per week.

Dit aantal was niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het is nog steeds een raadsel voor velen waar dit getal vandaan komt.

Eieren bevatten veel cholesterol

Eieren bevatten relatief veel cholesterol. Het idee achter het voedingsadvies om maximaal 2-3 eieren per week te eten is terug te leiden tot het werk van Ancel Keys. Ancel Keys had bedacht dat:

  1. als je veel vetten en producten met cholesterol eet, je cholesterol gehalte in je bloed zou verhogen
  2. een hoog cholesterol gehalte in je bloed, de kans op hart-en vaatziekten groter zou maken, omdat je bloedvaten door de cholesterol zouden dichtslibben.

Inmiddels weten we dat dit op alle fronten niet klopt.

Je lichaam bepaalt je cholesterolgehalte

We weten inmiddels dat het eten van eieren je cholesterolgehalte niet echt verhoogd. Je lichaam bepaalt je cholesterolgehalte.

Als je geen eieren zou eten, dan maakt je lichaam zelf cholesterol. Dat kan je lichaam heel goed en dat is ook logisch want elke cel in je lichaam heeft cholesterol nodig.

Je lichaam heeft cholesterol nodig voor celmembranen, maar ook om vitamine D aan te maken en cholesterol speelt ook een belangrijke rol in de productie van de hormonen oestrogeen en testosteron. Zonder cholesterol zijn we binnen een paar uur dood, dat is hoe belangrijk cholesterol voor ons is.

Deze grote Chinese studie uit 2018 laat zien dat juist de participanten die meer eieren aten, een lager risico op hart-en vaatziekten en een kleinere kans op een infarct hadden. Wat zo’n studie echter niet kan aantonen, is of Chinezen die meer eieren eten daardoor gezonder zijn of dat het zo is dat Chinezen die al gezonder zijn meer geneigd zijn om meer eieren te eten. Dit is met al dit soort voedingsgerelateerde studies een probleem, je weet nooit precies wat wat veroorzaakt.

Triglyceriden zijn het probleem

triglyceriden

Ancel Keys had het bij het foute eind om te denken dat alle cholesterol slecht is.

We weten nu dat een grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed in verband gebracht kunnen worden met een hogere kans op hart- en vaatziekten.

Fructose

Triglyceriden ga je niet verlagen door minder eieren te eten, maar wel door gezonder te gaan eten en vooral minder fructose te eten en/of alcohol te drinken.

De energie uit vruchtensuiker (fructose) en alcohol kan alleen door je lever omgezet worden. Dit zorgt er voor dat de hoeveelheid triglyceriden in je bloed omhoog gaan. Hetzelfde geldt voor zaad-oliën. Ook hier is een verband tussen het eten van zaad-oliën en de hoeveelheid triglyceriden.

Bloedvaten die dichtslibben

bloedvaten die dichtslibben

We weten inmiddels ook dat onze bloedvaten niet dichtslibben door cholesterol.

Als onze bloedvaten dichtslibben dan komt dit doordat ze beschadigd zijn. Ons lichaam brengt cholesterol naar de beschadigde plek en daardoor lijkt het dat cholesterol de boosdoener is. Dat is niet zo, je moet de oorzaak van de beschadiging aan pakken en het ziet er naar uit dat dit vooral zaad-oliën zijn. Malcolm Kendrick heeft hier veel onderzoek naar gedaan.

Triglyceriden verlagen

Het is dus veel beter om je te richten op je triglyceride gehalte in je bloed en niet op het LDL gehalte. Het allerbelangrijkste om je triglyceride gehalte te verlagen is:

  • stop met producten met suiker en fructose (zowel natuurlijk aanwezige suiker als toegevoegde suiker)
  • stop met zaad-oliën
  • streef naar een goede balans tussen Omega 3 vetzuren en Omega 6 vetzuren (veel vette vis, niet te veel noten, zaden, pitten, etc.).
loslopende kippen

Het keto dieet kan hier dus goed bij helpen. Als je net begint, kan je een stijging van de hoeveelheid triglyceriden in je bloed, krijgen. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit is. Bovendien heeft niet iedereen hier last van.

Er zijn twee mogelijke redenen voor de stijging van het triglyceride niveau in het bloed bij sommige mensen die net met het keto dieet begonnen zijn.

Het kan zijn dat het komt doordat je veel verzadigde vetten (dierlijke vetten, kokosvet) op het keto dieet eet. Het kan ook zijn dat de stijging veroorzaakt wordt doordat je lichaam vet gaat verbranden als je in ketose bent. Als je lichaam vet verbrandt komen triglyceriden vrij en die komen in je bloed. Dit is tijdelijk.

Onderzoek heeft laten zien dat na 6 maanden het keto dieet gevolgd te hebben, de hoeveelheid triglyceriden in je bloed afneemt. Hier kan je daar meer over lezen.

Verhouding tussen HDL en LDL

Verhouding tussen HDL en LDL

Een andere manier van naar cholesterol kijken, is de verhouding tussen de hoeveelheid LDL en HDL in je bloed. Deze maatstaf is gebaseerd op de gedachte dat LDL ‘slechte’ cholesterol is en ‘HDL’ goede cholesterol is. Een probleem hiermee is dat er meerdere soorten LDL zijn. In een gewone bloedtest worden die allemaal op één hoop gegooid, terwijl bepaalde LDL (grote, lichte deeltjes) juist positief zijn en andere soorten LDL, zoals zware, dense deeltjes niet goed zijn. Dit is waarom triglyceriden waarschijnlijk een veel betere maatstaf zijn, tenzij je een uitgebreide bloedtest kan laten doen, die precies uitzoekt hoeveel van de verschillende soorten LDL je hebt.

Waar we het wel eens over kunnen zijn, is dat HDL positief is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dagelijks eten van eieren de hoeveelheid HDL in je bloed verhoogt, mogelijk met wel 10%. Hier kan je daar meer over lezen.

Hoeveel eieren kan je eten?

Hoe veel sla kan je eten? Hoeveel boontjes? Hoeveel varkenskarbonade? Ga zo maar door.

Hier kan je dus geen antwoord op geven. Hoeveel eieren wil je eten? Ik ga er vanuit dat je lichaam het je wel zal laten weten als je er te veel eet.

Eieren zijn natuurlijke voeding en in het algemeen zal je natuurlijke voeding niet over eten. Misschien een keertje, maar zeker niet dag in dag uit. Ikzelf en mijn familie heeft geen probleem met het eten van meerdere eieren per dag, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.