Hoeveel vet?

2. Hoeveel vet?

Hoeveel vet in je keto maaltijd zit, is één van de belangrijkste factoren om te zorgen dat je in ketose kan blijven.

Als je een keto menu samenstelt is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat het de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevat. Maar het keto dieet wordt niet voor niks een vetrijk dieet genoemd. Zonder de juiste hoeveelheid vetten is het niet mogelijk om het keto dieet succesvol te volgen.

Vetrijk dieet

Op het keto dieet krijg je het grootste deel van je energie uit gezonde vetten. Op zich is dit niet zo moeilijk want 1 gram vet bevat 9 kilocalorieën, terwijl 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten 4 kilocalorieën bevat.

Dus ook al is het keto dieet een vetrijk dieet, dit betekent niet dat je enorme hoeveelheden vet hoeft te eten.

Vettere stukken vlees of vis

De meeste eiwitbronnen bevatten vet. Op het keto dieet kies je bij voorkeur vettere stukken vlees en vette vis. Dit is dan ook de reden dat varkensvlees heel goed binnen het keto dieet past en kipfilet een stuk minder. Natuurlijk kan je prima kipfilet eten, maar dan is het wel belangrijk om extra vet toe te voegen.

Extra vet

Mocht je extra vet moeten toevoegen dan heb je een hoop keus. Je kan extra boter, extra vierge olijfolie of kokosolie tijdens het koken gebruiken, maar je kan je gerecht ook met een bron van vet serveren, zoals bijvoorbeeld:

Bijgerecht met extra vetten

Je kan ook zorgen dat je bijgerecht je belangrijkste bron van vetten is. Dit is soms makkelijker als je vlees of gevogelte eet wat niet zoveel vet bevat, bijvoorbeeld rosbief. Al is rosbief ook heel lekker met mierikswortelmayonaise.

Avocado’s bevatten ook relatief veel vet dus je kan ook een salade met avocado serveren. Een andere optie is een keto groente puree met bijvoorbeeld bloemkool, koolrabi of knolselderij. In zo’n puree kan je je vetgehalte makkelijk bepalen door een combinatie van room en mascarpone (en/of roomkaas) toe te voegen.

Soep bevat niet veel vet

Soep bevat meestal niet veel vet, maar je kan prima mascarpone aan tomatensoep, champignonsoep of aspergesoep toevoegen om op die manier het vetgehalte te verhogen.

Hoeveel vet?

Hoeveel vet je op het keto dieet eet hangt af van het stadium waar je in zit. Als je net met het keto dieet begint eet je vaak veel vet en heel weinig koolhydraten zodat je heel snel in ketose komt en snel en lang verzadigd blijft.

Net met het keto dieet begonnen

Als je net met het keto dieet bent begonnen, haal je 70-80% van je energiebehoefte uit vet, 15-25% uit eiwit en 5% uit koolhydraten. In het begin zet je je energiebehoefte vaak tussen de 1900-2300 kcalorieën. Dit is redelijk hoog, maar het feit dat je misschien veel moet afvallen, betekent ook dat je lichaam nog veel energie nodig heeft voor je basisstofwisseling.

Je wilt je energiebehoefte liever iets te hoog dan iets te laag instellen, want hiermee voorkom je dat je hongerig bent tijdens de overgangsfase. Gedurende deze eerste tijd is het niet ongebruikelijk om rond de 200 gram vet per dag te eten.

Goede vetverbrander

Zodra je lichaam een goede vetverbrander is geworden en je de hele tijd in ketose bent, kan je het vetpercentage in je maaltijden geleidelijk gaan verlagen. Je wilt natuurlijk graag dat je lichaam lichaamsvet gaat verbranden om aan energie te komen.

Als je lichaam alle benodigde energie al uit je maaltijden kan halen kan het gebeuren dat je wel in ketose bent maar toch niet afvalt. Dat wil je dus vermijden.

Vet blijft je voornaamste energiebron

In alle fases van het keto dieet blijft vet je voornaamste energiebron. Dus ook al ga je de hoeveelheid calorieën die je dagelijks eet iets verlagen, het merendeel van je energie komt nog steeds uit vettere stukken vlees, vette vis of extra vetten.

Als je een goede vetverbrander bent en je doel is nog steeds om af te vallen dan kan je uiteindelijk 60-70% van je calorieën uit vet halen en toch in ketose blijven.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat het aantal calorieën dat je eet en de hoeveelheid vetten die je eet voldoende zijn om te voorkomen dat je stofwisseling gaat vertragen.

Constant gewicht: extra vet?

p het moment dat je je gewicht constant wilt houden kan je weer iets meer vetten gaan eten als dit nodig is. Het is in deze fase ook belangrijk dat je zorgt dat je voldoende eiwitten eet. Als je namelijk niet meer veel lichaamsvet kan verbranden om aan energie te komen (omdat je je ideale gewicht bereikt hebt), dan wil je zien te voorkomen dat je lichaam spieren gaat afbreken om aan energie te komen.

Dit is vaak ook een goed moment om krachttraining te gaan doen, mocht je dit nog niet doen. Krachttraining helpt met spieren opbouwen.

Lager gewicht, lagere energiebehoefte

Hoe meer gewicht je verliest hoe lager je energiebehoefte wordt. Dit is normaal. Een slank persoon heeft minder energie nodig voor haar basisstofwisseling dan een persoon met zwaar overgewicht. Dus hoe meer gewicht je verliest, hoe lager je energiebehoefte wordt. Pas dit dus regelmatig aan, bijvoorbeeld met de macro calculator.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.