overstap naar het keto dieet

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een bijzondere manier van eten. Het zorgt ervoor dat je succesvol kan afvallen zonder honger te hebben. Bovendien helpt het keto dieet met het tegengaan van chronische ontstekingen en kan het daarom met de behandeling van tal van ziektes helpen. 

Vaak begin je met het keto dieet om af te vallen, maar wordt het uiteindelijk een nieuwe leefstijl vanwege de vele gezondheidsvoordelen. 

Wat betekent 'keto'?

Op het keto dieet beperk je het aantal koolhydraten dat je eet. Je haalt de meeste energie (calorieën) uit gezonde vetten en eiwitten in plaats van koolhydraten.

Als je een dieet hoog in koolhydraten eet, dan breekt je lichaam de koolhydraten af in suikers en worden die suikers in je bloed opgenomen. Je belangrijkste brandstof is dan suiker (glucose). Als je maar heel weinig koolhydraten eet, dan moet je lichaam op zoek naar een andere brandstof. Het woord ‘keto’ verwijst naar ketonen. Je lever kan ketonen maken door (lichaams)vet te verbranden. 

Ketonen zijn kleine brandstofmoleculen. Je hele lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken. Vooral voor je hersenen zijn ketonen een ideale brandstof. Je spieren kunnen namelijk ook direct op vet werken, maar je hersenen kunnen alleen op glucose of ketonen werken.

Ketose

Het doel van het keto dieet is om in ketose te komen en te blijven. Als je lever ketonen maakt dan ben je in ‘ketose’. Soms wordt het keto dieet dan ook wel het ketose dieet genoemd.

De snelste manier om in ketose te komen is door te vasten – dus door helemaal niks te eten. Maar je kan natuurlijk niet lange tijd gaan vasten.

Je kan behalve door vasten ook  in ketose komen door minder dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Het keto dieet is geen uithongeringsdieet zoals de meest calorie-beperkte diëten. Je haalt namelijk het merendeel van je energiebehoefte uit vetten. Je lever kan vet verbranden en de ketonen die daarbij vrijkomen gebruikt je lichaam dan als brandstof. Als je in ketose bent, ben je dus een ‘vetverbrander‘.

Je wordt niet van de ene op de andere dag direct een goede vetverbrander. Het is voor je lichaam best een grote omschakeling van glucose als brandstof naar vetten als brandstof. Dit omschakelingsproces duurt bij de meeste mensen zo’n 2-3 maanden en dan ben je goed fat-adapted. Je lichaam heeft dan geleerd om goed (lichaams) vet en vet uit je voeding te verbranden om aan energie te komen.

'Fast-mimicking' dieet

Als je koolhydraten strikt beperkt, dan lijkt het voor je lichaam of er geen voedingsstoffen binnenkomen. Het keto dieet wordt daarom wel een fast mimicking dieet genoemd: voor je lichaam lijkt het alsof je aan het vasten bent als je het keto dieet volgt. Toch eet je wel degelijk. Je eet zelfs totdat je verzadigd bent.  

Er is natuurlijk één heel groot verschil tussen echt vasten (helemaal niet eten en alleen water/zwarte koffie/thee zonder iets drinken) en het keto dieet. Je kan niet oneindig lang vasten, maar je kan wel heel lang het keto dieet volgen. Veel mensen kiezen er voor om het keto dieet in een keto leefstijl te maken, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het keto dieet helpt ondermeer met het tegengaan van chronische ontstekingen en die vormen de basis voor veel onderliggende aandoeningen.

Disclaimer

Direct met het keto dieet beginnen? Lees dan wel eerst de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.